Sök

Klarar kaniner -37?

Kaniner är köldtåliga och kan vara ute i -25 (men se till att de har hö att krypa in i) Det kan man se när man googlar. Men om temperaturen sjunker ännu mer? Vad händer då?

Det här är ett annorlunda och udda inslag i denna blogg. ”Säkerställ att bloggen har ett tydligt tema” säger de som kan bloggande, de pratar också om att sökbarheten försämras om man är för spretig i sitt bloggande.

Men jag skriver detta inlägg i alla fall. Det får bära eller brista! Hade jag hittat något sådant här medan jag oroade mig för att kaninerna skulle frysa ihjäl så hade det hjälpt mig massor. Det är viktigare för mig att skriva sådant som andra har nytta av, än att vara alltför företagsam.

Så här såg vår kaninbur ut i oktober 2023, efter vi fått så mycket snö. Snön på taket avslöjar att det blåst en hel del.

Vår kaninbur

Vi har två kaniner som bor utomhus i en 3*4 m bur. Kaniner älskar att gräva, så alla som byggt burar tipsar om att gräva ned ett nät under buren. Så har vi gjort. Det är ungefär 2 dm jord innan nätet. Med facit i hand hade vi kunnat gräva ned nätet djupare. För kaninerna föredrar sina jordhålor.

Vi har tre minihus i kaninburen. Den ena är färdigköpt, de andra är gjorda av lådor vi hittade i uthuset i sekelskiftehuset. Det är låda över toaletten (som inte används) och vi har också en hölada (vilken tyvärr används som toalett om det ansamlas hö), som skyddar höet från väder och vind. Husen står på gamla potatislådor, vilka också är fyllda med jord. Under båda potatislådorna har kaninerna grävt gångar. De är hela potatislådans bredd, så ca 1,5 meter långa. Och 20-30 cm djupa. Nu vintertid är det ett tjockt snölager över gångarna.  

Vi har också vindtätat baksidan till buren, med tanken att göra värmelådor till kaninerna med värmelampa. Men då kaninerna aldrig velat vara i lådan har värmelampan hamnat utanför höladan istället. Kaninerna har inte gillat våra lösningar, de har föredragit sina egengrävda jordgångar.  

Jordhålorna finns under två potatislådor längs med burens sidor. Det är en tunnel med öppning i sidorna (jag grävde om marken i kaninburen i somras, tidigare hade de 4-5 ingångar till sina tunnlar, men de återställde inte alla nödutgångar).

Gillar inte snö och blåst

Kaninerna är ofta framme. Då och då sover de sover i sina tunnlar, men är helst uppe i friska luften. Om det blåser, regnar, snöar eller är kallt kan de dock ligga och trycka i jordgångarna och lysa med sin frånvaro hela dagen. Utomhuskaniner kan vara den bästa väderleksstation man kan ha.

En av ingångarna till jordtunnlarna, återställd efter snöfallet där det kom ca 1 meter snö på bara några dagar. Bredvid ser ni en toalett med vindskydd, men den ratas förstås av kaninerna. De bajsar hellre i sitt hö…

Känsliga för omställningar

En katt kan med lätthet gå från -30 och komma in i ett varmt hus på +22, men en kanin klarar inte om sådana omställningar. De får värmeslag, och dör, om man tar in dem. Som kaninägare måste man alltså bestämma om det ska vara djur som bor inomhus eller utomhus, och under hela vinterhalvåret får man inte ändra sig. Är kaninen ute måste den vara ute.

Men vad händer när det är extremkallt, – 37, i en vecka? För du få absolut inte ta in kaninen!

Hö isolerar

När man googlar ser man att många ger extra mycket hö, så att kaninerna kan krypa in i det.

Våra kaniner har aldrig krupit in i sitt hö. De bajsar istället i det. Minsta överskottshö, så blir det en bajslåda istället. Lite oförskämt faktiskt.  

Och den där värmelampan? De ligger gärna under den. Men så mycket värmer den inte? Och det tätade huset där vi tänkte ha värmelampan ratas också.

Så andra säger att kaniner klarar -25, även om det är bitigt för dem. Men hur är det vid temperaturer på -37? I en vecka?!

Att säga att jag var orolig under veckan med extremkyla i januari 2024 var en underdrift. Medan andra oroade sig för sönderfrusna vattenledningar och bilar som inte startade oroade jag mig för att kaninerna skulle frysa ihjäl. (Oj vad jag skickade Reiki till dem! När jag frusit om händerna har jag skickat Reiki till mig själv, och då har värmen kommit tillbaka i händerna).

Vad hände?

När det var -37 öste jag på med hö (lade även isolerande hö på ställen där de brukar ligga och vila när de är i buren). Men kaninerna uppskattade inte mitt engagemang. De gömde sig i sina jordhålor. När jag kom ut för att ge dem mat kom de fram, så man såg att se levde (puh). Men de syntes knappt till under hela extremveckan.

Hur kallt är det i kaniners jordhåla?

Hur varmt eller kallt hade de egentligen? Jag googlade på hur kallt/varmt det var i en jordhåla, men hittade ingenting. (därav detta inlägg)

Det var först dag 4 som jag kom på det här med iglos. Det är ju ändå ett ganska tjockt snölager över hålan. Kanske kan det finnas någon likhet mellan en jordhåla och en iglo??

I en iglo kan det vara nollgradigt även vid extremtemperaturer som -40.

Men nyckeln är att det bara är en ingång. Kaninerna har två… Men även om det inte är nollgradigt, Kan det vara något sådant för kaninerna? Även om det är -5 till -10 så är det ganska behagligt för dem. Lättnaden var stor med tanken på att det kanske även funkade i extremtemperaturer…

Tappra – men ratade- försök

Jag testade att flytta värmelampan så att det röda ljuset gick in i en av ingångarna, men det gillade inte Peaches (hon med vita öron, den andra är Mario). Hon flyttade ut, till den andra jordhålan (de har två, en på varje sida). Uppenbarligen var det inte så viktigt för henne med lite extravärme. Eller att hålla kroppsvärme med sin kompis (vilket de ofta gör) för Mario stannade kvar. Och extrahöet kissade man och bajsade i. Det blev inte alls någon värme- eller mysfaktor.

Det känns lite konstigt att se kaniner direkt i snön på detta sätt, men det verkar gå bra för dem. Hade fler bilder på buren efter snöfallet än efter kylan… Men förutom att det är mer upptrampat nu så är det likadant. Hon med vitörat heter Princess Peach och han med bruna öronen heter Super Mario. (Känner du till tv-spelet Super Mario? I det försöker Super Mario rädda sin Princess Peach som blivit bortrövad av Bowser).

Jordhålorna funkade!

Så för mina kaniner, som har egenbyggda jordhålor (1,5 meter långa och ca 20-30 cm djup, gick det förvånansvärt bra även i -37 grader). Vi såg dem inte särskilt mycket. Och de låg inte och gosade tillsammans som de vanligtvis gör. Men de verkade ändå klara sig förvånandsvärt bra. När det sedan blev -7 var de som vanligt ute hela dagarna… Men då fick de själva också diktera villkoren. Mina ”smarta” lösningar gillades inte alls. (Man vill ju inte heller sätta in isolerande material, för kaninerna äter ju upp det).

Sedan hade det varit intressant att ta tempen från jordhålan, för att se hur temperaturen verkligen är… Men det får bli en senare fråga…

Men nog är det fascinerande små djur de där kaninerna…

Har ditt husdjur egenskaper som imponerar på dig?

Anna-Sofia Giese Vesterlund
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x