Sök

Bakslaget när det går som bäst

Som en blixt ifrån en klar himmel. Du tyckte att det äntligen hade lättat! Och så sker din värsta mardröm?! Vad är det som händer?

Det går bra. Det har gått bra länge. Plötsligt händer något. Det gamla bubblar upp, och nu är det värre än någonsin. Varför är det så? Läs vidare så får du veta varför och vad du ska göra åt saken.

Passagerit

Precis innan vi är på väg att rycka ett problem på orsaksnivå brukar vi utsättas för en ordentlig prövning. Använder du schamankort kan ordet passagerit komma upp. Du behöver fullt fokus och använda alla dina färdigheter för att ta dig igenom det hela.

De goda nyheterna är att du nu är på väg in i något nytt. Du står vid krönet vid ett trappsteg. Du befinner dig på den sjunde och högsta nivån. Bakslaget när det går som bäst innebär att du tvingas rycka problemet en gång för alla. Det må känna som dina värsta mardrömmar infunnit sig. Men det som egentligen sker är storartat.

Du blir fri från tvivel, eftersom du visar dig själv att du faktiskt har det som krävs för att möta dina värsta rädslor. Dessutom är motivationen på topp. Den intensitet som du går in med gör att du hoppar högt över ribban.

Det är ett slags diagnostiskt prov. Om du klarar det får du kliva in i det nya. Klarar du det inte, får du gå om kursen igen. Det kanske inte känns så, men du har redan lärt dig allt du behöver för att lyckas. För att lyckas behöver du använda det du redan har lärt dig, ingenting annat. Det är nu du visar dig själv att du kan, även när förutsättningarna är som allra mest krävande.

Anledningen till att du kan? Du har redan gått igenom ett trappsteg i utvecklingstrappan och lärt dig de färdigheter du behöver.

Utvecklingsstegets 1a nivå
På första nivån på ett nytt trappsteg har vi en längtan, men vi är också full av okunskap och motstånd.

Nivå 1

I början av ett trappsteg, när vi börjar med något, är vi full av okunskap och motstånd. Vi har kanske en längtan men det är också allt vi har. Än saknar vi de färdigheter som kan ge oss det vi vill ha.

Utvecklingsstegets 2e nivå
På andra nivån i utvecklingstrappan börjar vi uppleva korta glimtar av succé.

Nivå 2

Medan vi rör oss upp för trappsteget lär vi oss de färdigheter som ger oss det vi vill ha. Då och då upplever vi korta glimtar av succé när vi lyckas med det vi företar oss.

Utvecklingsstegets 3e nivå
På tredje nivån kan vi känna flow och glädje, men nu börjar bakslagen komma.

Nivå 3

Sedan börjar vi komma in i tillstånd av flyt. Vi lyckas under en längre stund. Känner glädje och flow.

Men nu börjar också tillvaron att gå upp och ned. I perioder går det jättebra, men plötsligt börjar vi tappa det. Vi får bakslag. Detta beror på att vi, när vi mår dåligt, har det dåliga måendet som piska till att må bra. Men när vi mår bra glömmer vi att göra det som fick oss att må bra. Smärtan i kroppen får oss att göra rehab, men när vi mår bra glömmer vi bort våra övningar varpå smärtan kommer tillbaka.

Utvecklingsstegets 4e nivå
På fjärde nivån vill vi hålla kvar vårt tillstånd hela tiden.

Nivå 4

Efter ett tag börjar vi tröttna på att ständigt återskapa det friska. Vi vill inte ha bakslag längre. Vi vill vara friska hela tiden.

Vanligtvis tänker vi inte på vad denna önskan egentligen innebär. Vi vill ju må bra och vara friska. Varför skulle vi vilja ha något annat?

Livet och dess osynliga krafter håller med oss. Det är klart att vi ska må bra hela tiden.

Det är bara ett problem. Orsaken till problemet är fortfarande kvar. Så länge det är kvar kommer vi alltid att attrahera det gamla. I stället för att kunna lyfta oss till nya nivåer kommer vi ständigt få gå igenom samma gamla utmaningar gång på gång.

Ofta sker något som gör oss att bestämmer oss för att aldrig mer falla tillbaka i det gamla. Vanligtvis är detta ett bakslag när det går som bäst. Vi blir så besvikna, arga och irriterade att vi bestämmer oss för att aldrig hamna i samma situation igen. Vi höjer blicken och önskar in det vi vill ha i stället.

Livet hör vår önskan och uppfyller den omedelbart. Livet tar därför ut en färdplan (ungefär som skriva in en destination i en gps) som leder oss till måluppfyllelse – att bli av med problemet en gång för alla. Vår uppgift är att följa färdplanen och bli den person som kan attrahera det vi längtar efter.   

