Sök

Vilken fas i livscykelkurvan befinner du dig i?

När ska du vitalisera dig själv med nya projekt och när ska du fokusera på återhämtning? Det beror på var du befinner dig i livscykelkurvan.

Du har känt suget i magen. Du har nappat på idén. Du har signat upp dig för en kurs, vilket gör att energin börjar flöda. Vad kommer att hända nu? Detaljerna behöver du fylla i själv, men de olika faserna kan jag avslöja.

Nu tänker jag berätta om en av mina favoritmodeller.  

ps! Det visade sig att livscykeln låg i luften. Det var fler som hade tonat in sig i den. Fortsätt läs efter inlägget tagit slut, så får du höra något fascinerande!

Livscykelkurvans fyra faser

Om du är intresserad av personlig utveckling är sannolikheten stor att du ALDRIG ramlat över livscykelkurvan. Denna modell brukar man nämligen prata om i ett helt annat sammanhang… Företagsekonomin! Livscykelkurvan har blivit en av mina absoluta favoriter, och den är lika självklar i min kalender som årstiderna. När du förstår vilken fas du befinner dig i blir din tillvaro betydligt tydligare.

De fyra faserna är:

Ny idé

Tillväxt

Mognad

Avveckling

Ofta har människor en favoritfras, vilken de helst söker sig till. Vissa tycker om att ge liv åt nya idéer. Andra gillar att rida ett redan vinnande koncept. Det finns även personer som älskar att riva bygget och ta vara på näringen.

Tips: Du får gärna ha en favoritfas. Men du har allt att vinna på att lära dig att känna igen kvalitéerna på var och en av faserna. Hur ska du kunna få en riktigt bra idé om du inte känner igen den mogna, framgångsrika energin?

Hur brukar du testa dina idéer i livscykelns första fas?
Hur brukar du testa dina idéer i livscykelns första fas?

Testa till du lyckas – Ny idé

En idé kan vara stark och tilltalande. Eller så kan den kännas trevande och osäker. Det enda du med hundraprocentig sannolikhet kan veta är: ”Hur den känns och hur den blir behöver inte hänga ihop.”

Vissa idéer blir bättre och bättre ju mer vi arbetar med dem.

Andra faller sönder, av olika anledningar funkar de inte.

Det som jobbar mycket med idéer brukar testa av idén innan de satsar i den. Dataspelsutvecklare Will Wright (som bland annat tagit fram de omåttligt populära The Sims (släpptes 2000) och SimCity (släpptes 2013)) börjar varje idé med en skiss på ett papper. Innan han involverar illustratörer, grafiker och programutvecklare undersöker han om användare går igång på spelet. Han låter sina kompisar testa. Blir de engagerade av spelet jobbar han vidare på idéen. Förstår inte kompisarna grejen, eller blir de inte tillräckligt entusiasmerade, förändrar eller skrotar han idén. Jim Collins har upptäckt samma mönster i Great by Choice där han studerat vad som gör vissa företag storartade.

Storartade organisationer satsar inte stora resurser på oprövade kort. De testar i liten skala först, tills de är säker att satsningen lyckas. När de satsar stort är sannolikheten stor att de kommer att lyckas.   

Vad ska du göra nyfasen?

Om du får en ny idé, testa på ett så enkelt och kostnadseffektivt sätt som möjligt. Utforska idén. Lek med den. Gå in i den. Se vad den leder dig till.

Vad behöver du göra för att kunna växa under den andra delen av livscykelskurvan?
Vad behöver du göra för att kunna växa under den andra delen av livscykelskurvan?

Lär känna nya flöden under tillväxtfasen

En idé på tillväxt är spännande. Du är överväldigad av iver och förväntan. Det är häftigt att se det stora intresset och känna suget. Du är i flödet av önskningar och bönesvar. Det kommer mycket till dig.

Utmaningen ligger i den snabba utvecklingstakten. Du behöver investera i ny kunskap och kliva in i nya flöden (och lära dig att surfa på dem). Detta kostar energi. Du behöver vara vaken, nyfiken och engagerad. Lyssna mycket. Tillåt dig att vara nybörjare. Öva till du lyckas.

