Sök

Baka om en idé

Har du fått en riktigt bra idé? Troligen behöver du ”baka om” idéen. Här får du tips längs vägen.

Det är skillnad på att en idé och att förverkliga en idé. Idén kan komma till oss på bråkdelen av en sekund. Visionen känns naturlig och klar, som om det redan är gjort.

Men när vi börjar resan på att förverkliga idén upptäcker vi att verkligheten inte alltid är lika enkel och klar som visionen. Här gäller det att fortsätta testa. Testa gång på gång, till man lyckas. Det är här som många börjar ge upp. ”Är det rätt är det lätt” säger de, och slutar försöka.

De flesta har en 100 000 kr idé

Spanx grundare Sara Blakely sa i Masterclass: ”De flesta får någon gång i sitt liv en 100 000 kr idé, men det är bara några få som förverkligar dem.”

Nu behöver ju inte du förverkliga varje 100 000 kr idé som kommer till dig, men det finns ändå en charm med att veta hur man ska göra för att lyckas med det man företar sig.

De personer som lyckas med det som de ger sig in i är ofta gladare och lyckligare än de personer som upplever att de misslyckas varje gång de testar något. Det finns något djupt och andligt uppbyggande, en glädje och stolthet, i att göra något själv.

Detta inlägg är till för att hjälpa dig att sätta fingret på en av framgångsfaktorerna, så det ska bli lättare för dig att skapa framgång i fler områden av ditt liv.

När det är rätt känns det rätt – i början

Det stämmer att det ska kännas rätt för att vara rätt. Men detta gäller bara i början! Pirret i magen, euforin och klarheten ligger i början av projektet! I förälskelsefasen. När vi tackar ja till jobbet, relationen eller köper den där boken.

Gånget halvvägs verkar varje framgångsrikt projekt som en fullständig katastrof

Men när förälskelsen slocknat brukar också pirret i magen lysa med sin frånvaro. Det är här vi ställer oss frågan: ”Vad i hela världen har jag gett mig in i?”

The point of no return

Det finns en punkt i varje framgångsrikt projekt som kallas point of no return (punkten utan åtevändo). Det är när vi kommit ungefär halvvägs. Det är då det gamla raseras till den grad att vi inte längre kan falla tillbaka till det gamla välkända. Men än har inte det nya visat sig. Troligen har visionen fallit i glömska. Här är det lätt att misströsta. Gånget halvvägs verkar varje framgångsrikt projekt som en fullständig katastrof.

Här handlar det om att fortsätta framåt i tillit. Fortsätta fastan det känns konstigt. Fortsatta fastän det verkligen inte blev som man hade tänkt sig.

Här är avslappning och flexibilitet nyckeln. ”Jaha, jag har det här och det här…? Vad kan jag göra av dem?”

Och sedan börjar pusselbitarna att falla på plats. En efter en. Ofta häpnar man när man ser det fullständiga pusslet. Det blev bättre än vad man ens kunnat föreställa sig.

Men hur gör man då för att fortsätta framåt i tillit?

Lös upp en flaskhals

Alla framgångsrika projekt har flaskhalsar. Ofta flera olika flaskhalsar. Det går bra tills…

Knepet för att komma igenom en flaskhals är att ta sig tid att stanna upp och utvärdera sina alternativ. Var inte för snabb på att fatta beslut, eller ens med att bestämma dig vad problematiken är. Kämpa inte hårdare. Tvärt om. Slappna av, acceptera att du nått en flaskhals och vidga perspektivet.

Ta en paus. Var ledig en långhelg. Se till att tankarna ”släpper greppet” om besattheten i hur det skulle vara. Bjud in nya lösningar. Återställ dig med ditt högre jag. Återställ projektet med sitt högre jag.

Lyssna på det som kommer till dig. Vi gör så gott vi kan med den kunskap vi har, först när vi vet bättre kan vi göra bättre. Ofta är det något nytt som behöver tillsättas. Det kan vara ett annat mindset eller en annan kompetens. Fråga dig: Är du beredd att lära dig nya saker för att komma igenom flaskhalsen?

