Vill du hitta nya rutiner? Visste du att det ofta räcker att fokusera på en rutin, så faller andra rutiner på plats. Vilken är din nyckelsten?
Rutiner är något som ofta blir missförstått. Många lägger mycket tid och energi in i sina rutiner, vilket gör dem stressade och tiggar deras kontrollbehov. Men rutinens uppgift är egentligen tvärtom. Rutinen ska frigöra tid och energi. Dessutom är den en superviktig funktion. Den ska automatisera det som är viktigt för dig. Rutinen ska:
- Säkerställa att det som är viktigt för dig alltid blir gjort
- Spara energi
Fungerar dina rutiner på det sättet?
Gör det viktigaste först
Boken What the most successful women do before breakfast (skriven av Laura Vanderkam) och Rich Dad, Poor Dad (Robert Kiyosaki) tips på hur man blir rik har en sak gemensamt. De säger: Gör det viktigaste först. Eller, i Rich Dads fall: betala dig själv först.
Varför ska du betala dig själv först? Jo, för i slutet av månaden är pengarna slut. Det spelar ingen roll om du tjänar mycket eller lite. Pengarna har alltid en tendens att rinna en mellan fingrarna.
Om du sparar 10% av din inkomst direkt när du får lön slipper du ha dåligt samvete resten av månaden för att du slösar för mycket. Du kan till och med tillåta dig att slösa, för du vet att dina sparrutiner ger dig det du vill ha.
Energimässigt fungerar det på exakt samma sätt. Om du vet att du alltid har gjort det som är viktigast för dig gör det inget om du slösar resten av tiden. Du vet ju att det viktigaste blir gjort. Det är detta som är de framgångsrika kvinnornas knep.
Laura Vanderkam har ett tips till dig. Detta tips påminner mycket om 10%- regeln där du betalar dig själv först.
TIPSET!
Gör det som är viktigast för dig direkt på morgonen! Det är nämligen då du har som mest energi. På kvällen är du trött, oavsett hur du spenderat dina dagar. Det är betydligt lättare att få något gjort när du har energi, istället för att hoppas på att du eventuellt kommer att orka när du är trött.
Vilken är din nyckelsten?
En nyckelsten är en rutin som påverkar andra rutiner. Den fungerar som en katalysator som gör att andra saker också faller på plats. En nyckelsten ska bygga på det som är viktigast för oss. Begreppet Key Stone Habit kommer ifrån The power of habit (som på svenska översatts till Vanans makt) och är skriven av reportern Charles Duhigg.
Tror du att en idrottsperson och en jurist har samma nyckelstener?
Sannolikheten att en idrottsperson och en jurist har samma nyckelstener är väldigt liten. En idrottsperson har förstås idrotten i centrum. Målet är att ständigt ta sig själv till nya fysiska nivåer. Mat, sömn och övriga sociala aktiviteter styrs av träningen.
Vad juristen har i centrum är lite svårare att sia om, men troligen handlar det om att vara mentalt alert. Juristen behöver förstås också äta, sova och påverkas också av sina sociala aktiviteter. Troligen tränar juristen också. Men tror du att det är någon skillnad på träningen för den som tränar för att bli bäst i världen gentemot att träna för att vara pigg och frisk?
Dina rutiner ska bygga på det som du vill utveckla och det som är viktigt för dig.
Hur får du så mycket gjort?
Människor i min omgivning häpnar över att de tycker jag får så mycket gjort. Detta beror på mina rutiner. Eller min skrivtid som jag kallar dem. Jag skriver helst tre timmar, och åtminstone en timme, varje dag. Klockan 05:30-06:00 och framåt. Måndag till söndag. Inklusive julafton och nyårsdagen. Detta har jag gjort i åtta år (märk väl att sonen är fyra och ett halvt. Skrivtiden kom innan barn och har hållit i sig under småbarnsåren).
Jag skriver för att jag älskar det. Jag mår bra av att skriva. Det finns en anledning till att det är så mycket kursmaterial, blogginlägg, krönikor, artiklar och förstås läsningar till kunder. Och varför jag kunde göra en ny hemsida när den förra försvann (hösten 2020) på bara tre veckor – samtidigt som det var full huggning på jobbet.
Men att få skrivtiden var ingen lek! Den frustration jag upplevde utan skrivtiden var så intensiv att den slog ut mig på energiplan. Livets osynliga hjälpare drillade mig ordentligt.
Det hela började förstås med en olycka.
Ett sträckt knä
Året var 2013. ”Jag måste öka” så kände jag efter ett par år av flöde, uppgång och fantastiska upplevelser. Verksamheten hade nått sin mogna topp. Jag hade gjort allt jag kunnat föreställa mig (och lite till). Nu kände jag nedgångens energi.
Då sträckte jag knäet. Ordentligt. Töjde ut alla korsband och ledband. Energimässigt tog jag helslut. Att ta sig upp för en trapp var lika besvärligt som att klättra upp för ett berg. Det fanns ingen kapacitet att öka i verksamheten. Bara att ta sig till jobbet för att ta emot en bokad kund var ett heltidsarbete. Detta var katastrof under den period när jag behövde vara pigg och driven.
Jag bestämde mig för att använda tiden så klokt jag bara kunde. Så jag började göra något som jag alltid velat göra. Jag började skriva! Vilket var lättare sagt än gjort.
