Sök

Kontrollbehov som släcker glöden

Att rikta energin till rätt sak och få det som står i strålkastarljuset att blomstra är ett hantverk. Vill du lära dig mer om kontrollbehov?

”Du behöver släppa kontrollen!” är en uppmaning som ofta återkommer i den andliga världen.  Detta är en sanning med modifikation…

Anledningen till att man behöver släppa kontrollen är för att kontrollbehov släcker glöden. Vi människor är skapt för att skapa, och vi behöver en tillåtande sfär för att göra det. Det är därför man ofta pratar om begrepp som ”högt till tak” och poängterar att man ska brainstorma utan att värdera idéerna. Att tänka positiva tankar är också ett sätt att skapa öppenhet och en tillåtande sfär.

Det är som ett ljus. Lågan behöver luft för att kunna brinna.

Hålla en form

En idé behöver en form för att kunna komma till sin rätt. När idén väl kommit behöver den förankras i något som ger den stadga och utrymme att växa.

Och det är här som kontrollen ska komma in…

När vi använder kärlek och tillit som grund skapar kontrollen trygghet. Den riktar den kreativa energin och blir en möjliggörare.

Hela poängen med en ljussläckare är ju att släcka ljus! Vill du ha ljuset levande är detta ett problem.

Släcker glöden

Använder vi istället rädsla som grund släcker kontrollen glöden – det är ju det som är poängen! En rädd människa vill inte ha otäck förändring, för hen litar ju inte på sin förmåga att göra något bra av förändringen. Vad hen än säger…

En rädd person kommer instinktivt hitta en liten detalj som omöjliggör ett helt projekt. Det går inte att komma vidare för instinktivt vill hen ju inte vidare.

Det går inte heller att argumentera med den rädda personen. Erbjuder man en lösning till detaljen ratas denna omedelbart, eller så hittar hen ytterligare en detalj som omöjliggör projektet. Vill man få en rädd person med på tåget gäller det att föra över tillit till både projekt och de inblandade.

Det är inte orden som gör skillnaden, det är känslan bakom orden som är avgörande. Erfarenhet är det som gör hela skillnaden. Den som har flera framgångsrika projekt i bagaget får alltid större förtroende än de som ännu inte testat (eller de som testat och gett upp innan de nått mållinjen)

”Problemet” ligger inte i detaljerna, utan i den omedvetna impulsen att strypa all energi till projektet.

När man möter människor med kontrollbehov går luften ur en, man känner sig låst, frustrerad och fullständigt ointresserad av att göra ett bra jobb.

Många säger att man ska undvika personer som har kontrollbehov, men fullt så enkelt är det inte…

Dessutom finns det något som är ännu viktigare…

När ena delen säger ja, och den andra nej, vinner alltid den som är i det undermedvetna…

Rädd skuggsida

Tänk om man har en skuggsida, en inre del av sig själv, som lever rövare och ställer till det för en? Tänk om man själv har kontrollbehov i områden som man inte visste om att man hade…

Har man många personer med kontrollbehov i sin närhet har man attraherat dem av en anledning. För sin egen skull kan det vara värdefullt att syna sina egna kort och bli av med rädslan en gång för alla!

Läs: Få nytta av dina egna råd >

Få den rädda personen att komma framåt

Enda sättet att ”argumentera” med en rädd person är att adressera det hen är rädd för. Det är dock inte själva listan med alla otäcka saker som kan hända som möjliggör rörelsen framåt. Rörelsen framåt kommer genom självförtroende och vetskapen att man kan hantera var och en av de otäcka sakerna som kan uppstå. (Mer om detta kan du läsa i Jim Collins bok Great by Choice under Kreativ paranoia)

Roligt när vi kan det utan och innantill

Det är först när vi kan något utan och innantill som det blir riktigt roligt. De första stegen i läroresan handlar om att lära sig grunderna, och det är sällan roligt.

Kreativitet, flöde och intuition kommer först när vi kan något riktigt bra, de kommer inte första gången vi testar något nytt.

För den som har stora rädslor som hindrar hen för att komma vidare gäller det alltså att lära sig hantverket för vad var och en av dessa rädslor symboliserar. Och fortsätta öva på detta till det nya tillvägagångssättet sitter i ryggmärgen. Först då blir det roligt.

Det är fullt möjligt att övervinna sina rädslor, men det är en hel del medvetenhet och träning inblandad. Dessutom behöver den fria viljan aktiveras. Man måste själv vilja ta vart och varenda steg längs träningsresan. Av denna anledning går det inte att få andra att släppa sina rädslor (de kommer bara att ersätta dem med nya rädslor så att status quo upprätthålles). Den enda man kan hjälpa är sig själv.

Umgås med en person som har kontrollbehov

Att umgås med en rädd person som släcker glöden är krävande. Det tar inte många turer innan uppgivenhet är ett faktum. Att ständigt göra om samma projekt, inte komma vidare, att hånas för att man inte gjort saker på ”rätt sätt” eller tvingas in i det omöjliga uppdraget att göra en arbetsuppgift på någon annans sätt, är själsdödande.

