Sök

Reiki och kronisk stress

Reiki fungerar både vid nytillkommen stress och vid kronisk stress, men helandeförloppet skiljer sig lite åt. I detta inlägg får du rekommendationer som gör ditt helande lättare.

Det är stor skillnad mellan att hela nytillkommen stress och kronisk stress.

Den nytillkomna stressen går att läka omedelbart, utan minsta följdverkan. Då kroppen är van att må bra kan dess självläkande krafter omedelbart använda den ökade mängden livsenergi, som Reikin ger, till att återställa sig själv. En halvtimmes behandling kan göra att alla problem upphör, med bestående resultat.  

Kronisk stress är klurigare. Dels finns det betydligt större mängd ackumulerad stress i kroppen, så det är mer för kroppens självläkande krafter att göra sig av med. Men den största utmaningen brukar inte ligga i mängden stress, utan i det faktum att vi vant oss med en stress i vår livsstil.

Välbekant går snabbare

Undermedvetet söker vi oss alltid till det välkända. När stressen är undantaget och känslan av att må bra är normen känner vi en frid och en lättnad när stressen försvinner. Men när det avslappnade är undantaget känner vi istället oss bekväm när stressen kommer tillbaka… I praktiken innebär läkning av kronisk stress att förändra preferenser och vänja sig med en ny känsla.

En person som mådde bra under sin uppväxt har minnen av att må bra. Även om det var ett tag sedan hen upplevde tillståndet så finns det inom en. Man vet att det finns, så det känns tryggt att hitta tillbaka till det.

En person som hade stress runt sig under sin uppväxt har inga minnen av att vara lugn, närvarande eller fokuserad. Hen har kanske hört talas om dessa begrepp, men det finns inga minnen som förankrar dessa. Ett lugnt sinne blir en myt. Det kanske finns. Eller så finns det inte. Man är skeptisk och ifrågasättande, att vara avslappnad och må bra känns otryggt och främmande.

Vänja sig med att må bra

För den som varit i kronisk stress i hela sitt liv (kronisk betyder förresten haft länge, det betyder inte måste ha i resten av sitt liv) är nyckeln till framgång att vänja sig med att må bra.

Första gången man mår bra tänker man: ”Oj, det här är för bra för att vara sant, det kan ju inte vara på riktigt.”

Andra gången man mår bra är man fortfarande inte övertygad.

Det brukar vara först tionde gången det börjar klicka till: ”Men det här är ju på riktigt?!”

Sedan måste man likväl dubbelkolla ett par gånger: ”Kan det verkligen vara så?

Man måste vara anti och göra tvärtom ett par gånger för att vara på den säkra sidan…

En rutin hade kanske varit bra?

När polletten fallit ned och vi förstått att vi kan må bra – då vill vi säkerställa att vi får uppleva känslan så många gånger som möjligt. Det är först nu vi är mogna för att sätta en rutin.

Men genast blir det svårare…

Hålla en jämn nivå

Elitidrottspersoner och produktion inom industrin har samma målsättning. De vill hålla en jämn nivå.

I början, medan man fortfarande lär sig grunderna, kan det bli magiskt bra vissa dagar, men samtidigt bli katastrof andra gånger. Resultatet är ojämnt och nyckfullt. Det är förstås härligt att det blir riktigt bra emellanåt, men hade det inte varit bättre om det gick riktigt bra… typ jämt?

Så då börjar den som vill ha en jämn nivå att sätta sig in i de olika delarna i processen. Vad är det egentligen som gör att det går riktigt bra de där gångerna? Går det att återskapa?

Ofta är det inte enbart en sak, utan flera, som behöver justeras för att bli mer jämn i nivån. Vissa gånger kan det handla om att lära sig helt nya saker, andra gånger kanske det handlar om att testa nya sätt inom det välkända.

Släppa taget om det jobbiga

För den som en gång mått bra, men av olika anledningar tappat den sköna känslan, ser vägen till avslappning annorlunda ut. Medan den som aldrig mått bra behöver vänja sig med det nya behöver den som mått bra och tappat det släppa taget om det som hindrar hen att må bra.

Det handlar ofta om någon sorg, besvikelse, chock eller trauma som slagit hen ur känslan av att må bra och blivit en mur som blockerar den ljuvliga avslappnade känslan.

Det största helande är de problem som aldrig uppstår

Om man går in med Reiki i samma ögonblick som skadan skedde kan man ofta återfå värmen och energicirkulation på bara 30-60 minuter, och det är helst här vi vill vara. Vi vill gå in med Reiki omedelbart! Här kan du använda dig av den känslomässiga storstädningen som alltid finns tillgänglig.

Men om skadan hände för tjugo år sedan och man varje dag sedan dess ansamlat mer slagg och mer sorg, besvikelse och chock så nu har man ”aningen mer” att släppa taget om.

Energimässigt kan förändring endast ske så snabbt att att vi mentalt och känslomässigt hänger med. Det gör att vi, om vi har svårt för förändring, kan behöva skala av lager av lager av smärta och besvikelse i åratal innan vi överhuvudtaget börjar känna någon förbättring. Den som istället har lätt för förändring kan släppa taget om stora sjok på en gång vilket gör att förändringen går snabbare.  

Släppa taget om känslor och åsikter

När vi läker ut kronisk stress och återskapar det lugna, trygga och ljuvligt avslappnade tillståndet brukar vi behöva släppa taget om en hel del känslor och åsikter som inte tjänar oss. Det handlar om att släppa taget om de känslor som stressade oss, men det handlar också om att släppa taget om de känslor och åsikter som gjorde att stressen stannade kvar.

Helande sker alltid genom högsta prioritet och i gudomlig timing. När det är dags att släppa taget om någon känsla brukar den komma upp i luften så att vi intellektuellt förstår vilken känsla vi har att göra med.

Dessutom aktiveras vårt fria val. När vi släpper taget om tunga känslor och stress skiftar vårt öde (vi går från den stressfyllda ödestråden som attraherar mer och mer stress till en mer avslappnad ödestråd som attraherar mer flyt och glädje). Alla förändringar (även positiva sådana) kräver att vi aktivt väljer in dem. Det enda vi behöver säga – till oss själva – är Det här vill jag ha.  

Sammanfattning

Vid stress:

  • Gå in med Reiki så tidigt som möjligt, för att undvika följdverkan.
  • Om du har mycket att hela, skynda långsamt. Kroppens självläkande krafter kommer göra det möjligt att släppa taget om lagom stora delar av stressen i taget. Ju snabbare du mentalt och känslomässigt kan ställa om, desto snabbare får du varaktiga resultat.

Vill du testa Reiki? Gör den Känslomässiga storstädningen så ofta du vill, lär känna det avslappnade tillståndet. Först när du känner dig nyfiken på vad mer som Reikin kan hjälpa dig med, då skaffar du ett konto i Reikiportalen.

Anna-Sofia Giese Vesterlund
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x