Sök

Får du energi, eller tar det energi, när du gör det viktigaste?

I detta fjärde, och avrundande, inlägg om rutiner knyter vi samman säcken. Det är dags att ställa dig en viktig fråga.

I tre veckor har du fått fördjupa dig i det som ska vara rutinernas kärna. 

 1. Du har undersökt vad som ger dig energi.
 2. Du har påmints om vikten av att göra det viktigaste först (vänta inte till energin är slut).
 3. Du har också påmint dig om vad som är viktigast för dig (vad som är dina golfbollar och vad som är sand).

Denna vecka ber jag dig att vara ärlig med dig själv. Det viktigaste, är det något som ger, eller tar, energi? Om det tar energi, här får du veta hur jag gjort för att förvandla energislösare till något som ger energi när jag fick två nya ”golfbollar”.

Jag tänkte dela med mig av en del av min resa, mina beslut, för att göra det lättare att hänga med.

kvinna med ballong

En ny fas

År 2013 berättade min man att han ville vidareutbilda sig. Det kom inte som en överraskning, han hade berättat om delar av sina arbetsuppgifter som han kände olust för. Han hade också pratat om drömmar han hade. Beslutet var hans. Han ville studera. Det innebar att vi behövde flytta till ny ort.

När vi flyttade hade jag två viktiga områden, två golfbollar.

 1. Min firma och mitt skrivande var viktigt för mig, och jag märkte att jag tappade fokus om det blev för många distraktioner.
 2. Vi ville bilda familj.

Då ”det är allmän kännedom” att de flesta småbarnsföräldrar lider av stress och för lite sömn kände jag att det var fullt tillräckligt med dessa två golfbollar. Att ”bara” driva företag under småbarnsåren var en tillräckligt stor utmaning. (Att driva företag är något som ger mig energi, jag behöver företagandet för mitt eget välmående).

Det hände förstås många saker runt oss, studierna var krävande, det fanns flera utmaningar. Därför kände jag mig väldigt nöjd med vårt beslut att skaffa ett så enkelt, och lättskött, hem som möjligt. Vi valde att hyra lägenhet i närheten av universitetet, vilket gjorde det lätt för mig att pendla till jobbet. Vi klarade oss på en bil (den stod faktiskt mest i garaget).

Jag fokuserade på det som gav mig energi:

 • Reiki
 • Sonen
 • Mina kunder
 • Verksamheten
 • Avslappning i tevesoffan
 • BodyBalance i vardagsrummet eller i sovrummet
 • Mina inspirerande vänner
 • Lyssnade på ljudböcker (bokmalen har knappt läst en fysiskt bok).

Det geniala funkade inte längre

Efter några år började makens studier ta slut och plötsligt var förutsättningarna förändrade. Maken började veckopendla. Jag blev ”heltidsmamma” och fortsatte att fokusera på det som gav mig energi. Vi flängde mycket, åkte till Renholmen (den by vi nu bor i) varannan helg (min man och son åkte dit ännu oftare).

När det blev tal om jobb-uppdrag som kan sträcka sig över flera år behövde jag prioritera om.

Familjen var ju min golfboll! Och ärligt talat, det fungerade sisådär med all veckopendling. Vi hade det bra (förstås) men var det så här vi ville att vårt liv skulle se ut i all framtid? Om vi fortsatte på samma sätt skulle vi inte få det som var viktigast för mig. Familjelivet var hattande.

Så vi bestämde oss för att flytta.

Nya golfbollar

Då bubblade en ny golfboll upp: Hus!

Grejen är att jag aldrig drömt om att bo i hus! Jag har alltid prioriterat skrivandet och andra sysselsättningar. Jag har inte drömt om inredning eller gräsmatta. Så det blev helt nya saker att komma in i. Med ny slags boende fick jag en ny golfboll – men den slösade energi!

Hot mot det viktigaste

Att tankarna hela tiden sökte sig till huset var förödande för min verksamhet. För att kunna skriva och kanalisera Guidad Reiki behöver jag vara avslappnad och i flödet. När tankarna sysselsätter sig med att inreda hus och fundera över praktiska lösningar blockerar det min kreativa process (kreativiteten är ju upptagen med något annat).

Och det fanns fler hot för min kreativitet.

Jag brukar få mina bästa idéer när jag cyklar – att bo på landet innebär att jag blir bilburen – och tappar min ”idé-källa”.

Jag brukar skriva på morgonen. Makens nya arbetstider och sonens skolgång innebar att jag riskerade att inte längre få vara ostörd på morgonen (och tappar min tid att vara produktiv)

OH MY!

Som grädde på moset hamnade vi i en väldans post-corona. Vi blev sjuk nonstop, låg apatisk i skyhög feber. Blev halvfrisk, och så började det om.

Då bubblade en fjärde golfboll upp – hälsa!

Höja ribban

När jag började med Reiki år 2005 var jag i väldigt dåligt fysiskt skick. Jag var blodsockerkänslig, stresskänslig, behövde mycket sömn och hade mycket huvudvärk. Allt detta försvann genom Reikin.

När det går bra tar man det för givet, och när man tar det för givet tänker man inte på det. Jag mådde ju bättre än vad jag gjorde när jag var i 20årsåldern! Jag var ju nöjd.

Men så kom post-corona.

När familjen låg sjuk i vecka efter vecka växte paniken. Så sårbar man var. Om jag tyckte att ett hus var distraherande var det ingenting mot hur förödande ständig influensa var. 

