Sök

Hade du blivit mer produktiv om du minskade antalet tankar?

Hade du velat ha en hjärna som ägnar sig mer åt problemlösning och hjälpa dig framåt än att påminna dig om saker du redan vet?

Det sägs att människan tänker omkring 65 000 tankar varje dygn (nästan en tanke i sekunden), och cirka 95% av tankarna är samma tankar som du hade i går, och dagen innan, och dagen innan.

Vi vaknar alltså varje dag med nya möjligheter, men börjar med att kalla in energin av gårdagen.

Och tyvärr slutar det inte där. Det sägs att mellan 60-90% av dessa tankar är negativa.

Vi börjar alltså dagen med att kalla in plågor. Och inte vilka plågor som helst. Det är gårdagens uttjatade plågor.

Vad hade det inneburit för dig om det blev lugnare i huvudet? Om du hade stunder av närvaro och avslappning (istället för att tankarna går på spinn). Hade 6 500 tankar istället för 65 000 tankar gjort någon skillnad?

Och lek med tanken att hälften av de negativa tankarna byttes ut mot positiva tankar, vad hade det inneburit för dig? Hade du varit gladare? Hade tillvaron känts lättare?

Om det redan är fullt i huvudet går det inte att lägga till något mer. Vill man skapa hävstångseffekt gäller det att tömma huvudet så det finns utrymme att tänka efter.

En healer som lär sig att kontrollera sina tankar

Själv hade jag hållit på med Reiki i lite drygt fem år när tankarna kom på tapeten. Jag förstod det givetvis inte själv, men mina andliga guider hade full koll. Tankarna var min flaskhals och livet zoomade in på denna flaskhals så jag skulle hitta en lösning.

Mina andliga guider visste att de inte kunde öka min aktivitetsnivå så länge det redan var fullt i huvudet. Ökad mängd aktiviteter skulle bara öka mängden tankar vilket i sin tur bara leda till ökat hjärnsnurr. Jag skulle få mindre gjort, istället för mer.

Så mina guider såg till att jag ramlade över en bok som skulle komma att förändra mitt sätt att se på mina tankar. Det är fascinerande hur en bok kan förända hela ens liv.

Hjärnan är till för att tänkas med

I boken Svart bälte i vardagseffektivitet berättade David Allen något som troligen de flesta av oss missat. Han sa: ”Hjärnan är till för att tänkas med.”

Med det menade han att vi ska ge hjärnan utrymme att göra det den gör bäst, tänka och hitta nya lösningar. De flesta av oss har nämligen så fullt med ”kom ihåg” och ”gör det här” i huvudet att de inte har utrymme att tänka. Hur många känner du som har mentalt utrymme att tänka och känna efter på regelbunden basis?

Allen pratar inte om närvaro och att hänge sig åt en sak i taget. Istället sätter han fingret på våra tankars natur.

Glad kvinna med segerkänsla
Det är härligt när insikten ”bara kommer”

Hitta problem så vi kan hitta lösningar

Vår hjärna är förinställd på att hitta lösningar på problem. Det märker vi för att vår hjärna älskar att hitta mönster, sammanhang och fylla ut tomrummen om något saknas.

När vi ställs inför en tankenöt aktiveras tankarna omedelbart. Hjärnan försöker hitta en lösning. Är det ett lätt problem, som en boksta som saknas, så knäcker hjärnan koden ganska snabbt. Men är det ett svårare och mer komplext problem, där vi saknar kunskap i hur vi ska lösa det, fortsätter hjärnan att försöka lösa problemet. Det är därför vi ältar och har svårt att släppa taget, speciellt om saker som är viktiga för oss.

Olösta problem pockar på uppmärksamhet och kommer tillbaka gång på gång.

Gör så långt du kan, så fort du kan. Hjärnan kommer alltid att använda sin kapacitet till det den har framför sig. Om du redan vet vad du ska göra, då påminner den dig om det du redan vet. Om du har ett olöst problem framför dig försöker den hitta en lösning.

Göra så långt vi kan

Lösningen här är, enligt Allen, att göra så långt vi kan. Att ringa det där samtalet för att få den grundläggande informationen. Att skriva upp i kalendern när vi kan göra den där grejen.

Genom att göra så långt vi kan just nu slipper hjärnan påminna oss om det vi redan vet, och kan använda sin problemlösningsfunktion för att hitta lösningar på nästa steg. (Här är det smidigt att skicka Reiki också för att öka energierna och hitta en lösning, men det skriver Allen inget om i sin bok).

På detta sätt gör vi det lättare för hjärnan att göra det den är skapt för: att tänka och hitta lösningar. Istället för att den ska bli ett alarm med snooze-knapp som påminner oss om saker var 5:e minut.

Står du inför en utmaning som du inte vet hur du ska göra? Börja dra i den. Gör så långt du kan. Det hjälper hjärnan att fokusera på lösningen, istället för att påminna dig om det du redan kan.

3 sätt att hantera det vi ska göra

När vi förankrar våra tankar i handling, eller i en plan som vi litar på att vi kommer att slutföra, så slutar hjärnan att snooza påminnelser. Allen pratar om tre tillvägagångssätt.

  1. 2 minuters regeln – tar saker mindre än 2 minuter, gör det på en gång
  2. Tar det längre än 2 minuter (men du vet vad du ska göra) – skriv in det i kalendern, på en tid där du har möjlighet att göra det
  3. Vet du inte hur du ska gå till väga – gör så långt du kan (så hjärnan inte påminner dig om det du redan vet utan börjar hitta en lösning till det okända).

Snooze-knappen stängs av

Detta gör det avsevärt mycket lugnare i huvudet. Det är ingen förlust heller, för 95% av tankarna är ju ändå bara samma tankar som det var i går och i förrgår. Skillnaden är ”bara” att den mentala väckarklockan ringer en gång, istället för att snooza 10-100 gånger. Vipps har vi minskat antalet tankar med 90%! Detta gör det avsevärt mycket lättare för hjärnan att tänka, hitta lösningar och få in nya tankar.

Men det finns en utmaning i detta, en bugg…

Det blir aldrig tomt

Vi hoppas att det ska bli tomt när vi slutar tänka så mycket. Men det som händer är att tankarna byts ut. Istället för att älta samma gamla vanliga välkända, börjar vi nu fundera över nya frågor.

Här är knepet att fortsätta på samma sätt som tidigare. Göra saker så långt vi kan, och släppa taget om dem. Och inte hitta en ny sak att fastna i.

Så fort vi når vårt mål kommer vi instinktivt att höja ribban, så njut av vägen.

Nya tankar så fort du kommit vidare

Det tydligaste tecknet för att vi lärt oss och kommit vidare är att vi börjar tänka på nya sätt. Så när det kommer in en ny tanke – då är det dags att fira!

Utforska det nya. Men gör det metodiskt. Ägna dig åt det ibland (gör så långt du kan) och släpp taget om det emellanåt. Det är det snabbaste och mest framgångsrika sättet att komma framåt.   

Ge detta inlägg 5 stjärnor om det varit värdefullt för dig.

Anna-Sofia Giese Vesterlund
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x