Sök

Fler sätt att må dåligt än att må bra?!

Det finns FLERA anledningar till att vi får ett negativt mindset, men egentligen bara EN anledning till att tänka positivt. Vill du utmana dina negativa tankar?

Har du hört ”Alla lyckliga familjer är varandra lika, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt speciella sätt?” Citatet kommer ifrån Tolstojs roman Anna Karenina men jag hörde det första gången i Jim Collins Hur jättarna går under och varför vissa företag aldrig ger upp.  

I denna artikel ska vi prata om hur kaosteorin, människans skapandekrafter och liksom våra tillkortakommanden (som känslor av otillräcklighet och avundsjuka) har en förkärlek till att skapa ett negativt mindset. Detta för att du lättare ska kunna syna ditt och din omgivnings beteende och medvetet välja de tankar som du faktiskt vill ha.

Kom ihåg: Problemen är många, men lösningen bara en.

Lösningen är: Fokusera på det känslor du vill ha och släpp taget om allting annat!

Tänk bara de tankar som får dig att må bra. Omformulera en negativ tanke så att den blir upplyftande och får dig att må bra istället. 

Michael Newton skriver i Själarnas öde att jorden är den plats som flest själar står på kö för att reinkarneras på – därför att det är en sådan mångfacetterad plats där vi kan ha fundamentalt olika upplevelser. Det är helt okej att släppa taget om världens smärta och bli en ljusspridare istället. Att vara ljusspridare är också en upplevelse som vi kan få här på jorden.

På samma sätt som kaffe behöver värmas (om du vill fortsätta ha det varmt) behöver du tänka positiva tankar, igen och igen och igen…

Kaosteorin tvingar dig att återskapa det du vill ha

Det finns en naturlag som påverkar allt! Den påverkar människor, djur och natur. Detta är lagen om naturligt sönderfallande, eller kaosteorin som den kallas i folkmun.

Kaosteorin är anledningen till att en varm kopp kaffe svalnar och att det inte räcker med att du ätit en gång under en livstid. Naturen vill instinktiv släppa taget om överskottsenergi och försätta sig i ett lägre energiläge. Av denna anledning behöver du, om du ha varmt kaffe en timme efter det du kokat det, antingen fylla på med värme eller använda termos (som gör att kaffet inte släpper ifrån sig värmen lika fort). Du behöver också äta regelbundet för att fylla på med näring. Det räcker liksom inte att äta en gång. Tankar fungerar på samma sätt.

Du behöver:

 • Välja tillbaka dina positiva tankar, gång på gång.

Kaosterorin är en av anledningarna till att det är så lätt att tappa de positiva tankarna. Men det gör inget om du råkar göra det. Det är naturligt att tappa energin.

Din uppgift är att välja tillbaka den.

Att få skriva 500 ord ger människor större känsla av kraft än både pengar och status.

Människan är skapt för att skapa

Människan skiljer sig ifrån djuren på ett väsentligt sätt. Hon är skapt för att skapa. Vi har en kreativitet och skapandeförmåga inom oss som är naturlig och unik för vår människoart. Alla människor mår bra när de får skapa. Det är därför som skapande ingår i rehabilitering.

Vi går igång på det som inte är perfekt… Tack Boredpanda för bilden.

Vi går igång på det icke-perfekta

Det perfekta är gjutet på något sätt. Det väcker inte vår skapandelust (men kanske avundsjuka). Men det icke-perfekta väcker något i oss. Vi går igång, känner engagemang och känner oss betydelsefulla.

Detta innebär att vi människor är förprogrammerade för att se problem! Vi gör detta per automatik, för att hitta ett tomrum som vi kan fylla.

Det är lätt att fastna i en negativ världsbild där vi ser så mycket som behöver utvecklas. Så varför inte vända på steken?