Helt plötsligt upptäckte jag att jag längtade efter en hälsa som var långt mycket bättre än den hälsa jag tidigare haft. Ibland, när man hamnar i botten, börjar man önska in, och denna önskning gör att livet kan ge en det man längtar efter.

Så nu hade jag fyra golfbollar, mot att tidigare haft ”bara” två.

 • Familj
 • Företag
 • Hus och hem
 • Hälsa

Vad innebar det att jag nu behövde fokusera på betydligt mycket mer än tidigare?

Tar, eller ger, det viktigaste energi?

Det är värdefullt att både vara ärlig och kreativ när vi ser på våra golfbollar (det som är viktigast för oss).

Eftersom vi nu hamnade i ett läge där jag behövde ge mig i kast med sådant som var viktigt, men som tog energi, behövde jag hitta knep som fick resursslösarna att bli en tillgång!

Går det att se på det med andra ögon?

Det började med en textrad i en bok. Det var en framgångsrik affärsledare som kopplade av hemma med att renovera i sitt hus. Kopplade av med att renovera? Jag hade aldrig hört något liknande!

Men sedan upptäckte jag att alla personer som trivs med hus ofta har ett liknande mindset.

 • Man har något att göra
 • Man är ute i friska luften
 • Det är kreativt
 • Man får göra som man vill

Dessutom har de inte bråttom att bli klar, därför de vet att man alltid hittar nya saker att göra. (både att saker inte blir som man tänkt sig, och för man hittar på nya projekt.) Dessutom har de lärt sig färdigheten att se något som behöver göras, och släppa taget om det (i stället för att stressa upp sig för det inte är klart).

Detta är något jag har träna mig i.

Om jag kan få det viktiga huset att blir något som ger energi, i stället för att ta energi, då är jag i mål.

Jag tror att min kapacitet kring både familj och firma kan höjas tack vare vårt nya hus (vår nya gård). Är så tacksam över att jag i så många år tränat mig i konsten att få det gjort. Annars hade jag drunknat i allt som jag har att göra.

Hälsa blev en ny golfboll

Att hälsan bubblat upp som en viktig golfboll känns förvånansvärt bra. Det har varit svårt med regelbundenheten när vi veckopendlat. Dessutom har det kanske blivit extra mat för att hålla mental skärpa och orka hålla i alla trådar, vilket gjort att jag gått upp ”ett par” kilon. Det var till och med så att jag hade ett änglakort representerande träning och fysiskt välmående under tredje kvartalet när jag gjorde mig en årsläsning. (Att jag fick en ordentlig dipp är del av processen. För att livet ska kunna ge en något bättre behöver man önska in det).

Träna för egentid eller träna för prestation?

Träning är något som kunnat ta energi. Alla pratar om att man blir så pigg av att träna – men så har det inte varit för mig! När jag har tränat har min mentala skärpa påverkats negativt, vilket gjort att jag inte kunnat vara lika fokuserad. Åtminstone har det varit så de senaste tjugo åren.

Så jag har letat efter nya mindset. Jag har sökt efter inspirationskällor: personer som varit vältränade men som (i mitt tycke) haft en sund relation både till träning och sin kropp.

Vad jag upptäckt är att dessa tränat, inte nödvändigtvis för att prestera, utan för att få egentid. På samma sätt som jag ger mig energi genom att ge mig Reiki har dessa personer använt träningen som en källa till egen energi.

Det är så jag gör. Jag lånar mindset av personer som redan har det jag vill ha. 

Nu har jag visserligen klivit in i ett coachprogram och har en välkänd atlet som tränare, men min målsättning är att träna på ett nytt sätt. Att aldrig köra över mig själv utan hålla flödet och energin. Hittills har jag överträffat mina förväntningar och förhoppningar och har börjat med något jag aldrig gjort förut – tung styrketräning. Fast jag kan erkänna att jag längtar tillbaka till gymmet och att vara instruktör (som jag var innan vi skaffade barn).

Att hälsan också råkar vara en nyckel för fortsatt framgång yrkesmässigt, det kanske gör det lättare att prioritera träning när det är så mycket som behöver göras?

När du lär dig att ta vara på dina golfbollar blir livet bara roligare och roligare!

Skilj mellan det som är viktigt och det som ger energi

Du har allt att vinna på att skilja mellan det som är viktigt och det som ger energi!

Du har säkert hört historier om skickliga säljare/anställda som blir befordrade till chef och plötsligt tappar glöden. Det som de fick energi på (kicken) försvann och ersattes av andra arbetsuppgifter (som inte gav lika mycket energi).

Du vill alltid använda dina källor till energi för att samla energi. Det är egentligen det som ordet ”brödföda” borde bestå utav. Det handlar inte om tråkigt ”vatten och bröd” i väntan på festen. Det handlar om ”god näringsrik mat” så det finns resurser när festen väl börjar. När du vet vad som ger energi vet du var dina tillgångar är.

Och är det något som är viktigt för dig, men som slösar energi, kan du laborera och hitta nya mindset, så att du får energi, istället för att tappa energi.

 • Brukar du skilja mellan det som är källor till energi eller det som är viktigt?
 • Vad skulle kunna hända om du började göra det?

Läs: Kan försäljning vara en kreativ nyckel? >

Vill du snabbt återställa din energi? Nästa vecka börjar Reikiboosten! Anmäl dig nu!

Reikiboost

Visste du att du kan boka vägledning och boost för specialpris?

I Reikiportalen tipsar vi om dessa guidningar:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x