Sök

Del 1: Tankarna är ratten

Om du vill känna meningsfullhet och att du gör rätt saker i livet finns det ”en sak” du behöver förstå dig på. Dina tankar.

Välkommen till första delen av Inner Peace by Känslas Må-bra-oavsett-skola. Här presenteras du för det viktigaste du har, det som ger dig riktning i livet. Detta är en översikt över var du vill komma, syftet med hela skolan (och alla dess lektioner) är att hjälpa dig att hantera det här.

Dina tankar är ratten med vilken du navigerar i livet. Det är viktigt att du medvetet riktar dina tankar på sådant som du vill ha – för du kommer alltid att få mer av det du fokuserar på.

Det finns många likheter med hur våra tankar påverkar vårt liv och att köra bil.

Körläraren säger: ”Titta på vägen!”

Han säger inte: ”Du kan låta blicken fara var du vill, du kommer fram i alla fall…” Du kan titta varsomhelst när du åker kollektivt och har chaufför. Men vill du styra själv är det andra spelregler som gäller.

Vi hamnar där vi tittar

Anledningen till att körläraren vill att du ska titta åt det håll du kör är för att vi instinktivt kör mot det håll vi tittar på. Om vi tittar på barnen som leker på lekplatsen kommer vi att köra mot lekplatsen. Om vi tittar på den glittrande sjön en varm sommardag kommer vi instinktivt att köra mot sjön.

Och än värre. Vi uppmärksammar inte det som är framför oss om vi tittar åt ett annat håll. Det är stor risk att vi kör in i något, eller kör av vägen, om vi inte tittar åt det håll vi kör. Är vi inte närvarande är det risk att vi missar information som vi hade haft nytta av att ta del av.

Körläraren vill att du ska hålla fokus på det som är relevant för dig och din körning för stunden. På samma sätt är det värdefullt att du lär dig att medvetet rikta dina tankar mot det som är relevant för dig just nu.

Det sägs att vi varje stund har över 300 000 intryck runt oss. Om du släpper in alla dessa samtidigt kommer du att känslomässigt explodera. Ju mer intryck, desto viktigare att du lär dig vad du ska fokusera på. Det är skillnad att köra bil på landsbygden eller i storstan.

Det finns ingen värdering

Det finns ingen värdering i våra tankar och känslor. Alla tankar har sin plats och skapar sina unika förutsättningar. Alla tankar kan vara intressanta. Det finns gemenskap, förståelse och själsliga möten i alla olika typer av upplevelser.

Vissa andliga lärare säger till och med att vi är här på jorden för att få utforska vissa tankar och känslor. Det finns oändligt många djup, nyanser och varianter i våra tankar och känslor, och en del av att vara människa handlar om att få uppleva dessa.

I många sammanhang pratar man om att vissa känslor är rätt medan andra är fel. Detta gör man när man kollektivt vill styra människor åt ett visst håll. Även om intentionen ofta är omtänksamhet och en vilja att hjälpa människor brukar det sällan fungera när någon försöker bestämma vilka känslor människor ska känna.

I miljöer där man måste vara på ett visst sätt uppstår ofta subkulturer och skuggsidor, vilka förstås är spännande och intressanta, men kan sätta käppar i hjulet för oss när vi medvetet vill skapa vårt eget liv. När vi kan iaktta alla våra känslor, utan att värdera eller döma, blir det mycket lättare att medvetet välja de känslor vi vill ha mer utav.

Tankar och känslor behöver vi välja själv, ingen annan kan framgångsrikt göra det åt oss.

Dessutom är det alltid lättare att förstå sig själv när våra tankar och känslor ligger i vårt medvetna sinne, och inte döljer sig i vårt omedvetna.

Mål är bra. Känslan när vi är på väg mot målet är ännu bättre. Båda behövs.

Sätta mål eller ha favoritkänslor?

Många, även andliga vägledare, pratar om att sätta mål för att få riktning i livet. Detta är värdefullt av flera anledningar. Bland annat kommer livets osynliga krafter att aktiveras för att hjälpa oss att få det vi vill ha.

Kom bara ihåg att många av de som blivit riktigt framgångsrika blivit det, inte nödvändigtvis för att de haft mål, utan för att de haft favoritkänslor.

Konstnären har kanske inte målsättningen att måla hundra tavlor. Istället älskar hen att sitta i den konstnärliga bubblan. Sedan råkar det bli hundra tavlor av bara farten…

Arnold Schwarzenegger blev mr Olypia åtta gånger, dels för att han hade haft som målsättning att bli det, men också för att han älskade att kalla in känslan av att vinna mr Olypia. Han säger att det inte ens var jobbigt att träna fem timmar om dagen, för varje stund han tränade påminde han sig om sin dröm. Både känslan och målet var viktiga komponenter för att han skulle lyckas.

