Sök

Del 2: Må bättre genom att släppa taget

Människan gillar att hålla fast. Överraskningen blir därför stor när vi upptäcker att vi får mer (ljus, glädje, frihet och stöd) när vi tillåter oss att släppa taget.

Instinktivt gillar vi människor att hålla fast, hellre än att släppa taget. Det börjar redan som spädbarn med gripreflexen, där vi greppar tag i något och sedan håller kvar. I vuxen ålder visar den sig i alltifrån ihållande tankar till kontrollbehov och samlande. Hur många vuxna känner du till som säger att det har för många saker och påstår sig behöva rensa?

Visst är det bra att kunna greppa tag i saker, men många gånger mår man faktiskt bättre av att släppa taget. För den som vill ha hjälp är det till och med nödvändigt att släppa taget om det vi fastnat i för att kunna ta emot hjälpen.

Ökat självförtroende

Gripreflexen är precis som ordet antyder en reflex. Den sker automatiskt, oavsett vad vi vill och tycker.  

Vi känner betydligt större självförtroende och tillit till vår förmåga när vi kan rikta vårt fokus (välja att hålla kvar) i jämförelse med när våra tankar går på spinn (omedveten fasthållning).

I kommande delar av denna må-bra-oavsett-skola kommer du få upptäcka hur tacksamheten är en av nycklarna för att få. Tacksamma människor får alltid mer uppskattning, bekräftelse och möjligheter för allt gott kommer till den tacksamma. Tacksamhet är en magnet för överflöd och omtänksamhet.

Fasthållning är tacksamhetens motpol och har en frånstötande effekt. När vi blir kontrollerade och fasthållna väcks våra försvarsmekanismer och vi vill instinktivt fly. Dessutom studsar livets överflöd bort, som om det aldrig hade funnits.

Själva fenomenet fokus är ju till för att rikta uppmärksamhet endast till några få områden, och medvetet hålla allt det andra borta. Om vi fastnar i en fokusbubbla kan ingenting komma till oss förutom det vi fokuserar på för tillfället. Detta är en av fasthållningens stora nackdelar.

Om vi mår dåligt kan inget hjälpa oss, om vi inte medvetet släpper in hjälpen. Håller vi krampaktigt kvar i våra jobbiga tankar kan inte hjälpen komma till oss.

För att få hjälp till att må bättre behöver vi släppa in hjälpen.  

Släpp in de bra tankarna

När våra tankar hamnat på spinn och vi ältar negativa tankar gäller det att bromsa för att kunna släppa taget om de negativa tankarna.

Kommer du ihåg att tankarna är ratten? När våra tankar hamnat på spinn är det som om vi tar ut en ny oönskad riktning varje sekund. Det är som om bilen snurrar runt men vi gasar fortfarande. Full gas utan styrning gör att vi kan hamna varsomhelst. 

Ju snabbare vi är på att parera och bromsa när vi hamnar i spinn, desto lättare blir det att räta upp bilen.

Är det full storm behöver vi tvärbromsa. För självförtroendet är det betydligt bättre att själv välja att man ska stanna, hellre än att pallnita genom att köra in i ett träd.

Så lär dig att bromsa till du står still. När du står still kan du öppna upp för att ta emot hjälpen.

Öppna upp så att kärleken, lugnet och friden kan ta oron och smärtans plats…

När vi är i stillhet och kärlek kan det visa sig vägar som inte fanns där förut.

När vi släpper taget kan hjälpen komma till oss.

Vad händer när vi står still? (nollan)

När vi stannat upp till den grad att vi mentalt och känslomässigt står still så kommer vi att hitta en ljuvlig, avslappnande känsla i vilken vi får tillbaka vår egen kraft. Vi vilar i ett tillstånd bortom tankar och känslor där vi kommer i kontakt med livets överflöd och vårt eget högre jag. Det är detta tillstånd som vi kallar ”nollan”.

Nollan är den plats där du vilar från skapandet så att du i lugn och ro får utforska vad ditt nästa steg är.

Du mår alltid bra, rent av fantastiskt, när du är i nollan. Mår du inte tiptopp, då har du inte kommit tillräckligt djupt! Då har du fastnat i något lager av tankar och känslor.

Detta låter förstås märkligt, ogripbart faktiskt. Och så är det! Det är obegripligt att det överhuvudtaget kan fungera. Så gör dig själv en tjänst. Försök inte förstå innan du har lärt dig.

Lär dig först, utforska själv om det stämmer. Sedan kan du försöka förstå (om du vill, du behöver inte förstå för att ha nytta av det).

Betydligt lättare när det inte brinner

Ge dig också bra förutsättningar.

Visste du att brandmän tränar utan bränder först, så att de vet vad de ska göra vid brand?

Gör gärna samma sak själv. Träna dig att bromsa och hitta ditt inre lugn – när det inte brinner! Då vet du vad du ska göra i skarpt läge, när svårighetsgraden är högre.

Det går givetvis att lära sig att hitta lugnet även när läget är skarpt, men det är mer krävande… Så var ännu snällare mot dig om du övar i skarpt läge. Och hurra dubbelt så högt när du lyckas under sådana omständigheter.

Hjälper även vid extrema förutsättningar

Har du hört talas om Reiki?

Reiki är en avslappningsteknik som gör det betydligt lättare att slappna av. Där klassikerna yoga och meditation har anor långt innan Kristus, är Reiki ganska ny på en världsmarknad. Den togs fram 1922 och började spridas för världen först på 1980-talet.

Så en mer effektiv avslappningsteknik att sprida sig parallellt med att internet kom. När intensiteten ökade gjorde den det i flera områden. Både i igångsättande adrenalin och helande och avslappnande oxytocin…

Ger välmående vid extrem stress

Den forskning som bedrivs idag om Reiki handlar framförallt om dess välbefinnandehöjande funktion – speciellt vid extrem stress.

Mest forskning finns på Reiki som komplement till kemoterapi eller vid krävande känslor som att känna sig fastlåst och begränsad.

Det finns också forskning om hur Reiki hjälper de som står intill personer som mår dåligt.

Guidning som hjälper dig

På vår systersida Reikiportalen kan du få testa Reiki. I den känslomässiga storstädningen får du en guidning som hjälper hjärnan att förstå vad avslappningen går ut på.

Reikienergin (som ligger som ett tillägg i guidningen) gör det betydligt lättare att slappna av. Vissa känner pirr, vågrörelser eller ser färger när de lyssnar på guidningen.

Känslomässig storstädning

Resan

DELMÅL 1: Testa först – gillar du känslan?

DELMÅL 2: Hitta en rutin där du lätt får in guidningen i din vardag (ex när du ska sova eller när du mentalt släpper jobbet)

DELMÅL 3: Utforska – vad händer om du gör guidningen 1-3 gånger i veckan? Hur mår du? Är det något som går lättare?

Så här har andra sagt, när de gjort Reiki regelbundet.

Vad andra upplevt:

En go känsla ger ofta fler goa känslor.. Det här är några av de saker andra upplevt när de testat.

  • Självförtroendet ökar
  • Mer flyt och flax i tillvaron
  • Möts av fler leenden i vardagen
  • Ökad magkänsla och intuition
  • Sover bättre

I nästa lektion får du veta fler av fördelarna som uppstår när du vilar i tillståndet under alla lager av tankar och känslor.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x