Sök

Coachning och Medial vägledning – Vilken är skillnaden?

Har du funderat över skillnaden mellan coachning och medial vägledning? Det här är vad jag kommit fram till…

De flesta ser mig som en andlig vägledare (eftersom jag arbetar med andliga frågor; sådant som får själen att sjunga, själslig läkning och intuitiv inkänning). Men själv upplever jag att jag glidit allt mer in i coachningen.

Vilken är egentligen skillnaden? Var ligger dess kvalitéer och begränsningar?

Coachning – nej tack

Faktum är att jag (när jag började med Reiki) medvetet tackade nej till coachning. Grundidén i coachning är nämligen att kunden själv sitter på alla svar. Jag trodde inte på detta. Om detta var sant hade vi varken behövt lärare eller fakta-böcker. Alla hade ju kunnat allt hela tiden (de hade bara inte tagit vara på sin potential). Jag sökte svar som fanns bortom mig själv…

Sökte svaren bortom mig själv

Hur det började

Medial vägledning var något som kom smygande efter jag gett Reiki professionellt ett par år. Då handlade det framförallt om att stilla min egen nyfikenhet. Det var fascinerande att känna hur energin flödade och vad som kom till mig. Som hur annorlunda hjärnan på min stamkund, som började meditera varje semesterdag, kändes. Vänster hjärnhalva hade betydligt mer aktivitet än hur det hade känts innan hon gick på semester.

Begrepp som pepparkaksdegen är också något som kommit via att jag känt in hur energin känns >

Liksom skepsisens olja på vatten Läs fungerar Reiki om man inte tror på den >

Och min egen favorit: känslobägaren: Läs: Vill du öka din intuition? Lär dig Reiki >

eller Jag har blivit så ärlig efter Reikin? >

+ ett helt gäng förklaringar som hjälpt mig avsevärt när jag försökt förstå mig på mig själv och mina medmänniskor.

Känslig – inte medial

Frågar du mig så beskriver jag mig som en känslig person (inte medial). Min mamma var, enligt mig under min uppväxt, alldeles för känslig och jag ville absolut inte vara som henne. Hon var så känslig att hon hade svårt att leva ett vanligt västerländskt liv, vilket jag ville göra. När jag ramlade över Reikin och fick kallet att starta företag kände jag snarare: ”Åh fan, nu måste jag lära mig vilka tankar som ger en framgång och vilka som leder en raka vägen till hispan” hellre än ”åh, vad spännande att jobba med Reiki”.

Vilka tankar skapar framgång? Vilka leder en till hispan?

Små ledtrådar

Troligen har jag arbetat med andlighet i tidigare liv. Anledningen till att jag säger så är att jag haft ett intresse för andlig information (och till och med letat efter den) långt innan jag hade ord för det jag sökte. Jag var övertygad om att en person behövde kunna se rakt igenom mig (och veta vad som var fel) för att kunna hjälpa mig. (Där andra blev fascinerade och rädda av att andra kunde se vad de hade inom sig blev jag irriterad för allt den som såg personen missade). Jag var rädd för manipulation (ett tecken på att man har karma och negativt laddade cellminnen).

Och intuitivt visste jag att man behövde kunna se något för sin inre bild för att bli riktigt skicklig på det.

Du behöver kunna se det för din inre syn för att bli riktigt skicklig på det

Jag minns hur jag resonerade: ”Men jag kan ju inte se de inre bilder som min chef ser” när jag blev tillfrågad om jag ville köpa hennes butik. Alla andra såg mig som en person som kunde innehållet i butiken innan och utan och som mycket väl kunde driva butiken på egen hand. Jag kände att jag saknade det nav som behövdes för att skapa framgång. Jag var övertygad om att jag skulle driva omkull butiken inom ett par år om jag var den enda som drev den. (Dessutom slog mitt hjärta för andra saker än butikslivet).  

Jag minns också hur hänförd jag blev av en klasskamrat som tydligen såg inre bilder när han höll på med matematik. Själv såg jag inte hur grafen till en andragradsekvation såg ut i huvudet. Det kunde min kurskamrat. Han kunde till och med se hur räta plan i rymden (andragradsekvationer i 3d!) roterade när han bytte ut en siffra eller ett tecken! ”Jag ser det inte, så därför kan jag inte bli riktigt bra på det!” var min slutsats! (Dessutom var jag mer intresserad av människor än av siffror).

PS! När vi lärt oss något innan och utan KOMMER VI att kunna se det för vår inre syn! Det är bara en fråga om träning!

Är han inte lik..?

Här är något för dig…

Till saken hör att min mamma var en otroligt skicklig pedagog! Hon var en fena på att känna vad som hände i klassrummet och fånga upp det. Hon byggde auktoritet, visade eleverna att de kunde lita på henne, och hon brydde sig om eleverna (på riktigt, alla känner när de får genuin omsorg). Jag fick min pedagogiska utbildning hemma vid köksbordet.

När jag träffade min man hände något som förklarade lite av de glasögon genom vilka min mamma ser på världen. Jag och min man kommer ifrån olika städer. Vi hade inga anknytningar alls när vi träffades. Det finns inte en chans att min mamma hade träffat honom (eller hans familj) tidigare!

Ändå var hennes första fråga (när hon skakade hand med honom första gången):

”Är han inte väldigt lik sin pappa?”

Jag: ”Ja, det är han! Men hur vet du det?”

Ja, hur visste hon det?

