Sök

Depp vs Heard – den andliga förklaringen

Har du följt rättegången mellan Johnny Depp och exfrun Amber Heard? Jag tänkte ge en andlig förklaring till varför det blev som det blev.

Tack Johnny och Amber för jag får låna er som exempel. Det som hände är vanligt förekommande (även om det kanske inte brukar få såna här gigantiska proportioner). Genom ert exempel kan fler personer få förståelse (även om alla ändå kommer tolka det som hänt genom sin egen världsåskådning). Önskar er det bästa, att ni hittar det ni söker, får välstånd, lycka och glädje.

FÖRTYDLIGANDE: Detta inlägg handlar om relationen i ett mycket tidigt skede! I nyförälskelsefasen. Det finns en tidpunkt (långt innan slagen) där de negativa spiralerna blivit så stora att relationen blir giftig, och efter denna tidpunkt är relationen oerhört skadlig. När det är en fråga om överlevnad kan du inte arbeta med andlig utveckling. Då överskuggar överlevnad allt. När mina kunder läker andligen (och blivit av med all chock och allt trauma) och det är dags att hämta tillbaka de själsbitar som gick förlorade brukar de undra: ”Vad är poängen med det elände jag gått igenom?” Detta inlägg är till för att ge ett förslag på några av de saker en relation, på ett extremt utmanande sätt, kan visa en. Jag ville också visa de gåvor personerna hade fått om de hade ”tagit vara på fördelarna”. Hur motiverar livet en alkoholist att sluta gömma sig i alkoholdimman och hur motiverar livet en person som har våldstendenser att sluta krossa människor i sin omgivning? Ett sätt kan vara att visa hur illa det kan gå om man beter sig på detta sätt.

Starka andliga band

Johnny Depp och Amber Heard måste ha starka andliga band mellan sig. Annars hade ingenting av det här hänt. Utan starka andliga band hade makarna aldrig attraherats av varandra, än mindre gift sig. Troligen har relationen hela tiden kännetecknats av stark passion.

Jag har inte följt rättegången i detalj, så jag vet inte när ”problemen” började visa sig. Jag är inte insatt i om relationen började stormig, men de gifte sig i alla fall. Eller om den började passionerad, det blev giftermål, och stormen kom efteråt. (Detta inlägg visar den allra tiden, nyförälskelsetiden, innan problemen börjar visa sig och överlevnaden kliver in.)

Men bevisligen har makarna triggat på varandra. Något enormt.

Ingen är här för att stå i någon annans skugga.

Hamnade i skuggan

Lek med tanken att Amber inte kände sig sedd och bekräftad för den hon var. Hon ville stå i centrum och känna sig som den vackra, storartade kvinna hon var. Men hennes man vägrade ge henne den upplevelsen. I stället envisades han med att stjäla all uppmärksamhet och själv stå i rampljuset. Gång på gång hamnade hon i hans skugga.  

För varje gång Amber kände besvikelse växte besvikelsen i omfång (det du lägger energi på växer). Snart blev allt som hände en påminnelse om det svek hon utsattes för. Dessutom var Johnny inte så perfekt som alla trodde. Allt fler saker hände som bevisade att han inte alls var den han utgav sig för att vara.

Läs Page Six: Heard säger att hon aldrig känt sig mer ensam än under bröllopet >

Tappade sin mojo

Johnny å andra sidan avskydde att känna sig liten och underlägsen. Faktum är att han ägnat hela sin karriär till att känna sig storartad och genialisk – för att slippa känna dessa känslor. Nu plötsligt började han känna energier hemma som representerade hans värsta mardröm. Och han förstod inte var de plågsamma känslorna kom ifrån.

Johnny började tappa kraft. Gång på gång tappade han sitt flow och sin mojo. Han kände inte igen sig själv.

Det är svårt att känna samhörighet med någon som gömmer sig i sig själv.

Spräcka bubblan

Amber blev mer och mer frustrerad. Var fanns det liv hon blivit lovad? (Eller trodde att hon skulle få). Gång på gång försökte hon spräcka Johnnys bubbla så att världen skulle få se vilken man han verkligen var.

Johnny å andra sidan tillbringade mer och mer tid i sin egen bubbla. Då han hade en förkärlek till alkohol och droger hittade han fler och fler tillfällen att gömma sig ifrån sin situation. (Länk till Metromode: Blev nästan alltid bråk när Johnny drack)

Och så förvärrades situationen. Och förvärrades. Och förvärrades… Varje månad fick nya bottennoteringar.

Situationen peakade. Karriären stupade. Allt de jobbat för försvann.

1+1 = 3

Tänk om makarna hade speglat sig i varandras ljus i stället för varandras skuggsidor? Båda hade kunnat blomstra. Framgången hade kunnat sprida sig proportionellt. 1+1 hade kunnat bli 3, i stället för hur det blev: 1+1=1/3=0,3

Vad skulle Johnny ha gjort?

Lek med tanken att Johnny, i stället för att fly in i sig själv, hade sett att Amber inte mådde bra och fokuserat på henne. Skulle situationen ha förändrats? Skulle Amber mått bra och slutat kalla in Johnnys mardrömmar? Kanske.

Att en man ser det som sin uppgift att hålla sin partner på bra humör kan fungera. Men det krävs att partnern själv är aktiv i sitt eget mående. Jag har med egna ögon sett flera olika fina män gå in i djup depression då de misslyckats att få sin psykiskt instabila partner att må bra. (I alla dessa fall har kvinnan inte själv tagit ansvar för sitt mående utan lämnat över allt ansvar till sin partner).

