Sök

Bli av med ditt tvivel – en gång för alla

Möts du av ifrågasättande och skepsis? Det finns sätt att bli av med detta. Det finns en genväg, och det finns ett sätt som gör att tvivlet försvinner en gång för alla.

Tvivel är en naturlig del i vårt mänskliga liv. Vi människor är skapande i vår natur. Om du använder tvivlet på rätt sätt kan det bli en drivkraft framåt, vilken både ger dig riktning och gör att dina beslut överensstämmer mer med vad ditt hjärta säger dig. Om du låter det löpa amok blir du troligen passiv och oförmögen till handling.

Har du funderat över vad du känner tvivel över? Inte att du känner tvivel, utan i vilka frågor du känner tvivel.

Känner du tvivel i någon av de här frågorna?

 • Kommer du få middag ikväll?
 • Kan du köra bil till jobbet eller inte?
 • Jobbar du på rätt jobb?

Du känner bara tvivel i frågor där du inte har alla svar. När du har alla svar (även omedvetet) kommer du vara fri från tvivel.

Klarhetsruta
När du är fri från tvivel är din klarhets-ruta (clarity box) fri från frågetecken.

Alla projekt innehåller frågetecken

Alla projekt innehåller frågor. Om dessa kan besvaras blir de ett utropstecken, vilket gör att det känns lugnt. Om frågorna inte kan besvaras bubblar de upp till ytan i formen av ifrågasättande, oro, irritation eller stress – vilka blir till tvivel.

Middagen innehåller några frågor:

 • Vem kommer laga maten?
 • Vilken maträtt ska lagas?
 • Finns ingredienserna hemma?
 • Måste något köpas?
 • Vilken utrustning behövs?
 • Behövs utrustning införskaffas?

Har du inte svar på frågorna kan du känna tvivel.

Om du har svar på alla frågor brukar du vara fri från tvivel.

För att bli av med tvivlet behöver du därför ha svar på alla frågor, eller ha tillit till att svaret kommer att komma till dig.

Genvägen – Var övertygad

Om du lyssnar på förespråkare av attraktionslagen, exempelvis Napoleon Hill eller Bob Proctor, hör du dem prata om att ”du måste bli fullständigt övertygad, släpp inte in något tvivel”.

Att mentalt och känslomässigt hålla alla tvivel borta är genvägen. Attraktionslagen innebär att lika attraherar lika. När vi är fri från tvivel sätter vi i gång skapandeprocessen.

Detta fungerar även när vi umgås (mycket och flitigt) med personer som inte har några tvivel. Vi får draghjälp av deras klarhet.  

Genväg klarhetsruta
Genvägen till klarhet är att strunta i allt tvivel och allt ifrågasättande.

Vill (och kan) du manipulera dig till vad som helst?

Själv är jag inte så förtjust i att försöka övertyga mig om saker när mitt tvivel gör sig uppmärksammat. Jag gillar inte sådan manipulation, även om det ger resultat. Jag är inte intresserad av luftslott och önsketänkande, även om jag numer förstår hur viktiga dessa är för skapandet. Jag vill veta hur det verkligen är. Jag är mer mån om att bygga hållbart än att bygga fort.

Bygga ett torn
Tvivel (eller okunskap, vilket tvivlet egentligen består utav) gör att vi bygger in skörhet i vår skapelse. När vi möter det vi tvivlar på (växer med uppgiften) blir hela skapelsen mer hållbar.

Framgången avslöjar dina svagheter

När du skapar något är det som att bygga ett torn. Om du bygger från en stadig grund, med solida byggstenar kommer tornet att bli mycket hållbart. Om vissa byggstenar består av luft blir hela tornet skört och riskerar att rasa.

Långsam framgång eller omedelbar succé?

Jag är försiktig i min natur. Jag föredrar utveckling med (för mig) hanterbara risker. Jag föredrar att lära mig av andras misstag hellre än att behöva göra misstagen själv. (Min utmaning har bestått i att kliva in i att bli huvudperson i mitt eget liv, hellre än att vara rådgivare åt andra).

Andra personer vill ha stora och omedelbara resultat. De riskerar mycket på en gång. De kan vinna stort, men de kan också förlora stort. Har de byggt flera luftslott på varandra kan fallet bli djupt.  

Båda sätten har sina tjusningar och sina utmaningar.

Bli av med tvivlet en gång för alla

För att bli av med tvivlet en gång för alla finns det bara ett ”knep”. Fast egentligen är det inget knep. Det är det naturliga förloppet. Detta sker alltid, oavsett om man är medveten om det eller inte. Oavsett om man tar genvägar eller inte. Har du byggt snabbt och skapat ett luftslott kommer det här stärka beståndsdelarna så att slottet (ändå) kan bli stabilt och varaktigt.

När vi har tvivel kommer tvivlet att ”ploppa upp” och visa sig för oss. Tvivlet behöver ta sig från det dolda omedvetna till det medvetna. Därför iscensätter livet scener där vi blir medvetna om problemet.

Kvinna på fest
Är det bättre att ha tvivlet osynligt och fullt verksamt, eller att se det och kunna begränsa dess verkan?

Vad gör du av det som ploppar upp?

När något ploppar upp kan det kännas som du bli attackerad eller som om allt går åt pipsvängen. (Eller, om du tar den försiktiga vägen kan du se hur detta händer personer i din omgivning).

Det känns stort för att det är meningen att det ska kännas stort. Små problem är lätta att hoppa över (efter denna text kanske du är mer inspirerad att ta tag i små problem). Stora problem kan vi inte smita undan, inte ens om vi försöker. Ju snabbare du fattar allvaret och agerar på det, desto mindre intensiv blir situationen.

Klarhetsruta
När vi börjar något är vi ofta full av ifrågasättande och tvivel. För varje sak vi lär oss försvinner frågetecken.

Hur kan detta verka till min fördel?

För att bli av med tvivel gäller det att växa med uppgiften. När något händer, ta det på allvar. Gå in i det hela. Väx genom uppgiften.

Ta reda på:

 • Vad har hänt?
 • Bakgrunden till att detta har hänt
 • Hade något kunnat göras för att förhindra detta (detta är din ledstjärna, en jobbig scen inspirerar dig till att bygga bort problemet så att det aldrig ska kunna återstå igen). Obs! Det är skillnad på att bygga bort problem, stoppa huvudet i sanden och undvika att försöka.
 • Vad kan du göra nu? Vad kan ”släcka branden”? Kan du göra något bra av det som hänt?

När du mött det du tvivlar på, och hittat en lösning, kommer tvivlet att försvinna. En gång för alla.

Känsloruset vid tvivel kan vara översvallande. Hitta lugn på 19 minuter. Testa kostnadsfritt på Reikiportalen.
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bli av med ditt tvivel – en gång för alla […]

trackback

[…] Bli av med dina tvivel, en gång för alla > […]

trackback

[…] Bli av med ditt tvivel – en gång för alla […]

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2023. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x