Det är mycket viktigt att du tar hand om dig själv på alla plan under denna tid. Vila och återhämtning är framgångsfaktorer.

Minns det zenbuddistiska talesättet:

När du inte har tid att meditera – meditera en timme.

När du VERKLIGEN inte har tid att meditera – meditera två timmar.

När du mediterat två timmar (eller suttit still till det blivit lugnt på insidan) förstår du varför.

Ps. Testa Reiki – Känslomässig storstädning. Den gör det betydligt lättare att slappna av.

Vad ska du göra under tillväxtfasen?  Följ flödet, ta hand om dig själv.

Vad sysselsätter du dig med när tillväxten har stannat upp?
Vad sysselsätter du dig med när tillväxten har stannat upp?

Slipa rutiner under den mogna fasen

Den mogna fasen har en helt annan energi än när något är på tillväxt. I den mogna fasen har man något som är etablerat och välfungerande. Flöden är välkända. Rutiner sitter.

Under denna fas är det viktigt att tillföra energi och glädje. Anledningen är att det välkända har en tendens att bli förutsägbart och därmed tråkigt. Små ändringar i rutiner kan göra stora skillnader.

Vad ska du göra under den mogna fasen? Vitalisera dig på så många sätt som du kan. Du kanske behöver en hobby eller ett sidoprojekt som väcker din geist.

Hur frigör du näring ur projekt som inte längre ger någonting?
Hur frigör du näring ur projekt som inte längre ger någonting?

Släpp lös näringen under nedgångsfasen

I samma stund som vi slutar tillföra vitaliserande energi börjar nedgångsfasen. En av mina tidigare hyresvärdar hade uppmärksammat:

”Det är märkligt, men en lokal slits faktiskt mer om den inte används!?”

Detta på grund av att vi ger energi till det vi sysselsätter oss med. När vi befinner oss på en plats ger vi näring till platsen.

När det är dags att gå vidare till nya äventyr har du allt att vinna på att frigöra näringen från det gamla projektet och använda delar av den till det nya.  

Vad ska du göra under nedgångsfasen? Släpp taget, både känslomässigt och fysiskt. Ta vara på näringen.

Kände du igen dig? Vilken fas är du inne i?

Varje fas i livscykelkurvan har sin charm
Varje fas i livscykelkurvan har sin charm

Vad betyder det här för dig?

Varje fas i livscykelkurvan har sin charm. Det finns fördelar och utmaningar med varje fas. Helst ska du befinna dig i alla faser samtidigt, fast i olika delar av livet.

  • Om du trivs med ditt boende och har goda vänner är det lättare att väva in en ny sysselsättning på ett balanserat sätt.
  • Om du gör stora förändringar i flera områden samtidigt är det viktigt att du medvetet balanserar upp dig själv.

Var befinner du dig?

Ny kärlek eller nytt jobb – Du befinner dig i nystartsfasen. Det är mycket nytt på väg in, men du ser inte hela bilden. Det finns många osäkra kort som kan bli succéer eller falla platt.  

Du har lärt känna en ny person, det finns tillit och genuint intresse – Du befinner dig i utvecklingsfasen. Nu kan mycket roligt ske. Följ flödet. Samma sak sker när du kommit in på det nya jobbet och lärt dig arbetsuppgifterna.

Du är frustrerad eller sitter fast – Troligen befinner du dig på en mogen fas. Du behöver vitaliseras. En hobby eller ett nytt intresse kan göra underverk. Energi i ett område av ditt liv spiller nämligen över i andra…

Det som brukar fungera fungerar inte längre – Något har hänt som förändrat spelreglerna. Är det en mogen fas, som du kan blåsa liv i igen? Eller är det dags att släpp taget om något?

Behöver du klarhet över vad som är vad?

Gör denna Känslomässiga storstädning:

Och du: Anmäl dig till nyhetsbrevet. Klarhet varje söndag.