Så mål är viktigt, men känslorna och tankarna som målet föder är på många sätt ännu viktigare.

När vi gör saker som intresserar oss brukar nyfikenheten – och målsättningarna – visa sig…

Om man inte har några mål

Det är många som säger att de inte har några mål. Eller så sätter de mål som de egentligen inte går igång på – och därför inte uppfyller… Eller så har någon annan satt upp målen för dem, och det finns inget personligt engagemang. Och sedan mår de dåligt för att de inte lyckas med sina mål…

Målsättningar sätter man när man befinner sig i ett visst läge. Motivationen behöver finnas där. Suget i magen – förväntan och nyfikenhet – behöver också finnas där. Förutsättningarna behöver också vara rätt. Det kan bli för mycket av det goda om man försöker göra alla förändringar samtidigt. Då får man disciplinera sig (välja sina tankar) och fokusera på ett mål (delmål) i taget. Skapa en rutin först och se till att den sitter som en ryggmärgsreflex, innan du lägger in nästa rutin.   

Ju mer man lär känna sig själv och sin egen skapandeprocess, desto lättare blir det att känna när man ska sätta ett mål. Innan dess ”räcker” med att kalla in känslan av det man tycker om.

För den som vill lära känna sig själv är det första viktiga steget att lära känna magpirret. Uppmärksamma det som känns intressant och spännande. Sysselsätt dig med det som väcker nyfikenhet, glädje, inspiration, förväntan… eller ”bara” ger en go känsla i kroppen.

Ju mer du befinner dig i goa känslor, desto mer kommer din tillvaro präglas av dessa goa känslor. Och vipps visar sig ett mål, eller ett spännande projekt.

Börja med känslan så visar sig resten.

Ju mer du ägnar dig åt sådant som får dig att må fantastiskt, desto bättre!

Utforska sina nya favoritkänslor

Som nyfödda spädbarn kan vi omöjligt veta vilka tankar och känslor som kommer att intressera oss i vuxen ålder – och tur är väl det? Hur roligt skulle livet bli om vi upplevt allt som livet har att erbjuda innan vi ens fyllt 1 år, och sedan ska uppleva en ständig repris? Faktum är att hela livet går ut på att utforska det som intresserar oss.

Vissa tankar och känslor känns intressanta ett kort tag, sedan blir behovet mättat och nyfikenheten slocknar.

Andra känslor kan vi aldrig få nog av, de känns lika inbjudande och tilltalande år efter år.

Sedan finns det förstås känslor som känns spännande och intressanta, men när vi ger oss in i dem upptäcker vi att de riskerar att leda till oönskade konsekvenser.

Fokusera på att känna sig trygg och uppskattad, så kommer du till en bra plats.

Räcker med trygghet och uppskattning

För att komma till en bra plats i livet behöver du dock inte utforska alla livets tankar och känslor. Om du fokuserar på det som får dig att känna dig trygg och uppskattad kommer du att komma till en mycket bra plats. Lägger du dessutom till tankar som påminner dig om att du har betydelse och gör skillnad kan du komma hur långt som helst.

Det är inte helt enkelt att styra sina tankar, men det finns knep! Mer om detta i nästa del av Inner Peace by Känslas Må-bra-oavsett skola.

Syftet med denna må-bra-oavsett-skola
Få ett vältränat sinne som aktivt kan välja de känslor som du vill ha – oavsett förutsättningar

Syftet med denna skola

Syftet med denna må-bra-oavsett-skola att ge dig ett vältränat sinne som aktivt kan välja de tankar som du vill ha mer utav.

Det låter enkelt, och på sitt sätt är det det. Men det är endå en resa, och du har fördel av att fira vart och ett av dessa delmål.

DELMÅL 1: Upptäcka att du kan välja dina tankar

DELMÅL 2: Välja dina tankar när förutsättningarna är fördelaktiga

DELMÅL 3: Välja dina tankar när förutsättningarna är utmanande

Bonusmål:

Det här är en resa som kommer att ge dig många bonusmål. Längs vägen kommer du att:

  • Lära känna sig själv
  • Upptäcker vad du tycker om
  • Ökad självkänsla
  • Lättare att fatta beslut
  • Tycker livet blir roligare
  • Större uppskattning för dina medmänniskor

I nästa del av Inner Peace by Känslas Må-bra-oavsett-skola får du lära dig att hitta ”nollan” som gör att du börjar känna dig som dig själv igen. Är du redo? (Kommer i april.-maj 2024)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Del 1: Tankarna är ratten […]

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x