Stirrade i timmar på skärmen
I början gick mitt skrivande tungt. Jag förstod varför jag inte hade tagit mig tid att göra det tidigare. Det kändes som jag kastade bort min tid. Jag kunde sitta i två timmar och åstadkomma en tredjedels sida. Nästa dag skrev jag om samma text igen, och kom två rader längre. Hade jag haft något annat att välja på, något som gick lätt och var roligt, hade jag garanterat gjort det. Men knäskadan och avsaknad av energi gjorde att jag satt där jag satt.
Skadan höll i sig till den nya vanan satt sig
När vi får hjälp av livets osynliga krafter kan förutsättningarna vara annorlunda än normalfallet. Skadan skulle läka på typ sex veckor, speciellt eftersom jag var flitig med min rehabilitering. Men så blev det inte. Den överdrivna tröttheten och skörheten i knäet höll i sig i flera år, tills skrivrutinen satt sig i ryggmärgen och jag lärt känna min egen skrivprocess. Då visste jag det inte än, men skrivandet var min nyckelvana. Den vana som alla andra vanor formade sig efter.
Det fungerade inte att skriva alla timmar på dygnet
Efter ett par månader upptäckte jag ett mönster. För mig handlade skrivandet inte bara om att sitta vid datorn. Det handlade om vilka tider jag satt vid datorn.
Skrivflöde ≠ Tid vid datorn
Jag hittade min rytm
För mig var det lättare att skriva på morgonen än på eftermiddagen. På kvällen var det direkt omöjligt.
Och morgonen bestod dessutom av flera olika faser.
Det gick som bäst att skriva mellan kl 06-07 och kunde funka mellan kl 07-08. Men hade klockan passerat 08 började det bli ganska svårt och efter 09 var det direkt omöjligt’. Min pappa hade nämnt att han gärna började jobba kl 06:30 därför att han tänkte som bäst då. Jag utgick ifrån att jag hade fått ärva denna dygnsrytm.
Skrivflöde= rätt tid på dygnet
Jag behövde vara utvilad
Jag upptäckte ganska snabbt att revelj kl. 06:00 inte var någon garanti för skrivflöde. Om jag var trött funkade skrivandet inte. Och tog jag sovmorgon missade jag skrivtåget kl 06:00. Om jag vaknade 08:30 och satte mig vid datorn hade jag redan tappat orden, vilket innebar att jag hade förlorat en hel skrivdag.
Ganska snabbt upptäckte jag att jag inte ”hade råd” att vara trött.
Men vad var det som gjorde mig trött? Vad gjorde att jag tappade skrivflödet?
Jag upptäckte några saker som gjorde mig trött:
- Att lägga mig efter kl 22
- För mycket intryck och känslor, speciellt kvällstid
- Hård träning
- Huvudvärk, förkylning eller influensa
Hade jag hört talas om begreppet nyckelsten hade jag förstått innebörden av det jag gjorde. Men jag gjorde bara det som fungerade.
Jag såg till att alltid gå och lägga mig i tid. Att slötitta framför teven blev inte lika intressant längre.
Jag mediterade efter sociala event, för att tömma min inre känslobägare, och gick gärna hem tidigt.
Jag Reikade efter det att jag tränat.
Och var snäll med mig när jag fysiskt inte mådde så bra.
Skrivflöde = Perfekt balans
Förebygga trötthet
Hur förändringsbenägen är man inte när det man längtar efter ligger i potten? Sakta men säkert började jag förebygga min egen trötthet. Jag tränade mig både med att känna efter och hitta en lösning. Hur känns det i kroppen när det varit för mycket intryck och känslor? Var går gränsen? Hur blir jag av med dem?
Och så där höll jag på, år efter år. Testade. Utvärderade. Lärde känna mig själv och min rytm.
Rutinen sitter i ryggmärgen
Åtta år senare är jag inte alls lika känslig. Jag kan skriva även om jag sovit en timme för kort tid. Jag kan till och med skriva om jag har lättare huvudvärk.
Nu för tiden gör jag ofta flera olika saker som kräver fokus och närvaro på min skrivtid. Fast prio ett är alltid att skriva något. Det är som att värma upp. Om jag inte skriver kommer jag inte igång med andra sysselsättningar. Efter mitt skrivpass (ofta en timme) brukar jag därefter göra andra saker som kräver fokus. Jag kan göra en 2-4 andra projekt på min skrivtid. Idag har jag skrivit en krönika och sedan korrekturläst den här texten.
Sedan har jag saker som jag aldrig någonsin skulle slösa min skrivtid på. Bokföring är en sådan grej. Bokföring går utmärkt på eftermiddagen, helst under en ledig dag så jag inte fyllt på med så många intryck som behöver bearbetas.
Har du någon nyckelsten?
Hur kan Reiki hjälpa mig?
Reiki kan hjälpa dig på flera sätt när du vill hitta din nyckelsten.
- Den klargörande energin sätter dig i kontakt med ditt eget högre jag – vilket gör det lättare att känna vad som är viktigt för dig just nu.
- Löser upp motstånd och inre sabotörer som motverkar sin framgång.
- Gör det lättare att slappna av och ta emot av det nya.
Sedan kan en andlig vägledning i skrift eller zoom också göra underverk. Om inte annat hjälper energin dig att tänka och känna efter. Ofta får du insikter i flera veckor efteråt.
Vad behöver du just nu?
Få Reiki och få energimässig draghjälp till att hitta det som är viktigast för dig >