Sök

Hur hänger kreativitet ihop med chakrasystemet?

Har du funderat varför det är så läkande att vara kreativ? Här kommer förklaringen! Kreativitet vitaliserar hela chakrasystemet.

Det sägs att kreativitet är det som skiljer människan från djuren. Och att människan är skapt efter guds avbild – med förmågan att skapa. Och kanske ligger det något i det? För det ligger en djup tillfredställelse i att hitta lösningar och vara kreativ. Dessutom vitaliserar det hela chakrasystemet.

Mer än att måla tavlor

Att vara kreativ är något som är betydligt mer än att måla tavlor eller pyssla. Det handlar om att använda sin kunskap, erfarenhet och sin intuition för att skapa något som inte funnits där förut.

Jag hade en fantastik bilreparatör i Skellefteå (jobbade på Forslunds). Han var något av en bil-talare (såsom en personer som kan tala med hästar – horse whisperer). Han lyssnade in bilen, använde både intuition och kreativitet för att hitta sådant som inte var helt självklart. Som när bilen inte startade när den var varm, men när den var kall? Bara att komma på att det var det som var symtomen? Och dessutom hitta orsaken? Det var en sladd som hade påverkats av syre. Jag kan inte svara på om denna man målade tavlor på sin fritid, men kreativ, det var han definitivt.

Det spelar ingen roll hur du är kreativ. Du kan vara kreativ genom att laga mat, sy gardiner, pyssla hemma, plantera i trädgården, bygga ett staket, designa skor, fotografera eller klippa hår. Det viktigaste är att du gör något som du tycker om. Alla har sitt sätt att vara kreativ.

Att kommunicera med djur är också kreativt…

Koppla av eller vara avkopplad?

Är du mer kreativ när du kopplar av, eller behöver du vara avkopplad för att kunna vara kreativ? Själv tillhör jag den sistnämnda kategorin. När min hjärna är stressad blir det ingen kreativitet över huvudetaget. Trötthet fungerar på samma sätt. Jag behöver vara i relativt god balans för att orka och kunna vara kreativ.

Men en kreativ sysselsättning är ofta avkopplande i sig själv. Tiden verkar försvinna och vi kan göra det vi tycker om i timme efter timme. Vi känner oss upprymd och påfylld av energi. I Good-to-Great-serien berättar Jim Collins om en företagsledare som använde lediga helger… till att bygga i sitt hus! Han vilade från jobbet genom att sysselsätta sig med något annat. Han bytte en sysselsättning som krävde hans kreativa energi mot en annan sysselsättning som krävde en helt annan form av kreativ energi. Han vilade i rörelse.

Om du lyssnar på människor som har kreativa sysselsättningar kan du ofta upptäcka ett mönster. De älskar att befinna sig i det kreativa tillståndet. Givetvis tycker de att det är roligt att det som de skapar blir fint och uppskattas. Men det är sysselsättningen i sig själv som är grejen. Njutningen ligger i att vara i det kreativa flödet, inte nödvändigtvis i målet…

Kreativ för din egen skull

Att kreativiteten är en väg och inte nödvändigtvis ett mål märker du när du träffar personer som lever på sin kreativitet. De har ofta en annan typ av kreativa sysselsättningar när de är lediga. Kreativiteten är ett driv i sig själv. Ibland är det härligt att bara få göra något för sin egen skull…

En kreativ bild av en kvinna i en ros
Var kreativ för din egen skull…

Kreativitet är rehabilitering

Har du funderat över att kreativitet ofta är något som ordineras för personer som är utbrända, sjuka eller på annat sätt behöver få hjälp att komma på banan igen. Detta är för att kreativiteten fungerar läkande. Den ger oss livsglädje och kontakt med oss själv. Det är något andligt upplyftande med något som vi gjort själv!

Kreativitet aktiverar våra chakran

Kreativiteten vitaliserar hela vårt energisystem. De aktiverar alla sju chakran.

Vad är då ett chakra?

