Sök

3 vardagstips för mer kreativitet

Kreativiteten är nyckfull. Den kommer inte på beställning, utan föredrar att anfalla i bakhåll. Med dessa 3 vardagstips för mer kreativitet bjuder du in magiska skapelser.

Tycker du om att skapa något som inte fanns där förut? Kreativitet handlar inte bara om att skriva böcker eller måla tavlor, som många tror. Att laga mat är kreativt (speciellt när en ingrediens saknas i skafferiet). Att inreda är kreativt. Att anlägga en trädgård är kreativt. Att hitta en lösning är kreativt. Det finns kreativa inslag i nästan allt vi gör.

Vi människor är kreativa i vår natur, även om vi inte ser oss som konstnärer. Vårt sinne är utformat för att se mönster och sammanhang liksom att skapa synergier där 1 + 1 = 3. De flesta av oss tänker inte på att vi gör det, men ALLA (inklusive du) kan titta på något (som intresserar oss) och se något som inte finns där genom sin inre syn. Detta är anledningen till att vissa bygger fantastiska skapelser av lego (de ser det som de vill skapa för sin inre syn) men det kan också vara en källa till frustration på arbetsplatsen när ingen annan verkar uppfatta det som är uppenbart (därför att det bara är uppenbart för dig, du är den enda som ser det).

3 kreativa tips

Vill du bli mer kreativ? Nyckeln till kreativitet är faktiskt något helt annat än vad vi tror. Julia Cameron berättar i den klassiska boken Konsten att vara kreativ (The artist Way) om tre viktiga, men kanske otippade, nycklar.

Tipsen handlar inte så mycket om själva hantverket utan om att lyssna inåt och fylla på med kreativa upplevelser. Det är på detta sätt som du hör den inre rösten och fyller upp din kreativitetsbägare.

Vad tror du skulle kunna komma till dig om du berättade om dina känslor?

Tips 1 – Skriv morgonsidor

Morgonsidor är tre handskrivna sidor, om det du tänker och känner. Genom att börja dagen i lugn och ro, med papper och en penna är det lättare att höra den inre rösten. Vissa dagar kanske du skriver det du hade förväntat dig. Andra dagar bubblar det upp något helt annat.

Fördelen med att skriva morgonsidor är att ”proppen går ur”. Är det fullt med tankar och funderingar kan det vara svårt att ta in något nytt. Hjärnan lägger all sin energi på att försöka förstå det som pågår. Genom att rensa tankarna, och dessutom medvetenhetsgöra dem, blir det lättare att se orsak och verkan, vilket frigör energi. Dessutom fungerar morgonsidorna som en slags uppvärmning innan det kreativa arbetet. Du sätter igång flödet.

Gör något som inspirerar dig varje vecka

Tips 2 – Ha konstnärsträffar med dig själv (gör något kul varje vecka)

Citat Julia Cameron: ”En gång i veckan ger jag mig ut på ett litet äventyr. Och då menar jag verkligen litet. Jag går till tygaffären. Eller till butiken som säljer knappar. Jag nyser när jag går in i det dammiga antikvariatet. Jag ger mig iväg till en zoologisk affär och går till fågelavdelningen, där zebrafinkar, turturduvor och kakaduor pockar på uppmärksamhet, medan en vänlig afrikansk papegoja betraktar mig med dystra ögon. En annan dag kanske jag väljer att gå till urmakaren för att lyssna på klockornas rytmiska tickande, trofast som ett modershjärta.

När jag är ute på ett sådant äventyr befinner jag mig lite vid sidan av det snabba tidsflödet. Jag proklamerar den här timmen fridlyst från den snabba produktionstakten, och det ger mig möjlighet att förundras över hur mitt eget jag blir till. Jag är bara en själ bland andra, mitt liv är bara ett i den stora skaran av levande varelser. När jag hoppar av ekorrhjulet och låter bli att kolla på klockan, om så bara för en timme, då känner jag hur välsignat skönt det är. ”Det är likadant för oss allihop.” inser jag. Och jag tänker också: ”Det är vackert.”

Jag tror vi alla, efter Coronaår och karantän, blivit mer varse om hur viktiga de små utflykterna är för vårt välbefinnande. Hur mycket de verkligen ger. Det var också i min matbutik (en liten utflykt på 20 minuter) som jag fick inspiration till min förra krönika. Inspirationen finns verkligen överallt, för den som är öppen för den.

Fråga: Finns det några små utflyktsmål som du vill göra i sommar?

Tips: Varför inte göra ett aktivitetsbingo? Det här gjorde jag utifrån en idé som en vän på fb. (Ps. luckorna beror på att den inte riktigt är klar än. Vi lägger nog in fler grejer allteftersom)

Mixa stora och små grejer (här är alla familjens aktiviteter samlade). Kanske hinner vi allt, kanske inte, det spelar liksom ingen roll. Sommarkänslan är på topp! (PS, gissa vårt base-camp, var utgår vi ifrån när vi har såna här önskemål?)
Ta en promenad för att rensa tankarna (och bjuda in nya kreativa idéer)

Tips 3 – Ta en promenad

Har du märkt att promenaden hjälper dig att rensa huvudet? Du får både sortera bort gamla tankar och fylla på med nya. För mig fungerar cykling på samma sätt. Kroppen får röra sig, miljön skiftar. Idéer, tankar och känslor frigörs.

Fastna inte i det som bubblar upp. Låt tankarna komma och gå. Se var de leder dig, Du kanske upptäcker något du inte tänkt på förut.

Gör så här: Ta en kort promenad, ca 30 minuter. Gå utan hörlurar och helst utan samtalspartner. Du kan gå med en hund, om hunden inte påkallar din ständiga uppmärksamhet. Tillåt dig att bara vara. Ta gärna djupa, sköna andetag. Andas in den plats som du befinner dig på.

Tips

Bonustips: Läs Julia Camerons bok Konsten att vara kreativ. Den har förändrat mitt, och miljontals andra, liv på flera olika sätt. Den finns som ljudbok – inläst av författaren själv – på Storytel. Då heter den The Artist´s Way at Work

Få energimässig draghjälp med Vilket är mitt nästa steg på Reikiportalen. Testa gratis i 10 dagar. >

Anna-Sofia Giese Vesterlund
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Läs 3 vardagstips för mer kreativitet > […]

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x