Johnny hade kunnat skapa bra förutsättningar för att Amber skulle känna sig sedd och bekräftad men i slutändan är det Amber som behövde välja om hon ville ta emot av omsorgen eller inte.

Johnnys strategi: ”att fly ifrån situationen” brukar dock sällan fungera. Alla människor vill känna att ens partner står vid ens sida, speciellt när det blåser. Alla kvinnor föredrar en man som väljer henne över flaskan eller som gömmer sig i badrummet när man mår dåligt.

Vad skulle Amber ha gjort?

Tänk om Amber hade iakttagit sin man, sett vad han gjort (som hon fascinerades över) och själv lärt sig att göra samma sak… Hon hade kunnat bli hur storartad som helst!

Om hon hade fokuserat på att lära sig och dra nytta av sin man (och hans kontaktnät) hade hon kunnat förverkliga sina drömmar. I stället fokuserade hon på hans tillkortakommanden och satte käppar i hjulet på sin egen framgångssaga. Lätt hänt förstås. Det är därför man pratar om att man behöver vara storsint och rakryggad för att vara framgångsrik.

Visste du att:
Du kan ha 9 av 10 saker som garanterar framgång, men misslyckas då du fokuserar på det enda problemet.
Du kan ha 9 av 10 saker som garanterar misslyckande, men fortfarande lyckas då du fokuserar på den enda sak som fungerar och ger dig mer av det du vill ha.

Andliga lärdomar

Vad kan vi då lära oss av denna situation? Massor! Det är därför historien har sådan dragningskraft. Det finns många dimensioner i denna historia.

Andlig lärdom 1: När två personer triggar varandra finns det ingen hejd på hur stora negativa spiraler som kan uppstå   

Relationen kunde ha varit en snabb och övergående dejt. Parterna kunde ha fångat upp varningssignalerna och avslutat relationen. Amber kunde ha upptäckt att Johnny aldrig skulle kunna ge henne det hon ville ha (det är hon som måste hitta det och ta emot det) och Johnny skulle ha kunnat upptäckt att Amber inte var den han trodde att hon var (däremot hade hon kunnat väcka hans empatiska förmåga vilket hade kunnat öppna nya dörrar, han attraherades till henne av en anledning).

Istället tog de relationen till nästa nivå.

Båda attraheras (bevisligen) av något storartat, så de skapade förstås något storartat. Destruktivt visserligen. Men storartat. Det finns ingen hejd på hur stora negativa spiraler som kan uppstå om man lägger in tillräckligt mycket kraft. Just nu är proportionerna så stora att de påminner om ett svart hål.

Ps. Hade de lyft varandras styrkor hade de kunnat skapa lika stora positiva krafter.

Läs: Dags att börja dejta? Tänk på det här >

Andlig lärdom 2: Låt inte någon annan provocera dig till att bli en sämre version

När vi har andliga band till personer är det ännu lättare att bli triggad och provocerad. Speciellt om personen kommer åt våra känsligaste punkter. Låt ingen provocera dig till att bli en sämre version av dig själv.

Läs: kollegan som triggade>

Andlig lärdom 3: Medvetet sabotage eller överlevnadsmekanismer?

Är den destruktiva spiralen medveten, eller handlar det om effekter av överlevnadsmekanismer? Frågar du mig spelar det ingen roll. Resultatet blir det samma oavsett. Sabotage ger aldrig det slutresultat som man vill ha.

Depp och Heard
Depp och Heard, under tiden de fortfarande var ”lyckliga”.

Hur skulle de komma ur den negativa spiralen?

För att komma ur en negativ spiral finns det bara ett knep som fungerar.  Sitt ned till stressen gått över! Gör ingenting (Skapa inte: tänk inte, säg inget) när du är i affekt. Hitta lugnet. Återställ humöret. Och sedan kan du börja skapa igen.

Ps. Att fokusera på andning eller visualisera att du blåser ut färgad rök är superbra sätt att komma ur negativa spiraler. Mantran som ger lugn och trygghet är också väldigt bra.

När vi är i kontakt med oss själva vill vi alltid visa oss ifrån vår bästa sida. Då vill vi ha win-win-lösningar. När vi är i kontakt med oss själva vill vi gott för oss själva och gott för den andra. Det bästa (och enda) sättet att kliva av den destruktiva spiralen är att landa i sig själv och återställa kontakten med det högre jaget.

Vad har vaknat i dig genom rättegången?

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irene Pettersson
Irene Pettersson
1 year ago

Som att berätta vad jag varit med om, nu var det inte alkohol med i bilden, men våld och förtal

Det tog ett tag innan poletten damp ner, nu är jag bara tacksam för vad han gjort, skulle inte tro att jag skulle ha befunnit här om jag aldrig träffat honom, inte hade jag kunnat ana hur underbart livet kunde vara, heller

Mitt sista förhållandet, om man kan kalla det, rann bara ut i sanden

Jo, jag ser ju själv mina vänners förhållanden, som gammal vill du ju inte vara ensam, förstår inte vad dom pratar om då jag har änglar, förfäder, skyddsängel och mitt högre jag, så klart kommer det nya människor i mitt liv, och så klart har några känt avundsjuka på vad jag har, att jag orkar och skrattar ändå

trackback

[…] Läs: Depp vd Heard – den andliga förklaringen > […]

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x