Sök

Empatens dolda superkraft

Inkännande empater har en superkraft som de ofta är omedvetna om. De ser inte hur andra betalar dyra pengar för att få veta det som empaten tar som en självklarhet.

För empaten är det naturligt och självklart att känna in andra människor. De tar in andra människors tankar och känslor lika naturligt som att andas. De ser igenom yttre attribut som kläder och hudfärg och kommer i direktkontakt med källan. De ser vem människor verkligen är. Empaten ser människors styrkor och tillgångar, men också deras rädslor och största oro.

De flesta empater är dock omedvetna vilken superkraft detta är. De undersöker sällan vad de kan göra med denna förmåga. Istället blir de överväldigade av alla intryck som människor skickar ut, så pass att de helst isolerar sig. De föredrar att läsa en bok där de får följa en persons utvecklingsresa istället för att gå på en fest där tjugo personer ska försöka ge en så god bild av sig som möjligt. Många empater fastnar också i oro, då de blir överväldigade av alla intryck de kommer i kontakt med.

Narcissisten är empatens största motpol

Där intryck och upplevelser slungas rätt in till empatens inre, studsar samma intryck av hos narcissisten. För narcissisten lyssnar inte, eller rättare sagt: Narcissisten lyssnar bara på det som hen vill höra.

Om något är intressant spetsar narcissisten öronen och suger åt sig informationen. Men bara så länge som det är givande. I samma stund som narcissisten blir uttråkad slutar hen lyssna, och det märks.

Lyssnande förändrar vad som sägs

När åhöraren lyssnar finns det ett sug i luften. Orden kommer med lätthet. Rätt sak sägs i precis rätt timing. Ibland sägs till och med mer än väntat: ”Oj, det var inte meningen att berätta just det, men det var så lätt att prata med dig.”

Det är lätt och efterlängtat att kunna berätta saker för någon som förstår, ser en för vem man verkligen är, tycker om en och inte värderar. Empater får höra mycket – de får veta hur det verkligen är. Det gör att empaten ofta sitter på många förtroenden. Det här är information som många gärna hade velat veta, de skulle till och med kunna betala dyra pengar för den. Men empaten håller sina förtroenden, hen vet instinktivt hur viktiga dessa är.

Det är lätt att tycka om empater. Folk vill gärna vara i närheten. Detta förvirrar empaten som tycker att det är märkligt att alla tycker så mycket om hen, själv vill hen snarare ha egentid och komma bort från folk.

Folk känner förtroende för empaten och berättar saker för hen. Det är en av empaternas dolda superkrafter.

Inte roligt att berätta när det inte finns någon mottagare

När åhöraren slutar att lyssna försvinner suget i luften. Orden ramlar av. Flytet avtar. Den som pratar kommer ofta av sig och glömmer orden.

Där folk söker sig till empaten för att få berätta saker, stöts de ifrån narcissisten.

De som befinner sig i narcissistens närhet känner sig ofta fel och malplacerad. Det beror på narcissistens oförmåga att lyssna. Att inte lyssna betyder att ”du är oviktig”, vilket kan väcka otaliga överlevnadsmekanismer hos den som försöker uttrycka sig.

På grund av sitt ointresse av andra människor blir relationerna med en narcissist tomma och ytliga. Man berättar inte mer än absolut nödvändigt. Familjemedlemmar känner sig obekväma och otrygga. Kollegor mörkar viktig information, för det är inte roligt att ägna dagar åt att försöka berätta något, och när man väl säger det misstolkas budskapet i alla fall.

Det krävs ryggrad för att kunna lyssna

Det krävs en stark och trygg person för att kunna lyssna, speciellt på information som är ny och inte nödvändigtvis stämmer med de egna kärnvärderingarna. Empaten ser sig inte som stark, men det är faktiskt det som empaten är. Om en narcissist skulle utsättas för bråkdelen av den information som en empat möter varje dag skulle hen gå under.

Empaten kan lätt och obehindrat lyssna på andra människor. Det är spännande och intressant att höra vad den andra har att säga. Det är som att se en film, eller läsa en bok. Det är lätt att vila från sig själv en stund och följa med i någon annans resa. Empaten är genuint glad för andras välgång, men också genuint ledsen när det inte går så bra.

Narcissisten tar istället allt personligt. Allt är en tävling och en jämförelse. Andra människors styrkor är inte intressanta – för vem vill jämföra sig med någon som är bättre än en själv? Då känner man sig bara liten, okunnig och obetydlig. Då är det lättare att fokusera på andra människors svagheter – för så korkad är åtminstone inte jag!

