Sök

Finns det något bra med avundsjuka?

När vi ser något som vi vill ha vaknar en längtan, och detta är bra. Den ger oss riktning…

Varje dag möter vi saker som väcker vår längtan. Det kan vara en person som har något vi vill ha. Det kan vara något vi ser i en tidning eller i flödet på sociala medier. När vi ser något som vi tycker om aktiverats energin av längtan och ”vill ha”.

I lagom stora doser är detta superbra. Människor är gjorda för att vara kreativa och skapande. Inspirationen kommer inte ifrån ingenting. Ofta behöver vi se något som inspirerar oss för att vi ska komma på vilken frisyr vi vill ha, vilket recept vi ska använda eller hur vi kan inreda vår tvättstuga. Det är mycket lättare att se någon annans ”hjul” och inspireras än det var att ”upptäcka hjulet” från början. Till och med de största banbrytande innovationerna utgår ifrån någonting.

Första är det skönt att stänga bort, men när vi upptäcker vad vi egentligen tackat nej till är det lätt att ångra sig…

Bjuda in, inte stänga bort

Det andliga syftet med att se något vi vill ha är att ge oss riktning och inspirera oss till att själv vilja ha det – fast på vårt eget sätt. Men det finns en reflex i oss som, när den slår till, får motsatt verkan. Det är denna reflex som kallas avundsjuka.

Det finns tre varianter av avundsjuka. Två varianter är kanske mer välkända än den tredje.

1. Vi vill ha exakt det som den andra har

Om du någon gång sett en tevesåpa känner du till denna variant av avundsjuka. Personen som blir avundsjuk vill ha exakt samma sak som hen går i gång på. Det spelar ingen roll om det är bästa kompisens partner eller dess jacka. Det ska var den partnern eller exakt den jackan (inte en egen partner med liknande egenskaper eller en liknande jacka).

2. Vi blir irriterade på den andra personen

När vi saknar något som någon annan har kan vi känna oss små och obetydliga, känslor som ingen vill uppleva. Instinktivt vill vi undvika personer som får oss att känna så. Så fort vi ser dem blir vi irriterade.

3. Jag vill ändå inte ha det

När någon har något som för oss upplevs som ouppnåeligt kan vi apatiskt stänga ned vår längtan. Ofta kan vi till och med lura oss själv: ”Jag vill ändå inte ha det”

Vi vill känna känslor av det vi vill ha, då attraherar vi det.

Nackdelar med försvarsmekanismer

Lite längtan är bra. Det ger oss inspiration och riktning. Men för mycket längtan kan trigga försvarsmekanismer.

För att attraktionslagen ska fungera behöver vi känna den känsla som vi vill ha mer utav. Vill vi ha kärlek vill vi känna kärlek. Vill vi ha pengar vill vi känna det som om vi redan lever i ekonomiskt överflöd.

När avundsjukan får oss att ”stänga ned” eller distraherar oss till att rikta vår kreativa energi till en annan person slutar attraktionslagen att fungera. Vi ”stänger ned” för att slippa känna oönskade känslor, fast då råkar vi även stänga ned det positiva vi vill ha. Samma sak, fast lite värre, sker när vi riktar vår avundsjuka till en annan person. Istället för att omge oss av den känsla vi vill ha (kärlek, överflöd) känner vi ilska och irritation och börjar tyvärr attrahera mer av dem.

I värsta fall kan vår avundsjuka attrahera mer avundsjuka…

Avundsjuka i chakrasystemet

Det är framförallt tre chakran som kan behöva återställas när avundsjukan ställt till det för oss.

Vårt chakrasystem

De chakran som behöver öppnas när avundsjukan slagit till:

Kronchakrat – Högst upp på hjässan finns vårt kronchakra och vår kontakt med vårt högre jag. När vi har ett öppet kronchakra känner vi vårt eget högre jag. Kronchakrat ger oss riktning i livet och gör oss inspirerade. När avundsjukan slår till tappar vi kontakt med vårt högre jag och börjar fokusera på andra människor istället. Genom att återställa kronchakrat känner vi åter vår egen livsväg.

Solarplexus – Självkänsla och självförtroende finns i solarplexus (mellangärdet). Självförtroende är inget vi föds med, det är något som växer när vi lyckas. Och när vi lyckas höjer vi ribban, så att vi får något nytt att sträva efter. När avundsjukan slår till tappar vi vår egen kraft. När vi återställer solarplexus tar vi tillbaka kraften.

Hjärtchakrat – Mitt på bröstbenet finns hjärtchakrat. Här finns vår förmåga att ge och ta emot kärlek. Om vi stängt ned hjärtchakrat känner vi inte andra människors omtänksamhet, vilket spär på känslan av utanförskap. När vi öppnar hjärtchakrat känner vi kärlek.

Dessutom kan vi behöva ”sätta i sladden i energikroppen” och återställa det fria flödet.

Vill du ha hjälp med detta kan du göra den Guidade Reikin Bli av med din avundsjuka. Den är 18 min lång och du kan testa gratis i 14 dagar.

Bra saker som händer när avundsjukan släpper

  • Vi känner oss trygg och glad
  • Vi är nyfikna
  • Vi vill höja vår ribba och fortsätta sträva efter något vi inte haft förut
Väninnor
Det är roligare att jobba tillsammans än mot varandra.
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irene Pettersson
Irene Pettersson
2 years ago

faktiskt är det rätt lite eller inget jag är avundsjuk på, är man inte intresserad i nya produkter hit och dit, så finns inte mycket mer att grubbla på, visst kan jag se en klänning eller något garn som jag vill ha, antingen syr jag en egen variant, eller så har jag nåt liknande garn, sen att försöka göra nåt liknande lär man sig en massa på, vet inte hur länge jag jobbat på mitt lilla vindkraftverk, passade väldigt bra att min pojke går rymdprogrammet och kunde göra en formel som räknade ut effekten, är i alla fall ett steg i rätt riktning

trackback

[…] Läs: Finns det något bra med avundsjuka? > […]

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x