Vi har sju fysiska chakran i kroppen. De sitter längs med ryggraden, i en för ögat osynlig kanal som kallas kundalinikanal. Chakrat fungerar ungefär som ett hjärta, eller en kraftstation. Det ansvarar för energiförsörjningen. Anledningen till att vi har sju (7) chakran, att jämföra med ett (1) hjärta, är att energisystemet är betydligt mer komplext. Om det fysiska hjärtat får problem är tillståndet mycket snabbt livshotade. Men vi kan överleva även om energisystemet är fryst. Nackdelen är att vi inte känner oss som oss själva, och den frysta energin påverkar attraktionslagen.

Bilderna är hämtade från Hur kärlek tar bort smärta – helande med Reiki. Beställ boken här!

Kreativitet i 3:e ögat

Kreativiteten sägs finnas i 3:e ögat, mitt i pannan. Det är nämligen där vi har logiskt tänkande, intuition och kontakt med alla våra sinnen. Men för att kunna skapa behöver vi även kontakt med alla våra andra chakror.

Egen bubbla

Det första vi gör när vi skapar är att vi går in i vår egen energi. Vi kliver (medvetet eller omedvetet) in i vår egen bubbla, vilket stänger ute ”alla andras” röst, så att vi kan lyssna på oss själv. Detta är andligt stärkande, något som vi med fördel kan göra varje dag. Det är också något vi gör när vi mediterar.

Kunskapen i chakrat

Själva näringen hämtar vi i navelchakrat. Det är nämligen där som vi spjälkar näring. Både fysisk näring (mat) och andlig näring (känslor) spjälkas här.

Modet, styrkan och nyfikenheten hämtar vi i solarplexus. Det här vi har vår självkänsla och vårt självförtroende. Här finns också den mest hämmande kreativa kraften, nämligen självkritik. När vi tycker att det vi gör inte duger begränsas flödet i vårt solarplexus.

Kärleken beskyddar

Vill du veta en hemlighet? Den viktigaste nyckeln till det kreativa skapandet är kärlek. När du älskar det du gör kan du göra en streckgubbe, och alla fascineras över din skapelse. Men är du full av skepsis och självhat kan du göra ett mästerverk, och folk kommer bara att hitta fel. Det viktiga är alltså vilken intention du lägger in i det du skapar, inte själva tekniken (som mest är till för vår egen skull, så att vi ska känna oss nöjd).

Kärleken, generositeten och flödet sitter i hjärtchakrat, mitt på bröstbenet.

Självuttrycket sitter i halschakrat. Det är lika viktigt för oss att uttrycka oss som att det är att bli förstådd.

Kreativitet, logik och intuition sitter i 3:e ögat. Alla delar är lika viktiga och behöver varandra för att komma till sin rätt.

Sedan har vi två chakran kvar.

Det är kronchakrat. Vår livskompass. Den ger oss riktning och får oss att känna meningsfullhet.

Och rotchakrat. Var vi är. Här finns hem, arbete och familj. Vår trygga bas. Ps. Energin i rotchakrat är valbar. Den handlar inte om vad vi fått med oss under vår uppväxt utan de mindset som vi väljer.

När vi är kreativa använder vi inte bara energin i 3:e ögat utan i vart och ett av våra chakran – och vitaliserar dem! Kreativitet ger kondition på insidan.

Dessutom gillar människor frågor, för vi gillar att hitta svar. När vi är kreativa hittar vi svar.

Kreativitet och Reiki?

Men varför har du ett långt inlägg om kreativitet i en Reikiblogg?

Av tre anledningar.

1. Många som börjar med Reiki vill bli mer kreativa

2. Reikienergin löser upp tung energi (skam, ”jag kan inte” och besvikelser besvikelser försvinner) så att det fria flödet kommer igång i kroppen. Och när det fria flödet återvänder, då vaknar vår kreativitet! Regelbundet användande av Reiki ger kreativitet. Reiki tinar också fryst energi från chock och trauma.

3. Ge dig inspiration till att välja in kreativa sysselsättningar (trots en full kalender). Märkligt att ”allt annat” går lättare när man först fått göra sådant som man tycker om…

Vill du skapa din egen bubbla?

Gör en Känslomässig storstädning

Tips: Vill du ha klarhet varje vecka? Prenumerera på nyhetsbrevet Söndags-Reiki. Länk längre ned på sidan.

ps: Chakrabilderna är lånade ifrån boken Hur kärlek tar bort smärta – Helande med Reiki, som du kan beställa här.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x