Sök

Räkna de små vinsterna

Om du vill känna att din insats gör skillnad finns det ett knep. Detta knep innebär att du tränar dig i att observera den lilla förändringen, hur liten den än är…

Alla tiotusenmarscher börjar med ett steg. Men om vi tappar sugen redan vid steg ett eller två, då kommer vi inte långt. Hur gör man för att fortsätta känna inspiration, trots att stegen är små och många?

För att stärka självförtroendet och öka viljan att fortsätta med det vi påbörjat gäller det att observera den lilla förändringen, hur liten den än är. Leta efter tecken på att det du gör fungerar.

Men detta kan vara klurigare än vad man tror…

Den lilla förändringen märks inte

Ta huvudvärk (eller annan smärta) som exempel. När vi har ont i huvudet fem dagar i veckan vill vi inget annat än att må bra. Men vad händer när vi hittar något som hjälper oss?

Från början kanske det försvinner en, eller två, huvudvärkdagar i veckan. Tre-fyra dagar huvudvärk i veckan, istället för fem. Egentligen är det ganska stor skillnad, åtminstone när vi står utanför och beskriver förloppet. Men när man är i det, känner vi verkligen förändringen?  

När antalet smärtfyllda dagar minskat med 1/3 känner vi ofta frustration över att vi fortfarande inte är helt smärtfria. Här har vi engagerat oss och lagt timmar i behandlingar och utrensningar, och vi har fortfarande huvudvärk!

Vi känner instinktivt inte tacksamhet över att huvudvärken minskat. Istället känner vi besvikelse för att huvudvärken fortfarande är kvar!

Vad tror du är mer motiverande?

  • Att påvisa den positiva förändringen som redan skett (även om den inte riktigt känns)?
  • Eller att bli besviken över allt som är kvar?

Tacksam även för det lilla

Det finns många som tränar sig i att observera sådant som de är tacksamma över. De för tacksamhetsbok.

Testa att ta ned ribban, även i tacksamhetsboken! Vi behöver inte ”bara” vara tacksamma över det som är ”stort”, vi kan också observera den lilla positiva förändring som kommit smygande. Hurra och fira även om du kommit framåt ”en bråkdel” i jämförelse med det du hade tänkt dig. Leta efter tecken och framgång, istället för att jämföra dig med ditt mål.

(Tycker du att det är svårt att känna tacksamhet? Gör Reiki & Guidad Reiki först, när energikroppen är återställd är det lättare att känna tacksamhet. Är energikroppen avstängd är det till och med omöjligt att känna tacksamhet. Testa själv med Känslomässig storstädning).

Gör det synligt

Det är också motiverande att synliggöra utvecklingen. Diagram. Staplar. Kryss i en kalender. Hitta knep som synliggör det positiva flödet.

Men börja inte synliggöra för tidigt i processen! Börja synliggöra först när du känner att du är i ett positivt flöde, inte när du börjar. Det tar ofta ”en stund” innan vi knäcker koden och börjar se resultat, och det kan bli knäckande om vi dagligdags blir påmind om det vi inte löst än.

Här kan motivationen istället ligga i att du ger tid och energi åt det som är viktigt för dig. Observera inte bara resultaten, uppskatta det faktum att du faktiskt ägnar dig åt det som är viktigt för dig. Känslan är alltid viktigare än resultaten.

  • Vi kan få små resultat, men älska känslan så mycket att vi får välmående av känslan i sig.
  • Vi kan få stora resultat, men vara så besvikna över att vi inte nått det vi tänkt oss, att vi sänker oss själva och sluta försöka.

Nästan alla som gjort storartade saker har gjort det för känslan av att göra det.

Älskar du att göra något längtar du efter det, och när du längtar efter det så gör du det. Vipps har du lagt 10 000 timmar på något, och du har utvecklats utan att tänka på det. Framgången kommer smygande.

Så börjar träna dig i att se de små tecknen för framgång.

Om inte annat så får du en roligare väg…

Anna-Sofia Giese Vesterlund
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irene Pettersson
Irene Pettersson
5 months ago

Är ju nyfiken på hur man levde förr, alltså vad man odlade och sånt, idag fick jag ett recept och beskrivning på hur jag gör barkbröd, vilket inte var så onyttigt som man tror, älskar när såna här ”beställningar” dyker upp, jodå större jobb som biogas har fångat mig, har en beskrivning på vindkraftverk också, efter jag hittade en låda full av magneter

Nu har jag ju fått bättre värme i huset, då vissa dörrar blivit ersatta, så nu är min hyresvärd black, men med så mycket material som ligger här, kan jag inte låta bli spåna hur andra saker kan bli fixade, jo det kommer att bli intressant i sommar, då ett växthus ska flyttas, bygga en garageport av ”skräpet”, tja jag hoppas få ett garage i framtiden och vinterboende för hönsen, jo byggnaden är jättebig och har en skjutport som inte jag rår på

Nu skulle jag bara ha en bil, min familj börjar bli över 60 år allihop, är första gången jag inte kunnat hälsa på när dom hamnat på lasarettet, jag sparar allt vad jag kan, gjort åtgärder som att låsa elen, gjort jämkning för nästa år, sen får jag en höjning på ”lönen” på 1 111kr, jo man kan faktiskt fundera om det blir ett speciellt år 2024, ja lyckats sänka lånet med 1 000 kr per månad också, nä det var ett hemsk början på 2023, då jag bara hade ett par hundringar att leva på

Jag ser verklingen fram mot nästa år, börjar redan i januari med lök, chili, bifftomater och paprika, jo jag har förberett för annorlunda odlingar i år, en bänk ska rensas efter att varit täckt i 2 år, en annan fyller jag på med bara hönsskit, där ska all squash sättas

Det är inte julen som hägrar för mig, den blir som en vanlig dag närmare det nya året, nä jag har ingen jag kan fira den med, så har det varit i minst 10 år, men jag är inte ledsen för det när jag ”får” så mycket andra tider

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x