Be om hjälp

Kom ihåg att be om hjälp – även om du kommer att lösa det själv! Det var ju det här med den fria viljan. Ingenting kan komma till oss om vi inte tar emot det. Inte ens dina osynliga guider (änglarna) kan hjälpa dig om du inte säger vad du vill ha och tar emot av hjälpen. Har du Reiki kan du med fördel be om Reiki på att hitta en lösning till det problem du står inför.

Var specifik när du ber om hjälp. Säg exakt vad du vill ha.

Säg inte: Jag behöver hjälp.

Säg: Jag hade behövt någon som hjälper mig att förstå hur jag ska komma igenom flaskhalsen.

Utkast istället för slutproduktion

Det räcker med ett enda ord för att skifta fokus från: Säg inte vad du egentligen tycker, jag vill enbart ha beröm.” till: ”Det här är ändå inte klart, jag kan med lätthet göra ändringar i det”.

Ordet är utkast.

Ett vanligt misstag är att de flesta har för höga förväntningar på sitt första utkast. Istället för att lekfullt skissa och upptäcka förväntar de sig att få en perfekt bild på första försöket.

Inte ens proffs sätter allt på första försöket.

När du besöker Galleria dell’Accademia för att se Michelangelos skulptur David kan du se flera påbörjade – men avbrutna – skulpturer av samma staty. Något blev inte som Michelangelo såg för sin inre bild, så han avbröt projektet och började om.

Mona Lisa tar en selfie

Inte heller Leonardo da Vinci fick till det på första försöket. Forskare säger sig också ha upptäckt vad de tror är da Vincis förskiss till Mona Lisa. Läs artikeln Detta kan vara skissen på Mona Lisa från Aftonbladet >

Alla storverk börjar med en skiss. Det krävs flera ombearbetningar för att få till det. Första versionen är trots allt bara ett utkast.

Så släpp de överdrivna förväntningarna i början av projektet. De ställer ändå bara till det.

Ta enbart kalkylerad risk

När man får en ny idé är man ofta eld och lågor, det känns som man hittat rätt. Men troligen är det ”bara” ett första utkast.

Det var Jim Collins och hans forskarteam som tog fram ordet kalkylerad risk i boken Great by Choice (som finns på svenska i samma namn). De pratade om att de företag som hade tio gånger högre omsättning än likvärdiga företag i samma bransch ”sköt gevärsskott” istället för ”kanonkulor”.

Läs artikeln Gör som företagen i mästerklass – skjut gevärsskott istället för kanonkulor > (länk till Företagande.se)

Ett gevärsskott är relativt billigt. Det är något som man har råd att förlora. Om man skjuter iväg ett gevärsskott och det inte träffar gör det inte särskilt mycket, det är bara att skjuta igen. Och så håller man på – till man träffar!

Först när man vet att man kommer att träffa gör man en stor satsning!

Att jämföra med de som satsar stort (stort innebär mer än vad de har råd att förlora) på en oprövad idé. Det är klart att du ska satsa stort! Men satsa först när du vet att du kommer att träffa!

Så testa! Satsa!

Men testa flera gånger. Och satsa sådant du har råd att förlora.

Det är så du ”bakar om” degen och gör visionen till verklighet.

Gillar du metaforen bakning? Läs Låt inte rastlösheten lura dig – bakmetaforen >

Har denna text hjälpt dig? Berätta!


Vill du få energimässig draghjälp till att baka om en idé?

Reikiboost

Om vi kan föreställa oss det kan vi skapa det, men vad händer om vi inte har idéerna? I Kom vidare med hjälp av din förebild kallar vi in energierna av din förebild, så du får draghjälp i ditt tänkande! För dig som har konto i Reikiportalen.

Det kaske funkar, men? Ibland tänker vi så mycket att det låser sig i tanken. Det blir korvstoppning och utmattning istället för kreativt flöde. I Lek med tanken får du utforska en idé i lugn och ro, i villkorslöshet – under alla lager av åsikter & värderingar. Målet här är INTE att manifestera! Tvärtom! Målsättningen är att ge sig utrymme att utforska olika alternativ, så att vi kommer vidare! När idéen är redo, så kommer den att komma. Också en guidning för dig som har konto i Reikiportalen! Har du testat?

Anna-Sofia Giese Vesterlund
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] 10:e plats – Baka om en idé […]

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x