Sök

Jordning – fördelar och nackdelar

Stå med båda fötterna på jorden? Vilka fördelar finns med jordning? Vilka nackdelar har det? Hur vet du vad som passar dig?

Att vara jordad är ett intressant område. Inom Reiki pratar man ofta om vikten av att vara jordad. I andra traditioner vill man snarare höja sin energi, och komma i kontakt med de höga vibrationerna. Varför är det egentligen så?

Hämta kosmisk inspiration och göra den till verklighet

För att förstå hur andlighet och jordning hänger ihop vill jag berätta hur Aboriginska schamaner ser på saken.

Schamanen reser till drömtiden, platsen mellan världarna, där allt som någonsin har funnits och någonsin kommer att finnas, existerar. På denna plats får schamanen visioner som hen tar med sig till sin by. Byborna gör sedan visionen till verklighet. Schamanen drömmer de drömmar som skapar samhället.

Schamanen reser upp genom (och kanske ut ur) sitt chakrasystem. Det är i detta ojordade tillstånd som han hämtar sina visioner.

Resa i energisystemet

Chakrasystemet finns längs med ryggraden. Det börjar i rotchakrat, vilket finns i svanskotan. Sedan kommer navelchakrat (fyra fingersbredder under naveln), solarplexus, hjärtchakrat, halschakrat, tredje ögat (mitt i pannan) och kronchakrat (mitt på hjässan).

Chakrasystemet
Chakrasystemet finns längs med ryggraden.
(Bild från Hur kärlek tar bort smärta – helande med Reiki)

Kundalinikraften (som ibland beskrivs som en orm) sicksackar från rotchakrat genom vart och ett av chakrona. I kronchakrat vänder kundalinikraften och sicksackar nedåt igen…

Chakrasystem i perfekt balans
Kundalinienergin flödar genom vart och ett av chakrorna.
(Bild från Hur kärlek tar bort smärta – Helande med Reiki)

I sin framfart aktiverar kundalinikraften vart och ett av chakrorna som den flödar igenom. Detta förankrar, och väcker, vår kunskap. Det får oss att känna efter och väcker vår potential.

Hämta visionerna för att manifestera dem

Högst upp i chakrasystemet, i kronchakrat, finns vår kontakt med vårt högre jag. Här finns våra visioner och drömmar. Längst ned i chakrasystemet, i rotchakrat, finns vårt fysiska jag. Här ligger våra medärvda och medvetet valda mindsets om oss själv. Vi ska, liksom den aboriginska schamanen, resa upp till vårt kronchakra för att hämta de visioner som vi ska dra ned genom chakrasystemet och manifestera.

I chakrorna mellan kronchakrat och rotchakrat finns det vi behöver för att kunna manifestera våra drömmar. I 3:e ögat har vi kreativitet och logik. Halschakrat symboliserar kommunikation och självuttryck. I hjärtchakrat finns vår generositet och kärlek. Självförtroende finns i solarplexus. Och näringen (både andlig och fysiologisk) finns i vårt navelchakra (sacralchakrat).

Det är naturligt att ha ett fritt flöde genom hela energisystemet. Kundalinikraften ska med lätthet kunna hämta visionerna i kronchakrat så att du ska kunna manifestera dem genom kunskapen i ditt chakrasystem. När vi har tillgång till detta fria flöde vitaliseras vi från insidan. Vår själ sjunger av glädje. Skapande känns lika självklart som att andas.

Men om vi fått blockeringar i vårt chakrasystem kan inte kundalinikraften flöda med lätthet. Då kan den fastna, antingen i den nedre delen av chakrasystemet eller i den övre delen. Och det är i dessa lägen vi brukar börja prata om jordning eller att höja energin.

Fritt flöde är naturligt

Att vara jordad är naturligt. Energi ska kunna flöda från krona till rot med lätthet. Att ha blockeringar är däremot vanligt. Begrepp som ”jordas” eller ”höja energin” tillkommer när vi har blockeringar och strävar efter att återställa det naturliga flödet.

Om energin fastnar i huvudet är det risk för kortslutning. Jordningen påminner oss om att "dra ned" energin genom hela kroppen.
Om energin fastnar i huvudet är det risk för kortslutning. Jordningen påminner oss om att ”dra ned” energin genom hela kroppen.

Fastna i huvudet – risk för kortslutning

När jag började med Reiki (år 2005) fick jag ständigt höra: ”Du måste jorda dig.” Jag tyckte att alla pratade om jordning, jämt. Det var visualiseringar om att dra upp röd jordande energi i energisystemet. Det skulle promeneras barfota och tänka på de egna fötterna. Detta för att stärka energin nedtill och aktivera jordningen.  