Min slutsats är att min mamma såg ”pappaenergin” i min blivande man. Något man tränar upp sig i att se när man jobbat medialt (kommer energin från mamma-sidan eller pappa-sidan?).

Jag ville jobba med sådant som jag hade en naturlig fallenhet för… Att se energier i andra människor. Det ligger liksom i mina gener! Liksom pedagogiken och intresset för att kommunicera (framförallt i skrift).

Jag hade velat berätta ännu mer om min väg i den mediala vägledningen! Men det här inlägget är redan alldeles för långt. Så nu fångar jag upp det som inlägget ska handla om! Jämförelsen mellan Coachning & Medial vägledning.

Det här är mina reflektioner (hittills):

Vilken är skillnaden mellan Coachning & Medial vägledning?

Vem har svaren?
I medial vägledning är det mediumet som har kontakt med det osynliga och sitter på svaret. Mediumets uppgift är att fånga upp och förklara sådant som inte kan ses med blotta ögat. Klienten ska passivt sitta och lyssna, helst utan att respondera alls.I coachning ska inte coachen märkas av alls. Där handlar det istället om att ställa frågor så att klienten hör svaren i sig själv.  
Frågor?
I medial vägledning får du inte ställa frågor. ”Hela grejen” är ju att bevisa att mediumet får svar som inte härleder från något som kunden sagt (eller som kunnat googlas fram).I coachning är det frågorna som leder klienten framåt. Frågorna är a och o.  

Vad passar bäst?

Vad är då bäst? Det beror på omständigheterna och behovet.

Full känslobägare
Om det är fullt av tankar och funderingar kommer inte den mediala vägledningen att få särskilt stort genomslag. Vägledningen studsar av. Det blir bara en rekommendation bland många.Om det är fullt av tankar och känslor är coachning klockren! Coachen hjälper klienten att sålla bland sina tankar, lyfta fram det viktigaste och släppa taget om resten…
Fast bäst att tömma en full känslobägare (är enligt mig) Reiki! Vara stilla till det blivit lugnt….
Kört fast
Om klienten är fullt medveten om sin egen situation och har ”kört fast” är den mediala vägledningen fantastisk! Det är perfekt att ta kontakt med ”det högre jaget” och se vägar som inte fanns där förut.  Hur hjälper en coach en klient som testat allt och därför inte har svaren i sitt inre?  
Här kan även Reikiportalen hjälpa till… Svar kommer till oss när vi är avslappnade och i kontakt med vårt högre jag…
Komma igenom motstånd
Det är lätt för ett medium att se om det finns motstånd inblandat i klientens situation. Det är också lätt att berätta vad motståndet består av. Det är lika lätt för klienten att låta denna information rinna av, som vatten på en gås. Det kan också vara svårt för klienten att förstå hur hen ska komma igenom motståndet. Det krävs väldigt mycket egenarbete för att klienten ska komma igenom motstånd.  Coachningens stora tillgång är just förmågan att hjälpa klienter att komma igenom motstånd. Det är förstås en yrkesskicklighet att ställa rätt frågor och ge klienten det utrymme som krävs för att belysa känsliga punkter – för att hitta nya vägar.  
Även här kan Reikiportalen hjälpa till… Du kan kapa energiband och be om att få se din nya riktning.

Vad känner du att du behöver just nu?

Kom ihåg!

I slutändan är det alltid klienten som skapar sin egen framgång, oavsett vilken hjälp hen tar emot.

Fallgropar

Då jag inte varit lika mycket i coachningen (än) så har jag inte sett de viktigaste fallgroparna. Jag utgår ifrån att det handlar om att man ställer fel frågor och därför riktar samtalet åt fel håll. Liksom att man tappar frågeperspektivet och blir tjatig (så fort någon säger att man måste göra något brukar klienten slå dövörat till, man lyssnar inte på människor som inte förstår sig på en).

Däremot är jag betydligt mer insatt i fallgropar i den mediala vägledningen.

Fallgropar med den mediala vägledningen

  • Det finns ödestrådar och vägar (potential) vilka mycket riktigt finns där, men inte tilltalar klienten (vilket gör vägledningen irrelevant och tjatig).
  • Det finns också ödestrådar som skulle kunna skapas, men som ännu inte finns där. Ska den andliga vägledaren beskriva det som finns eller det som skulle kunna finnas?
  • Det är möjligt att missa viktig information eftersom mediumet inte kan se det själv. Det krävs egen erfarenhet för att kunna fånga upp och tolka information som ligger på energiplan. Följ bara råd av personer som själv har det du vill ha!  
  • En vision kommer bara slå in om klienten själv skapar den! Det finns inga garantier att mediumets vision slår in. Det går att skapa sådant som inte ännu inte syns på energiplan och det går att sumpa chanser som är uppenbara. Man kan bara se människors potential på energiplan. Man kan inte se de val de gör. Framtiden skapas löpande efter de val man gör.
  • Klienter som lägger sin energi på att fundera om det du säger stämmer lägger inte sin energi på att förverkliga sig själv. Vill klienten ha resultat behöver hen vara delaktig!
När eleven är redo kommer läraren.

Vad längtar du efter just nu?

Om du kommit igenom hela detta inlägg tyder det på att du har en fråga som du vill ha hjälp med.

Vilken är denna fråga? Tillåt dig att tänka tanken. Aktivera frågan. (Det är detta som kallas önska, eller att skicka ut sin önskan till universum)

Livet kommer att svara och visa dig vilket ditt nästa steg är…

Reikiboost
5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Vad är egentligen medial vägledning? > […]

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x