Andligen är det livsviktigt att få möjligheten till att göra ett bra jobb. Vi behöver få introduktion, ramar, förutsättningar, deadlines och utrymme att själv bidra på något sätt för att känna meningsfullhet och arbetsglädje. Om det dessutom tillkommer uppskattning efter projektets slut förstärks den positiva upplevelsen ytterligare.

När någon ger en spelreglerna först efter arbetet redan är klart, hånar en eller sänker ens prestation känner man ”Skit i det då, jag kan väl göra som du vill ha det – men jag kommer inte göra ett bra jobb” eller så kommer impulsen ”Jag måste dra, nu!” Det finns förstås några som går igång på utmaningen och taggar till, men dessa är ganska få i antal. Och i dessa fall finns det ofta kärlek inblandad. Tough love som man kallar det…

Är det en kollega som utövar kontroll utifrån rädsla kommer man troligen att vilja undvika kollegan, men det brukar sällan fungera (Det vi kämpar emot består, genom att själv lösa upp sitt kontrollbehov kommer universum hålla kollegan ifrån dig).

Är det chefen som säker projekten är förutsättningarna mer utmanande, för chefens energi genomsyrar alltid hela verksamheten. (Om detta är fallet handlar det ofta om att bli så stark i sin egen övertygelse att chefens energi bleknar)

Är det partnern eller en egen skuggsida kan man få livsgnistan tillbaka genom att hitta vägar framåt – trots den tunga energin.

Leva med en person som har kontrollbehov

Att leva med en person som har kontrollbehov släcker den bästa. Ingen mår bra av energin av att vara slav och släppa hela sin personlighet för att serva någon annan.

Andningshål kan vara första steget i rörelse framåt…

Andningshål

För att överleva personer med kontrollbehov brukar man behöva andningshål. Det kan vara i jobbet eller ett fritidsintresse. Det kan till och med vara en annan relation. (Andningshålet kan förresten vara vägen bort från det som sänker en, om man tillåter det förstås. Det är därför som män som slår kvinnor instinktivt inte vill att kvinnan ska få intryck från någon annan. ”Hon blir så konstig efter hon umgåtts med X”)

Genom att ha något som ger energi, något man ser framemot, återställer man sitt energisystem och får själen att sjunga. Tillskottet vitaliserar dessutom hela familjen, så alla påverkas när man gör något man mår bra av.

Överlevnadsläge

Vissa har ett andningshål som gör att de precis håller näsan över vattenytan. Själen håller sig levande, tack vare sitt andningshål. Vissa lever på detta sätt i resten av sina liv. I andlig nödtorft. Inte dödande, men inte heller något som får själen att sjunga.

Det tar ett tag att få vågskålen till att skifta över till nästa läge, men det är fullt möjligt.

Hävstångseffekt

För den som vill ha hävstångseffekt och skifta energi gäller det att gradvis öka den själsliga energin. Det som började med ett fritidsintresse en dag i veckan börjar plötsligt finnas med en större del av dagen… Den själsliga energin ökar från 10%, till 20%… Till den börjar närma sig 45%… Då kommer skiftet…

Har du sett Sagan om Ringen? I denna scen möter Gandalf den Gråa sin största rädsla. Och ”återföds” som Gandalf den Vita…

The point of no return

När den själsliga energin blivit så stark (45% eller mer) och man övervunnit de rädslor som väckts i takt med att den själsliga energin ökat, kommer energin att slå över, vi når Point of no return. Punkten utan återvändo.

Innan Point of no return kan vi ändra oss, och falla tillbaka till det välkända. Men efter denna punkt har förutsättningarna förändrats så mycket att det gamla inte finns kvar längre. Vi kan inte gå tillbaka för det gamla har upphört.

Efter point of no return kommer attraktionskraften att skifta.

Man går från att attrahera sådant som får en att slockna, för att istället attrahera sådant som får en att växa. Det är här som relationen går i kras, jobbet byts ut och det nya boendet visar sig…

(ps, det som är byggt på rädsla går sönder när rädslan ersätts av kärlek, det som är byggt på kärlek blir bara starkare ju mer kärlek som tillsätts. Allt som är byggt av kärlek består).  

Efter point of no return går det allt lättare att fylla på med 50% själsenergi, 55%, 60% och så vidare… När man är i detta läge brukar änglakorten säga: ”Det värsta är över, det väntar lättare tider.”

Ta tillbaka sin egen kraft

Om kontrollbehov kommer in i ditt liv så är det ett tecken för dig att skifta fokus från rädsla till kärlek.

Investera din energi i sådant som du vet ger dig framgång. Sluta fokusera på andra människors kontrollbehov (det sätter bara käpparna i hjulet för dig själv).

Lägg din energi på det du vill ha mer utav.

Få energimässig hjälp att ta tillbaka din egen kraft med dessa guidningar från Reikiportalen:

Har detta inlägg hjälpt dig? Berätta!

Anna-Sofia Giese Vesterlund
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x