Föga förstod jag att detta var ett bönesvar. Det var livet som skickade budskap till mig om vad just jag behövde. All energi fastnade nämligen i huvudet på mig. Detta gjorde att min energi kortslöts och jag satt fast. Innan Reiki var jag sjuk varannan vecka i feber. Livet var som att balansera på en knivsegg. Blodsockret styrde mitt liv. Om jag inte åt inom 15 minuter efter det jag känt första signalen på hunger blev jag straffad med migrän. Om jag missade kl 22-nattåget och somnade först 22:15 så mådde jag märkligt hela dagen efter. Tog jag en promenad som var fem minuter längre än vad jag orkade fick jag feber. Det var ett heltidsjobb att hålla mig på banan.

Det jag behövde var fullständig avslappning så att jag skulle få fritt flöde genom hela min kropp. När kroppen är fullständigt avslappnad aktiveras kroppens egna självläkande krafter. Detta var nyckeln för att jag skulle bli friskare, och därigenom orka förverkliga alla idéer som jag hade i huvudet…

Chakrasystemet i det perfekta flödet
I perfekt balans är vi kontakt med det universella överflödet. Vi har kontakt med vårt högre jag och den outsinliga källan, samtidigt som vi drar (och ger) energi till jorden. Detta är samma kanal som du får återställd (initierad) när du lär dig Reiki. (Bild från utbildningsmaterialet Inner Peace by Känsla Reiki steg 1 och Reikimaster)

I Reiki höjer man energin

I Reiki så kommer den högfrekventa Reikienergin att påtagligt höja kroppens energi. Detta gör att man blir mer ojordad. Det är ljuvligt, glatt och känns lite lagom onyktert. Man befinner sig i en lullig drömbubbla.  

(ps. det finns sätt att energimässigt jorda energin i Reikienergin, själv initierar jag alltid fötterna på mina kunder för att göra det betydligt lättare för dem att hålla jordningen när de höjer energin. I behandlingssammahang håller jag jordningen åt mina kunder).

Fastnar energin i de lägre chakrorna tappar vi upplevelserna av meningsfullhet och kreativitet. Livet blir torrt och tråkigt. I dessa lägen vill vi höja energin i kroppen och minska mängden jordning.
Fastnar energin i de lägre chakrorna tappar vi upplevelserna av meningsfullhet och kreativitet. Livet blir torrt och tråkigt. I dessa lägen vill vi höja energin i kroppen och minska mängden jordning.

Komma i kontakt med det högre jaget

Eftersom alla pratade om jordning så tänkte jag aldrig på att det fanns en helt annan energimässig utmaning.  

Det fanns människor som var så fast och låst i sin jordiska kropp att de inte kände någon meningsfullhet eller hade några drömmar. Kundalinienergin fastnade i de nedre chakrorna. De var för jordade! 

Dessa personer hade ett behov som var rena motsatsen till mitt! De behövde höja upp sin energi så att de kunde få tillbaka sin kreativitet, livsglädje och meningsfullhet.

Även här var lösningen att återskapa det fria flödet. Att låta kundalinienergin flöda och aktivera vart och ett av chakrorna. I detta sammanhang pratar man dock om att man vill höja energin, i jämförelse med att jorda den…

PS! Detta pratade vi om i Caroline Giertz Paranormala pod avsnitt 13: Yogans mörka hemlighet.

Jordning gör att vi står stadigt på jorden

Fördelen med jordning

… är alltså att vi står stadigt med fötterna på jorden.

Nyckeln är att ”dra ned” visionerna genom energisystemet och förverkliga dem.

Inte att vi är så jordnära och realistiska att vi tappar våra drömmar och vårt kreativa engagemang.

Nackdelen med jordning

… eller för mycket jordning

Är att vi tappar visionerna, drömmarna och målen. Vi blir alltför realistiska, matrealistiska… Och känner inte längre meningsfullhet, längtan, flöde och kreativitet…

Ett chakrasystem i perfekt balans
I perfekt balans använder vi oss av kunskapen i alla våra chakran. Energin flödar med lätthet. Vi hämtar våra visioner i de högre chakrorna och manifesterar dem genom de lägre chakrorna.

I perfekt balans

  • I perfekt balans har vi huvudet i drömmarna och fötterna på jorden. Vi vet vilken värld vi befinner oss i. Vi är självmedvetna, och drivs av vår längtan…

I obalans

  • I obalans lever vi antingen i vår egen drömvärld (fullständigt omedveten om den verklighet vi befinner oss i). Jag kallar detta tillstånd att vara onykter. Detta sker när vi fastnat i huvudet.
  • Eller så har vi tappat kontakten med vår längtan och våra drömmar, vilket gör att vi upplever att vi saknar mening och tycker att livet är trist och tråkigt. Detta sker när vi fastnat i de nedre chakrorna.

Vill du ha hjälp att hitta jordningen?

Om du har konto i Reikiportalen kan du lyssna på dessa guidningar:

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Läs mer om jordning & hur vi kanaliserar idéer […]

trackback

[…] Läs: Jordning, fördelar och nackdelar > […]

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x