 • Glädjs över att det finns så mycket utvecklingsområden
 • Gläds över att du behövs
 • Kom ihåg att det är vägen, inte målet, som är livet
För att veta vad du vill ha behöver du veta vad du INTE vill ha…

Känslor av otillräcklighet och avundsjuka

För att kunna navigera i tillvaron behöver vi:

 1. Veta vad vi vill ha
 2. Veta vad vi inte vill ha

Vi behöver något att rikta vår uppmärksamhet till, ett drömläge. Genom att veta vad vi vill ha vet vi också vad vi ska rikta vår skapande energi till.

Men det är lika viktigt att veta vad vi inte vill ha och vad vi ska styra vår skapande energi ifrån. Vi kan nämligen få det mesta, men inte nödvändigtvis samtidigt. Allt på en gång gör att det varken blir hackat eller malet.

De flesta av oss tänker inte: ”Åh vad bra att jag blev avundsjuk på x:s framgång. Då vet jag att det finns något i detta område för mig också.” Men det är så det är tänkt att fungera.

Här ska du få ett universaltips. Om du gör detta (och verkligen menar det) så kommer du att både bli omtyckt och boosta din egen framgång – samtidigt!

Tipset:

 • Gläds med andra i deras framgång

Du har säkert hört att hjärnan inte kan skilja på en tänkt händelse och en verklig händelse? Det fungerar på samma sätt när du gläds åt andra. Din glädje – när du firar en annan persons framgång – blir en kraftfull affirmation. Hjärnan tror att det har hänt dig!  

Inget gott kommer i gällträsket. Ju oftare du kommer därifrån desto bättre…

Fastna i gnällträsket

Det är kaosteorin, förmågan att alltid se problem och avundsjuka som gör det lätt att fastna i gnällträsket. Gnäll har, liksom skvaller, en klistrande energi. Den är medryckande och lätt att fastna i. Det är ganska skönt att få rikta strålkastarna till någon annan som minsann inte är så perfekt som man kan tro.

Men gnäll och skvaller är dyrt. Det sänker energin och gör en handlingsförlamad.

Om din arbetsplats personifierar gnällträsket får du tre tips:

 1. Det är lättare att flytta dig själv än att förändra hela attityden på arbetsplatsen. Detta innebär inte att du behöver byta arbetsplats. Det betyder: flytta dig själv till platser där det är högt till tak och du blir glad och inspirerad. Var i din egen aura. Se poddar och saker som inspirerar dig. Ta en promenad. Vilket är ditt favoritknep för att höja din energi, bli glad och kreativ?
 2. Tro inte på allt du hör. Vi kan bara se i andra saker vi ser i oss själva. En person som inte vågar testa nya saker kommer inte att förstå mekanismerna bakom en person som testar till hen lyckas. Detta gör att de som skvallrar aldrig kan komma med hela sanningen. Lyssna själv och bilda dig en egen uppfattning.
 3. Fyll dig med energi. Personer som nyss upptäckt hur gäll dränerar ett samtal från energi brukar känna sig urpumpade på sin arbetsplats. Ju mer du fyller dig med energi desto lättare blir det för dig att känslomässigt ta dig ifrån det energiläge du befinner dig i.
 4. Lämna gnället när du går. Våga lämna gnället i personalrummet, eller åtminstone på jobbet när du går hem. Berätta bara bra saker om din dag för din partner (likt en tacksamhetsdagbok). Testa. Du kommer att bli förvånad över hur glad du blir.

Vad säger du nu när du kommit till slutet av denna artikel?

Vill du utmana dina negativa tankar?

Ps. Alla sekunder som du övervinner dem är en seger! Att träna bort varenda negativ tanke kräver åtminstone 10 000 timmar av medveten träning, som alla andra beteendeförändringar. Ge dig tid att lyckas.

Gör det lättare för dig!

Vill du lösa upp något som skaver? Gör denna Känslomässiga stortstädning

Tips: Vill du ha klarhet varje vecka? Prenumerera på nyhetsbrevet Söndags-Reiki. Länk längre ned på sidan.

4 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x