Utvecklingsstegets 5e nivå
Rutiner skapar kontinuitet på den 5:e nivån.

Nivå 5

Hur gör man för att upprätthålla något som får en att må bra, trots att drivkraften till att göra det har slocknat? Man litar på sina rutiner.

På nivå 5 har vi tröttnat på bakslag och att ständigt behöva återskapa det vi tappat. Nu tränar vi inte bara rehabilitering när vi har ont, nu tränar vi 3-5 dagar i veckan, oavsett hur vi mår (vilket ofta är mycket bra). När vi skulle komma i gång, under de första fyra nivåerna, handlade det mycket om motivation och disciplin. Med rutinerna kan vi förlita oss på våra vanor. Det är tids- och energieffektivt. Vi tar en promenad på 30 minuter i stället för att lägga två timmar på att fundera på huruvida vi ska ta en promenad eller inte.

Ofta börjar vi känna att vi kan höja ribban och börjar med något nytt.

Läs Alla rutiner är inte lika viktiga, fokusera på din nyckelsten >

Utvecklingsstegets 6e nivå
På nivå 6 tror vi att vi är klar

Nivå 6

Nu tycker vi att vi är i mål. Rutinerna sitter i ryggmärgen. Vi mår bra och tycker att livet är njutningsfullt och enkelt. Vi tycker att resan är över och att vi är segrare. Vi skickar ut nya önskningar till universum.

Men för att kunna kliva in i nästa trappsteg behöver vi rycka roten av problemet. Vi behöver annullera det gamla mindsetet och aktivt välja in det nya.

Läs: Vilken fas i livscykelkurvan befinner du dig i? >

Utvecklingsstegets 7e nivå
För att befästa det trappsteg vi varit på, och kliva in över till nästa utmaning, behöver vi göra ett diagnostiskt prov.

Nivå 7

Utmaningen kommer som en blixt ifrån en klar himmel. Plötsligt sätts allt på sin spets. Bakslaget kommer när det går som bäst. Vi passerar point of no return och kastar oss in i det nya!

Hade utmaningen varit likadan som den varit tidigare hade vi ryckt på axlarna och inte engagerat oss. Därför behöver vi en riktig utmaning. Någon som får oss att tagga till och helhjärtat välja in det nya. Situationen är därför extremt allvarlig. Det känns som en fråga om liv eller död.

Jag kallar utmaningarna på nivå sju för diagnostiskt prov. Det finns många likheter med de prov man fick i skolan.

Diagnostiskt prov

1. Man har redan lärt sig allt man behöver för att kunna lyckas, det tillkommer ingen ny kunskap.

2. Man måste klara provet för att få gå vidare i sina studier.

Den stora belöningen när man klarat sitt diagnostiska prov är att självförtroendet växer. Man vet att man kan sin sak.

Kvinna som blickar ut över en storm

Självförtroendet kommer att bli på topp

Om man tidigare haft en oro för vad som skulle kunna hända är den som bortblåst. Man har redan mött det värsta – och hanterat det på ett fabulöst sätt. Detta gör att man är fri från rädslor och motstånd, vilket i sin tur innebär att man aldrig kommer att möta dem igen. Man har ryckt orsaken till problemet en gång för alla.

Underskatta inte utmaningarna i nivå 7. Du kommer att lyckas, det diagnostiska provet hade inte kunnat uppstå om inte timingen var perfekt och du redan hade lärt dig allt som du behövt lära dig. Men utmaningarna är krävande. De kommer att kräva ditt fulla fokus och att du mentalt och känslomässigt väljer det du vill ha i stället. Livet kan nämligen inte ta bort saker. Livet kan bara byta ut det. Vill du bli av med en sak behöver du välja in något annat. Och det är detta som bakslaget när det går som bäst inspirerar dig till.

Ett nytt trappsteg

Vad händer när du klarat av ett trappsteg? Jo, processen upprepar sig, fast i ett nytt område. Vi kliver in på ett nytt trappstegs nivå. Vi har en längtan och en nyfikenhet. Kanske får vi till och med uppleva motiverande tillfällen av succé. Så historien upprepar sig, fast i ett helt nytt område.

Men först får du vila!

Vill du ha individuell rådgivning?

Få 19 minuter Reiki nu! Njut av den Känslomässiga Storstädningen.

Anna-Sofia Giese Vesterlund
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bo abrahamsson
Bo abrahamsson
3 years ago

Tack för ytterligare en bra och pedagogisk blogg artikel! //Bo

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x