Lyssna, ta del av och släpp taget

När vi lyssnar ska vi ta in information, ta del av den och sedan släppa taget om den. Det sistnämnda kan dock vara svårt för empater. De sparar på allt. Och det ställer till det i deras vibration. Många empater tycker det är svårt att veta vem de är och vad de tycker och tänker, därför att de hela tiden tonar in sig på andra människor. Tänkt dig om du ställer in din bils gps utifrån destinationen för var och en av personerna i grannskapet, och på jobbet, och i vänskapskretsen. Var kommer du om du försöker göra efter alla dessa olika destinationer? Med för mycket olika energier i vårt energisystem blir det förvirrat.

Empaten vinner på att släppa taget

Genom att släppa taget om andra människors energier blir det lättare att själv skapa sitt eget liv. Det blir också lättare att få helhetsperspektiv och hitta bättre sätt att finnas där för andra människor. Här kan Reiki hjälpa empaten. Den löser upp andra människors energier och sätter alltid mottagaren i kontakt med sitt eget högre jag. Empater brukar också vara förtjusta i att kunna skicka Reiki till personer i dess närhet. Alltid uppskattat att få hjälpa andra på ett så funktionellt sätt.

Tips på guidningar från Reikiportalen som hjälper empaten att tömma sin egen känslobägare och släppa taget om andra människors energier.

Narcissistens utmaning

Narcissistens utmaning är istället den första delen i utvecklingsstegen: att börja ta in information överhuvudtaget. Även narcissisten behöver förstås ta in information, ta del av den och sedan släppa taget om den. Men här kan narcissisten behöva ännu mer energimässig hjälp än vad empaten behöver.

Först behöver narcissisten Reiki för att hitta ett lugn och sluta jämföra sig med andra. Detta innebär att hitta sitt självvärde och känna fördelarna med att var sig själv.

Sedan behöver narcissisten Reiki för att kunna ta del av informationen. Detta kan vara utmanande då narcissisten ofta präglats av andra narcissister och lever efter mottot ”bättre att utnyttja än att själv bli utnyttjad”. Här gäller det att våga släppa taget om sina egna världsbilder och se på världen med nya ögon. Det finns faktiskt väldigt många godhjärtade människor som vill gott för varandra (det upptäcker man när man börjar lyssna).

Och slutligen behöver narcissisten, liksom empaten, lära sig att släppa taget om de känslor som man inte vill ska manifesteras.

Det är alltså en längre, och betydligt mer krävande, resa för narcissisten att lära sig att lyssna än vad det är för empaten att släppa taget om andra människors känslor.

Fördelen för narcissisten som lär sig att lyssna är att livet blir rikare. Tomheten försvinner. Livet blir också mer förutsägbart när man får information längs vägen, och inte bara precis innan det sker. Alla dessa saker är något som empaten redan vet. För det är empatens superkraft (hen är bara inte medveten om det).

Empater – var snäll – skicka Reiki!

Som empat, var snäll mot narcissisterna! Ja, det är lätt att känna frustration och oförståelse när narcissisterna drar förbi som en ångvält! Det är otäckt att se förödelsen, när de krossar alldeles för mycket i sin framfart.

Skicka Reiki till narcissisterna

Kanske känns det lättare om man påminner sig om hur lång resa narcissisterna har framför sig. Där empaten intresserar sig för kärlek, och vill ha den i så många områden i sitt liv som möjligt har narcissisten inte ens förstått att den existerar. Empaten är på gymnasienivå där narcissisten inte ens förstått att det finns ett alfabet, och att det öppnar sig nya dörrar när man lär sig läsa. Så var tålmodig. Kärleksfull. Omtänksam. Ta bort dina förväntningar från narcissisten– det kommer ta betydligt längre tid innan de förstår än vad du kan föreställa dig.

Skicka gärna Reiki till narcissisterna – för vi kan bara längta efter det vi redan känner igen och narcissisterna har ännu inte lärt sig att känna igen kärlek! Istället för frustration, visa dem den vackra värld som uppstår när vi lyssnar på varandra. Visa dem hur de där kärleksfulla, omtänksamma relationerna är och fungerar.

När man är stark behöver man vara snäll.

Så empat – var snäll! Även med de som förtjänar det som minst!

Din godhet behövs. Det är den som kommer att förändra världen.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x