Ett liv fullt av onödiga saker eller kapacitet att avverka en hel arbetsvecka på bara fyra timmar? Timothy Ferriss bok väcker tankar.
Just nu håller jag på att läsa bästsäljaren och klassikern 4 timmars arbetsvecka av Timothy Ferriss – och jag älskar den – av flera anledningar.
Boken revolutionerade när den kom 2007 då den pratade om att frigöra tid och energi till det som var riktigt viktigt, i stället för att fastna i ekorrhjulet och slösa bort sitt liv till saker som man inte tycker om.

Timothy själv har hängett sitt liv till att knäcka koden ”hur man få mer livskvalitet – och mer pengar” – men den pollett som faller ned för mig är lite annorlunda än den som Ferriss pratar om.
Detta är givetvis i ett område som inte berörs alls i boken.

Har du hört talas om livscykelkurvan?
De som lär sig företagsekonomi på universitetet får lära sig att det finns flera olika faser i produktutvecklingen. Själv gillar jag modellen helskarpt då den hjälper en att sätta fingret på livets olika faser. (du kan läsa om livscykeln här >)
Medan jag läser slår dig mig att Ferriss pratar om nycklarna som frigör tid och kapital – i den mogna fasen!
Så om man känner sig fast, eller om tiden och energin är slut, har han fullt av idéer på hur man ska fokusera på det viktigaste och släppa taget om resten.
Men kom ihåg att dessa tips inte fungerar om man är i början av en utvecklingscykel.
Det gäller att veta när man ska ”unna sig oceaner av tid” och när det är dags att börja fokusera på det viktigaste.

20% av kunderna ger 80% av intäkterna
I boken beskriver Ferriss sitt ”uppvaknande” när han kom i kontakt med Pareto och filosofin 20% av kunderna ger 80% av intäkterna (och tvärtom, man slösar 80% av sin tid på det som bara ger 20% av intäkterna).
Han hade kunder som var lättsamma och lönsamma, men det var inte de som han ägnade sin energi åt.
I stället ägnade han extremt mycket tid och energi åt kunder som irriterade honom, så pass att han låg vaken om nätterna.
Lösningen var förstås att satsa mer på de lätta, lönsamma kunderna och sätta ned foten mot energitjuvarna – för att sedan satsa på att få fler lönsamma kunder. Sagt och gjort. Snart hade han hittat fler lättsamma, lönsamma kunder och energitjuvarna hade försvunnit.
Vi har alla nytta av att fokusera på det vi vill ha mer utav, och inte fastna i det vi vill bli av med.
Men det gäller att vara observant och själv fånga upp det som händer mellan raderna.
Ferriss var ingen nybörjare. Det var inte hans första vecka på jobbet. Han hade redan nått en mogen fas i verksamheten. Han hade redan kunder. Han hade lärt sig försäljning. Han kunde leverera när han sagt att han skulle göra det.
Pareto och ”åtdragningarna” var en teknik han började med när verksamheten började nå en mogen topp, när tid och energi började ta slut och han behövde göra förändringar för att komma vidare.
Tillvägagångssättet kommer dock inte fungera alls för nybörjaren…
Där är det precis tvärt om.

Man kan inte veta vad som är viktigast förrän man upptäckt det.
Nybörjare tar tid
Om man, som nybörjare, vill ge sig bästa förutsättningar behöver man både dubbla och tredubbla tidsåtgången för att ge sig rimliga förutsättningar.
Som nybörjare behöver man avsätta 8-12 timmar (eller mer) för att göra något som tar experten ett par timmar, och resultaten blir troligen ändå bara halvdana. Många gånger tar det åratal innan man blir så skicklig att man kan göra ett högkvalitativt arbete – som då går snabbt, lätt och enkelt för att man kan det.
Detta är viktigt för nybörjaren att ta med sig.
Det är den erfarne som kan göra en hel arbetsvecka på fyra timmar, inte nybörjaren.

Att lära sig kostar energi
Ferris kunde inte vara smart och effektiv för tidigt i utvecklingsprocessen. Det går inte att välja kunder innan man har några (däremot kan man attrahera mer av de kunder man vill ha – men man kan inte veta vilka dessa är förrän man provat sig fram, moment 22).
I företagsvärlden säger man: ”Du betalar inte mästaren för de två timmar det tar för honom att göra jobbet, du betalar honom för den tid det tagit honom att lära sig att göra jobbet på två timmar.”
Här ligger hela skillnaden mellan en expert och en nybörjare.
Som nybörjare behöver man vara beredd på att ”slösa oceaner av tid” för att lära sig nya färdigheter. (Det är därför som framgångsrika företagare avsätter ett par timmar varje vecka åt vidareutveckling, det gäller att börja tidigt för att få resultaten när man vill ha dem.)
Så ja, det stämmer att du kan få en hel veckas arbete gjort på fyra timmar – men då måste du vara oerhört skicklig på ditt arbete! Man behöver också ha ett arbete som inte tar lång tid att utföra (måla ett hus, göra administration och liknande, allting kan göras så fort som möjligt – men inte fortare än så).
Känner du att det är dags att skala av -då kommer denna bok passa dig som handen i handsken.
Men längtar du efter nystart, så kommer råden inte riktigt passa dig just nu.
Inte ens som nybörjare behöver man jobba nonstop – surfa på flödet och påminn dig om bakmetaforen >
Energimässig draghjälp
Tror du att du har lättare att veta vilket som är ditt nästa steg om du har lugn i kroppen?
Hitta tillbaka till dig själv på 19 minuter med Känslomässig storstädning.
Skaffar du ett konto kan du även lyssna till:
