Sök

Vilken är din grej?

Alla har något som vi har lätt för, något vi tar för givet. Ofta sitter ”din grej” i detta.

När det är rätt är det lätt. Alla har sin unika potential som vi kan utveckla till en styrka. Om vi utgår ifrån det som ligger lätt för oss, finns i vår natur, blir det både roligare och lättare.

Se det du redan har med dig

Att se sina egna tillgångar kan vara klurigt. Ofta är det mycket lättare att observera sådant som andra har. Det ser lätt ut! De lyckas alltid, trots förutsättningarna. Genom att ge beröm hjälper du andra att sätta ord på sin gåva. Det är många som aldrig får höra hur unika de är.

Familjen visar dina gåvor
I familjen ligger något riktigt bra! (Även om det inte alltid syns)

Det ligger i familjen

Sannolikheten är mycket stor att det som är din gåva redan finns i din familj och i dina gener. Det kan vara en välutvecklad skicklighet (detta är ovanligt) och det kan vara rå potential som än inte kommit till sin rätt (detta är betydligt vanligare).

Utmaningarna med att se sin gåva i familjen är:

1. Eftersom den är vanlig tror vi att alla har den. Vi känner oss inte unik och utvald utan känner att ”det är ju så för alla”. Men egentligen är den vanlig i familjen men unik i världen.

2. Familjemedlemmar kan använda samma gåva på olika sätt. Detta kan göra att vi känner alltifrån glädje till frustration, avundsjuka eller till och med rädsla över gåvorna. Vissa människor är utskickade för att visa oss vägen. Andra är utskickade för att visa oss den väg vi definitivt inte vill gå. Alla budbärare är lika viktiga, men av olika anledningar.

digital kvinna

Vad ska du bli när du blir stor?

Vissa yrken har fördel av vissa personlighetsdrag. Om man har dessa blir yrkeslivet roligt och stimulerande. Om man inte har dem kan man känna sig fel och oduglig.

Får jag berätta historien om revisorn som älskade siffror?

Grejen är att jag är utbildad inom revision och redovisning. Under utbildningen sa jag att jag ville bli revisor för att ha något mål med utbildningen. Men det var den andra delen av utbildningen, ekonomistyrningen, som jag egentligen var nyfiken på. I praktiken blev det inte så mycket av revisorsgrejen, jag hittade Reikin en månad innan jag blev klar med skolan och bestämde mig för att bli egenföretagare istället. Jag har gjort min egen bokföring i alla år (fick hjälp att träna upp mig av en klasskompis som hade jobbat med bokföring).

När jag lärde känna denna revisor fattade jag hur rätt det var att jag INTE jobbade professionellt med siffror. Jag har många gåvor, men gåvan för att sitta med siffror är inte min grej!

Hon kom ihåg, jag glömde

Revisorn var av det gamla gardet. Hon var strax innan pensionsåldern och hade arbetat med redovisning och revision i hela sitt liv.

Hon brukade fråga: ”Känner du igen summan 159 kr?”

Detta innebar att hon hade hittat en summa som låg någonstans och skvalpade. Det kunde ha varit summan på ett kvitto. Eller en momssats som gått på utgående moms istället för ingående.

Jag kände aldrig igen summan hon pratade om.

Däremot uppmärksammade jag varför hon frågade.

Faktum var att jag ALDRIG uppmärksammade summor. Inte ens när de upprepades ofta och regelbundet. Vid varje bokföringstillfälle räknade jag om hur mycket momsen på behandlingen var, trots att jag hade haft samma priser i flera år!  Siffrorna satte sig aldrig, jag kom aldrig ihåg dem. Men det gjorde de för revisorn. Hon kom ihåg både summor och delsummor. Hon kunde börja dag den andra revisionsdagen med: ”Då ska vi leta upp 995 kr från gårdagen”.

Kvinna på rodeo
Äventyr kommer i olika former. Vissa går igång på fart och adrenalin. Andra på att hitta förlupna siffror.

