Sök

Del 3: Det lilla som ger mer

Tacksamheten är magisk. Dels känns den fantastisk, dels attraherar den mer av det vi vill ha. Men den kommer bara när vi är avslappnade…

I tredje delen av Må-bra-oavsett-skolan kommer ett avsnitt om den omtalade tacksamheten. Varför pratar så många om den? Jo, för den förändrar så mycket.

Ibland hör vi talas om personer som tappat allt, men som ändå uppskattar det som hänt. I botten påstår de nämligen att det hittat något som förändrat allt. De har upptäckt det som är allra viktigast.  

Vi tror förstås inte riktigt på dessa personer. Det låter märkligt. Hur kan de vara så lyckliga bara för att de upptäckt tacksamheten? Är verkligen upplevelsen av tacksamhet viktigare än det vi fysiskt redan har?  

Oändligt många gåvor

Tacksamhet är speciell av flera anledningar. Till och med andliga utövare hittar nya gåvor i tacksamheten, trots att de levt i den i tiotals år.

Tacksamhet ger en ljuvlig känsla vilken ger alltifrån relationer som man vill vara i, till att hjälpa en att förstärka det man vill ha mer av.

Magnet för allt gott

Tacksamheten är en magnet för allt gott. Alla tycker om att umgås med människor som är lättsamma och tacksamma. Vi känner oss trygg när vi umgås med personer som ser sådant vi lyckas med. Vi ger gärna presenter till personer som vi vet blir glad, oavsett vad de får.

Vid valet att umgås med tacksam person eller en otacksam person väljer vi 99 gånger av 100 den tacksamma personen.

Känner oss sedd och bekräftad

I en relation är det ofta tacksamheten som får kärleken att blomstra. I boken Män är från Mars, kvinnor från Venus skriver John Grey att det ligger i den manliga energins natur att göra sin kvinna nöjd. En tacksam kvinna gör att mannen känner sig lyckad.

En person som ständigt hittar fel får en frånstötande effekt. Att träna upp sin hjärna så att den alltid letar efter tecken på omtänksamhet, generositet och kärleksförklaringar gör underverk i alla relationer.

Visste du förresten att många separationer uppstår för att kvinnan tycker mannen är för sur och negativ (överensstämmer kanske med idén om att humor är en av de viktigaste beståndsdelarna i en relation och att en kvinna framförallt vill ha en man som får henne att skratta). Tacksamheten ger en värme i vilken vi slappnar av, mår gott och känner oss tillfreds.

Tacksamheten finns ofta i det lilla. Små saker som gör oss glad kan göra underverk.

Hoppfullt

Livet blir också mer hoppfullt ju mer vi uppmärksammar sådant som vi är tacksamma över. När vi tittar oss runt och ser skönhet, glädje och välsignelser blir vi tryggare och lyckligare, än när vi uppmärksammar det oklara, sönderfallande och tragiska.

En blomma kan ge oss välbefinnande gång på gång.

Hjärnan leter efter det vi ber att den ska leta efter. Ber vi den att leta efter sådant vi är tacksam över kommer vi att hitta det.

Träna hjärnan till att se det

Du har säkert hört talas om tacksamhetsdagbok? I den skriver man varje kväll sådant som man är tacksam över.

Fördelen med tacksamhetsdagboken är att den tränar om vår hjärna.

När vi börjar leta efter saker att vara tacksamma över börjar vi också se det. Ju mer vi letar, ju fler saker ser vi.

Vissa fotografer gör förresten en liknande sak. De tränar sig i att se vackra motiv och hittar vinklar där det sköna blir ännu vackrare. Det finns något andligt stärkande i att fylla telefonen med vackra motiv.

Vill vi ha mer tacksamhet i vårt liv behöver vi träna upp vår hjärna till att börja se den.

Börja med garanterad framgång

När vi börjar träna om vår hjärna är det fördelaktigast att göra det så enkelt så möjligt. Lägg inte ribban så högt att det blir omöjligt.Börja inte leta efter glädjeämnen i de situationer som är mest krävande! Även om det är dessa som påkallar mest energi.

Att hitta tacksamhet även i de mest utmanande situationer kan vara ett slutmål, den stora drömmen. Men det är inte där vi börjar! Vi behöver inte springa ett maraton redan första joggingturen.

Börja med att leta efter saker att vara tacksam över! Lättsamma områden, gärna sådana som du redan vet att du tycker om.  

Börja med att uppskatta den fina tavlan du hängt på väggen, eller det faktum att du kunde sitta i solen och dricka en kopp kaffe på lunchen. Börja inte med att leta saker att vara tacksam över i din partner om ert beteende alltid varit att ni letat fel på varandra och bråkat.

Först när du – med lätthet – kan hitta saker du är tacksam över kan du höja ribban och leta efter dolda välsignelser, men välj fortfarande inte det svåraste området! Varför inte leta efter saker att vara tacksam över i en sak som inte gick som önskat?

Träna gärna upp hjärnan för att leta saker att vara tacksam över. Det gör livet betydligt mer tillfredsställande.

Men kom ihåg att du, för effektens skull, bara behöver en sak att vara tacksam över.  

Räcker med en sak

Om du vill ha den sköna känslan och effekten av tacksamhet behöver du inte hitta nya saker att vara tacksam över varje dag.

Det räcker med en (1) sak, som du påminner dig om, vilken skapar god känsla i hela kroppen.

Det är till och med möjligt att vända en omöjlig situation till framgång genom att fokusera på en (1) enda bra sak! (På samma sak kan man få ett framgångsrikt projekt att gå i stöpet genom att fastna i en enda sak man inte tycker om).  

Känslan i tacksamheten är alltid viktigare än sakfrågorna vi är tacksamma över.

Så nära, men ändå så onåbar. När vi är stressad känner vi inte tacksamhet.

Stress blockerar tacksamhet

När du börjar leta efter tacksamhetskänslan upptäcker du troligen att den är lättare att få till vissa dagar.

Stress blockerar tacksamhet. Ju mer stressad vi är, desto svårare är det att känna känslan i tacksamhet. Vi kanske kan tänka på den, att vi borde vara tacksamma. Men samtidigt uppfattar vi att vi inte har den. Vi kallar det I-landsproblem. Vi borde ha det bra, men vi känner det inte.

Testa Reiki

Många Reikiutövare upptäcker till sin förtjusning att de blir allt mer tacksamma i sin natur. Det beror framförallt av att djupavslappningen löser upp stress och besvikelser, så vi kan känna oss som oss själv igen.

Testa gärna själv för att se om Reiki kan hjälpa dig.

  1. Tänk på tre saker du är tacksam över.
  2. Gör sedan den Känslomässiga storstädningen (19 min)
  3. Tänk åter på samma tre saker du är tacksam över…

Blev det någon skillnad? Känner du tacksamheten på ett djupare sätt?

Känslomässig storstädning

Varför vi kan behöva tappa allt

I början av detta inlägg nämndes de personer som tappat allt, men som ändå uppskattar det som hänt. Varför är det så?

Jo, de har skiftat perspektiv.

De har slutat känna frustration över allt överflöd som livet innebär. De känner inte allt de ännu inte har…

Istället känner de stabilitet och trygghet över det viktigaste, som de faktiskt har.

De vet vad som är viktigt och vad som är oviktigt.

Och här ligger hela skillnaden…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x