Sök

Fördelen med att nå botten – filmintrot

Roligast är det förstås när vi har flyt och flax, men det finns fördelar med att nå botten som inte kan jämföras med något annat.

Att nå botten är aldrig roligt. I botten har vi tappat allt som är viktigt för oss. Känslan är överväldigande tomhet och misslyckande. Men misströsta inte, det finns guldkorn i detta tillstånd som inte kan ersättas av någonting annat.

Vi ska byta upp oss

När vi gör förändringar är det naturligt att vilja byta upp sig. Om vi köper något nytt vill vi ha något som är lite bättre än det vi redan har.

Vi vill att det nya arbetet ska vara ett lyft, inte en försämring

Vi vill att det nya boendet ska bli bättre, inte sämre.

Vad ”bättre” innebär är förstås individuellt och situationstypiskt. Vi kan tycka att ett karriärlyft med högre lön och mer ansvar är bättre än det arbete vi har, eller så kan vi tycka att en ny bransch med mer meningsfulla arbetsuppgifter är bättre än det vi gör idag (trots att vi går ned i lön). Det nya boendet kan vara att sälja lägenheten för att köpa ett hus, men det kan också vara köpa en husvagn istället för en sommarstuga därför att friheten är viktigare än själva stugan.

Kvinna som går upp för trappa
Intuitivt vill vi att nästa steg ska vara något bättre, inte sämre, än vad vi redan har.

Däremot har vi ett inbyggt motstånd till att välja något sämre än det vi har. Att gå från något bra till något sämre väcker obehag hos alla. Vi vill ju växa och öka våra möjligheter, inte minska och tappa den frihet vi haft.

Vi kommer inte släppa det gamla förrän vi är övertygade om att det vi får är bättre än det vi har.

Men om det du kommer få kräver ”lite” arbete innan fördelarna innan visar sig? Att drömlivet ligger dolt i en potential?

Läs så blir du fri från tvivel >

Om livet vill ge dig något bättre

Har du sett filmen Falling Inn Love på Netflix? Det är romantisk komedi. Låt oss använda huvudkaraktären som ett exempel. (ps, detta är introduktionen och de första 10-15 minuterna av filmen, ingen spoileralert).

Filmtips om du vill se något mysigt. Eller känna igen dig i utvecklingscyklerna.

Gabriela bor i storstan. Hon har ett mycket bra jobb och en pojkvän sedan 2,5 år. Hon borde vara lycklig, men allt är inte guld som glimmar. Chefen kör över henne. Pojkvännen vill inte commita. Hon drömmer om landsbygd, älskar gamla värdshus och fascineras över att kunna bygga miljömässigt.

Kan livet ge henne ett liv där hon blir hörd, uppskattad och få jobba med det hon älskar? Givetvis. Men inte om hon stannar kvar där hon är och sysselsätter sig med det hon gör.

Så vad sker?

Livet ”ställer till det” för henne. På en dag tappar hon allt hon håller kärt.

En finansiär går omkull, varpå hon tappar jobbet.

Hon ställer ett ultimatum till sin pojkvän, vilket leder till att hon gör slut.

Hon tappar alltså allt som är viktigt för henne. Hon når botten. Och snabbt går det.

Men i varje botten finns det alltid en strimma av hopp. Hon deltar i en tävling för att vinna ett värdshus (på landet, dock på andra sidan jorden). Hon vinner tävlingen. Och en helt ny resa börjar. Se gärna filmen, den är både superfin och hjälper en att förstå utvecklingens stadier. Sa jag att det var en rom-com?

Det är så här som livet leder oss framåt.

Läs Bakslaget när det går som bäst >

När det värsta som kan hända är att inget händer…

Hade Gabriela släppt sitt framgångsrika jobb för att bli ägare av ett värdshus om hon fortfarande hade haft jobbet? Troligen inte.

Hade hon lämnat sin pojkvän om hon fortfarande hoppats på att de skulle gifta sig och flytta ihop? Troligen inte.

Ibland behöver vi tappa det som är viktigast för oss för att bli fri från rädslan av förlust och helhjärtat kliva in i det nya.

När du vet att din största rädsla är att status quo består, då vet du att du är redo för förändring.

När du står i botten har du inget att vara rädd för längre, för allt har redan hänt. Det värsta som kan hända är ingenting händer. I detta läge är man ofta överraskande modig.

Dessutom brukar man vara d*a motiverad till förändring…

Vill du ha energimässig pepp och inspiration när det är tungt? Tanka energi på Reikiportalen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irene Pettersson
Irene Pettersson
2 years ago

jo jag är glad över mina bottnar, fast det tog ju emot lika många gånger, men så bra det blev , fast jag kan inte sia hur framtiden blir! Det går bara bättre och bättre att jobba, aldrig trodde jag att jag skulle bli färdig på förmiddan, brukar få avsluta på em, så nu har jag plötsligt tid till något annat! Blir en händelserik vecka, kommer rörmokare på måndag, ska ta prover på onsdag och dagen efter kommer mina kycklingar att kläckas ut på ett par dar, ja jisses, det går framåt

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x