Tjusningen med det svåra

Jag tyckte det var helt okej att lägga in siffrorna i bokföringen. Förutom att det var tidsödande och tråkigt. Dessutom gällde det att alltid var någorlunda fokuserad. Jag har lätt för att slänga om en siffra eller två utan att märka det. Att lägga in ett verifikat tog ett par minuter, att leta upp ett fel kunde ta tjugo. När något blev fel kände jag hur musten gick ur mig och jag ville avbryta bokföringen. Så kände tydligen inte revisorn.

När jag sa till revisorn: ”Det svåra är att leta upp alla små fel man kan ha gjort” lyste hon upp. ”Men, det är ju det som är så spännande!”

Revisorn var glad, nyfiken och engagerad. Hon var mån om att göra ett bra jobb. Men hon verkade inte direkt vara typen som tog med sig jobbet hem mentalt. Hon jobbade på jobbet, och sedan stämplade hon ut, var med familjen och påtade i trädgården… OCH LÖSTE SODOKU.

Hon sa förväntansfullt: ”Det bästa är söndagens sudoku, det är det svåraste”

Kvinnan, som satt hela dagar och letade siffor, brukade alltså koppla av – med att leta och fundera på siffror?! Snacka om att hitta rätt kvinna till rätt plats.

Att sätta en person som tycker om siffor och engagerar sig i dem på en position som involverar siffror är att arbeta med något som ligger i ens natur.

Kvinna som läser en bok
Jag går igång på undervisning. Tycker det är superspännande!

Förklara så enkelt som möjligt

Min gåva är pedagogik. Jag ser mönster och sammanhang och kan förklara så enkelt som möjligt. Jag kommer inte ihåg detaljerna (siffrorna) men genom att förstå hur bokföringen är uppbyggd (helheten) har jag klarat mig bra i sammanhanget i alla fall. Min styrka (förståelsen) har kompenserat för svagheten (detaljerna och siffrorna).

Ligger i generna

Pedagogiken kommer hemifrån. Den ligger i mina gener. Min mamma var lärare i biologi, kemi och matematik. Vid köksbordet berättade hon om olika pedagogiska knep som hon tagit till för att eleverna skulle orka lyssna, vilja prova och fick förtroende för henne som lärare.

Faktum är att jag ser mig som lärare. Jag är en lärarsjäl och identifierar mig starkt med läraryrket. Jag är definitivt mer som lärare än helare (trots mitt yrke). Nu har även min bror börjat undervisa i tjänsten på sitt jobb. Så det här med att gåvor ligger i familjen… Så är det även hos oss.

Och nu har jag fått möjligheten att använda min gåva (förklaringarna och pedagogiken) för att hjälpa andra att förstå redovisning!

Inom ett par månader kommer en ny serie inom artikelserien Driva egen Reikimottagning som jag är projektledare för på Förenade Reikiförbundet i Sverige, den ligger som medlemsförmån och finns i medlemszoonen.

Det handlar om att lära upp våra medlemmar i grundläggande bokföring. Målet är kanske inte att få dem att göra bokföringen själv, utan att avdramatisera så att bokföringen känns spännande och intressant. Vilket den är! Kom ihåg revisorn som till och med tyckte det var spännande att leta igen några felaktiga siffror!

Om bara en person fattar grejen (och slutar se bokföringen som ett problem i företagandet) är det en framgångsrik artikelserie!

Så utveckla din grej! Även om du inte förstår varför. Även om du inte tycker det är så speciellt. Gör det du tycker är roligt och lätt. Här har du din grej.

Så kanske du kan hjälpa andra med sådant som de tycker är svårt.

Nyfiken på att de klokheter du bär inom dig?

Få svar på bara 19 minuter!

Kräver att du gör ett konto. Testa kostnadsfritt i 14 dagar.

Vilket är mitt nästa steg?
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x