PS! Vill du veta mer på området? Måndag 8/3 föreläser Anna-Sofia i det kostnadsfria webinariet kl 20-21! Välkommen utan föranmälan. Reikiskick på slutet.

ps! Läs vidare så får du höra något läckert!

Synkroniset delux!

Vill du höra något märkvärdigt?

Jag bjuder på Maria Dupals nyhetsbrev, vilket hon skrev direkt efter prenumeranterna på SöndagsReiki fått ditt nyhetsbrev.

Det visade sig att även hon hade tonat in sig i livscykeln.

Så här skrev hon i nyhetsbrevet:

Livets cykler

Det här med att fånga eller missa livets möjligheter handlar ju väldigt mycket om att vara i synk med livet och lära sig känna in när det är rätt tid att agera. För att förstå det här har jag ofta använt mig av astrologi som ett hjälpmedel – dels för att förstå när möjligheter kan dyka upp, men också för att veta när det är läge att ligga lite lågt och vänta på att en transit är över – det gäller ju att inte ödsla energi på att agera när tiden inte är rätt…

Ett intressant sammanträffande denna vecka är att Anna-Sofias fina blogginlägg om Livscykelkurvans fyra faser är precis vad jag också funderat över denna vecka! Jag lovar, vi har inte pratat om detta alls, vi verkar bara vara magiskt i synk! Läs Anna-Sofias blogg här (om du inte redan prenumererar på hennes nyhetsbrev så borde du göra det!) Vilken fas i livscykelkurvan befinner du dig i? – Inner Peace by Känsla (kansla.nu)

Det här stämmer nämligen så väl ihop med den tjänst jag erbjuder inom astrologi som jag kallat just – Livscykeln! I torsdags gjorde jag en sådan session med en person i min bekantskapskrets som hade berättat om ett dilemma där hon inte vetat om hon ska släppa eller hålla kvar i en del av hennes liv som handlar om arbete. Jag kände intuitivt att Livscykel-analysen kanske skulle kunna hjälpa henne, så vi bokade en tid.

Läs mer och boka mina astrologiska tjänster. 

Det jag upptäckte direkt när jag började analysera hennes horoskop och de progressiva månfaserna (tekniken bakom livscykelanalysen) var att hon just nu är i den absolut sista delen av en livscykel och till hösten kommer starta upp en ny fas. Vi har alla 2-3 faser som vi går igenom i livet där varje fas är 29,5 år lång och består av åtta olika delfaser (se bilden). En ny fas inleds när solen och månen gör en konjunktion i det progressiva horoskopet. Den händelsen är helt individuellt och beror på vilken månfas du är född under. Är du t.ex. född under en nymåne så dröjer det 29,5 år tills du börjar en ny fas.

För min vän var det en väldigt skön bekräftelse på att hon just nu är i avsluta-fasen och allt som just nu vill lämna hennes liv ska hon släppa och inte hålla fast vid. Vi måste städa bort det gamla för att göra plats för det nya att komma in. Från hösten och fyra år framåt ska hon ägna sig åt att bara ta in vad som känns nytt och spännande – hitta lusten för nya saker i livet, och plantera små frön. När hon om ca 15 år kommer in i fullmåne-fasen är det dags att börja skörda – i det läget är det också viktigt att förstå att man inte ska försöka hitta på nya saker, utan snarare ta vara på det man redan odlat och göra det mesta av det.

Vissa personer har en känsla och naturlig instinkt för livets cykler och lyckas åka med och göra det mesta av sin situation i alla lägen. Andra kan behöva en liten hjälp på vägen… kanske dras man åt olika håll av olika tankar – jag borde säga upp mig från jobbet för här utvecklas jag inte mer, men tänk om jag inte trivs på det nya jobbet eller om jag hamnar i en ekonomiskt svår situation? Är det rätt tid att stanna eller att gå? Solen och månen kan visa dig vägen!


Bästa hälsningar,
Maria Dupal,

Ps. Prenumerera på Marias nyhetsbrev här!

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Vilken fas fas i livscykelkurvan befinner du dig i? > […]

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x