Sök

3 oväntade tips för ett hållbart arbetsliv

Befinner du dig i en tid av omställning? Blev inte saker som du hade förväntat dig? Hållbarhetskonsulten ger 3 oväntade tips för ett hållbart arbetsliv.

Befinner du dig yrkesmässigt på en plats som du inte förväntat dig? Du har kanske blivit permitterad? Blivit lovad en arbetsuppgift, men fått en annan. Har Coronan ändrat dina förutsättningar?

Det är lätt att bli stressad när saker och ting inte blir som man hade tänkt sig. Oron gör sig påmind flera gånger i timmen. Hur ska det gå? Hur ska det bli? Det ena mardrömsscenariot efter det andra passerar på näthinnan.

”Om jag hade vetat att det skulle ordna sig, då hade jag inte oroat mig” är lätt att säga. Men betydligt svårare att efterleva.  

Men tänk om det du upplever är förväntat? Att det är del av resan. Tänk om stressen du upplever kan rinna av med acceptans och Känslomässig storstädning?

Vad kännetecknar det hållbara?

I veckan träffade jag hållbarhetskonsulten Maria Almqvist på Consoll. Hon skulle hjälpa mig att fördjupa mig i frågan Vad är hållbarhet?”

Vad är det egentligen som skiljer det som är hållbart från det som inte är det? Maria Almqvist hjälper företag att ta fram och synliggöra sitt hållbarhetsarbete. En stor del av hennes arbete består av att öppna sig för nya möjligheter. Maria verkar i Umeå och tack vare Zoom kunde vi träffas för ett samtal, utan att någon av oss behövde resa 27 mil enkel väg. Själva mötet var både klimatsmart och givande, vilket var hållbart i sig själv.  

Innan mötet förväntade jag mig att vi skulle pratar om ledarens insats, nyckeltal och indikationer på det friska gentemot det sjuka. Men Marias svar var inte alls vad jag hade förväntat mig. Det hon tog upp var något helt annat.

Saker går inte alltid som planerat. Ge dig utrymme gör att anpassa dig efter sådant som sker…

Detta är Marias 3 tips för ett hållbart arbetsliv:

TIPS 1: Var medveten om att saker kan hända under vägen

Ett arbetsliv ser inte likadant ut under hela yrkeslivet. Tillåt livet att forma sig runt livets olika faser. Småbarnsåren behöver inte se likadana ut som tiden innan och efter småbarn. Sjukdom kan göra att vi vill jobba mindre. Var medveten om att saker kan hända längs vägen. Ge dig utrymme för att anpassa dig efter sådant som sker.

Vägen till framgång är aldrig så rak som vi tror den är…

TIPS 2: Se inte yrkeslivet som en rak tågräls

Många tror att yrkeslivet är en rak tågräls som ser oklanderligt ut på cv:t. I verkligheten kommer vi att göra flera stickspår. Det handlar både om ett sökande om vem vi är och vad vi tycker om, men också att vi behöver vara flexibla. Gick det inte på det ena sättet går det kanske på ett annat. Alla har sin unika väg. Det finns inget rätt och fel.

Glädjs av att få dela med dig av det du är passionerad för. Glädjs av att andra delar med sig av det som de är passionerade för…

TIPS 3: Ta vara på mångfalden

Det är det unika som skapar mångfald. Tio personer som tycker olika ger en helt annan utveckling än tio personer som tycker samma sak. Genom att ta vara på mångfalden blir arbetslivet både roligare och mer givande. Ta vara på de upplevelser, människor och kunskaper som kommer in i din väg – de är viktigare än vad du kan föreställa dig.

Vad tycker du om Marias tips?

Själv blev jag så förvånad att jag tappade hakan.

Det Maria Almqvist beskriver har jag nämligen hört talas om – i ett helt annat sammanhang. Entreprenörskap.

Fortsätt att testa till du lyckas!

Jag har inte misslyckats, jag har hittat 999 sätt som inte fungerar

Inom entreprenörskap talar man ofta om GRIT – konsten att med passion och uthållighet fortsätta testa till man lyckas. Jag vet inte om det är sant att Thomas Edison sa: ”Jag har inte misslyckats, jag har hittat 999 sätt att inte göra en glödlampa”. Men jag har hört andra beskriva honom som en praktiker som testade gång efter gång, med en uthållighet som vida överträffade ”det normala förståndet”. Edison hade hittat ett sätt att avdramatisera försöken innan han lyckades. Han såg inte sina försök som misslyckanden, utan ”bara” som försök. Han ville förstås lyckas, men han tog inte så hårt på motgångarna.

Livet är förstås något helt annat än upptäckten av en glödlampa. Men ibland är det skönt att vara realistisk. Givetvis kan, och ska, man hålla ribban hög. Men hur man tar sig över den? Det är något av livets mysterier. Det kan komma vägar där de inte fanns förut.

Ibland behöver vi gå åt ett håll för att få med oss erfarenheter, vilka kommer att leda oss i en helt annan riktning. Om vi vet vad som inte gör en glödlampa kan vi släppa illusionen om att det enda tillvägagångssätt är det enda sätt som kommer att göra oss lycklig. Då kan vi öppna oss för andra alternativ.

Vad vet du nu, som du inte visste för ett år sedan?

Om du var garanterad ett lyckligt slut, vad hade du gjort då?

Om du visste att du var garanterad ett lyckligt slut. Att något bra kommer ur den fas du befinner dig i just nu. Vad hade du sysselsatt dig med då?

Låt din kreativitet visa dig vägen

Om du inte vet vad du vill ha finns det ett sätt som kommer att visa dig vägen. Maria tipsar om att följa kreativiteten. Gör det som du tycker om att göra. Se mångfalden som inspiration. Ta vara på erfarenheterna från ”omvägarna”. Sysselsätt dig med det som passar bäst… Just nu.

Hon påminner om Rumis ord:

Det du söker söker dig.

Följ flödet.

Du är på rätt väg!

Vill du ha en Känslomässig storstädning som hjälper dig att lösa upp din oro? Få en go känsla på bara 19 minuter. Gratis är det också.

Prenumerera på nyhetsbrevet Söndags-Reiki. Få klarhet varje vecka! Länk längre ned på sidan.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irene Pettersson
Irene Pettersson
3 years ago

Inte trodde jag att både banken och skattemyndigheterna jobbade helg, så jag hade planerat ha det lugnt i helgen! Men nu har det satt mig i en stress av att göra en budget som behövs för att komma upp i inkomst för ett lån, för att få mitt drömställe!

Har redan planerat vad jag ska göra där, både ute och inne och få en inkomst varje vecka, men det innebär också mer som jag får odla inne, för att få full rulljans som banken vill ha

Men det lät faktiskt bra till slut och möjligt att göra, kan utöka också om det blir så illa tvunget

Skulle aldrig ha tänkt på det om jag inte hade alla sidor som tipsat och gett förslag till odling på lättare sätt, så klart ska det bli blommor och blader också, så sysslolös blir jag inte, men spännande kommer det att bli, så klart ska jag testa olika saker, det hör ju till och roligt ska det vara

Så det låter inte som jag har för mycket mark i mina ögon, 4-5 hektar lär nog fyllas i rask takt, med lite hjälp av maskiner och lite dynga, ska ju ha något för mig själv också

Är kanske för optimistisk, men jag ser det framför mig och är säker på att det blir av

Låter det som en bra plan Anna Sofia?

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x