Sök

En ny ingång på balans

Balans innebär inte att hålla tillbaka. Balans är nyckeln som tillåter oss att expandera.

Jag är en eldpersonlighet. Jag gillar snabba puckar och när det händer saker.

När jag blir stressad blir jag obalanserad. Då fastnar jag i tanken. Istället för att ha det ultimata förhållandet 1 tanke – 1 handling, alltså en tanke per handling, då fastnar jag i 10 000 tankar – 0 handling. Vilket förstås stressar upp mig ännu mer.

När jag började med Reiki bjöd jag in de osynliga krafterna (änglarna), och de tyckte att jag behövde hantera min kraft på ett bättre sätt.

Jag skulle förstås få fortsätta vara en driven, engagerad person. Men för att kunna vara entusiastisk och uthållig krävdes balans.

En eldpersonlighet (pitta) behöver lära sig måttfullhet för att elden ska komma till sin rätt

Vad är balans?

I början av mitt Reikiutövande tyckte jag inte om ordet balans. Mina tankar gick till att hålla tillbaka och utsläckande. Och det kunde vara så om man inte använde balansen klokt. I en AuyrVedabok står:  ”Om en eldpersonlighet håller tillbaka för mycket blir hen deprimerad. Elden måste få brinna”.

Men balans handlar inte om att hålla tillbaka.

Balans handlar om att vara smart och bygga in kontraster i vardagen. Balans innebär både att njuta av de intensiva stunderna och njuta av de lugna stunderna, istället för att irritera sig på att det intensiva inte håller i sig ”tillräckligt” länge eller att de lugna stunderna blir för tråkiga.  

Vi är mångfacetterade personer. Helst ska arbetet bidra till fritiden, och fritiden bidra till arbetet.

Gör olika saker på jobbet och på fritiden

”Har du en intensiv arbetsdag behöver du inte mer intensitet, undvik aerobic och sådant som är pulshöjande, ta istället promenader och gör yoga.” sa AuyrVeda-terapeuten.

Det var samma AyurVeda-terapeut som hade presenterat mig för de olika personlighetstyper vi är: Luft (vagabonden som är skapt för att föra in nya idéer, Vata). Eld (som med själ och hjärta skapar saker, eldsjälar, Pitta). Jord (uthålliga oxar som ofta gör mycket av det jobb som luften och elden drar igång, Kapha). Genom att ta vår personlighetstyp till vara kommer vi att må betydligt bättre. En eldsjäl som får ett jobb som egentligen är till för en oxe kommer snart att ruttna på sitt jobb.

Själv missförstod jag förstås hennes råd och hur jag kunde använda det till min fördel.

Jag zoomade inte ut och såg på mig själv med överblick och klarhet. Hade jag gjort det hade jag troligen insett att jag redan var på rätt väg. Jag hade redan börjat få de viktiga komponenterna i mitt liv. De var ”bara” på andra platser än vad de var för ”alla andra”.

Jag tolkade det som att jag behövde sluta med det jag älskade mest av allt. Aerobic.

Jag hörde andra som hade följt detta råd och fått överraskande resultat.

”Jag slutade gå på spinning och började med yoga istället – och gick ner 10 kilo!”

”Nu när jag inte tränar 2-3 pass om dagen är jag inte lika uppsvälld och ser betydligt mer vältränad ut.”

Så hade balansen kunnat se ut

Om jag hade backat tillbaka och sett på mitt liv ifrån ett helhetsperspektiv hade jag upptäckt att jag mycket väl kunde unna mig en intensiv fritidssysselsättning. Jag hade ju just börjat arbeta professionellt med Reiki. Till skillnad mot alla de som varvade upp under sin arbetsdag varvade jag ned.

Idag, när jag lärt mig att se balansen både hos mig själv och andra, kan jag se vilka personer som valt yrken som ger dem lugn och ro, så att de kan använda all sin kreativa energi på sin fritid. Det handlar om massörer som varvar ned hela arbetsdagarna för att gå hem och vara i full sysselsättning. Vissa som jobbar skift eller natt gör samma sak. De har kanske inte arbetsdagar som tillåter att de vilar upp sig, men de har tillräckligt mycket komptid för att både vila upp sig och få göra det där fritidsprojektet som de tycker är riktigt viktigt. De gillar att jobba non-stop en vecka och vara ledig två.

Tog inte vara på tillfället att varva ned

Om sanningen ska fram så var min utmaning inte att ha en inbyggd balans genom yrkesliv och fritid. Det som ställde till det för mig var att jag inte njöt av de lugna stunderna! Mitt driv piskade mig dag ut och dag in. Jag såg inte möjligheten till återhämtning, trots att den fanns där.

För att lära mig det jag inte kunde skriftade livet förutsättningarna. Min hälsa blev så dålig att jag inte kunde gå på träningspass längre. Så mitt ”heltidsarbete” blev att lära mig att varva ned, hitta glädjen i stunden och leva avslappnad och vara närvarande i kroppen. Jag hade inte kapacitet att göra annat.

  • Först fick jag lära mig att slappna av – överhuvudtaget.
  • Sedan fick jag lära mig att slappna av i rörelse (mycket svårare i mitt tycke).
  • Därefter fick jag lära mig att hålla sinnet och tankarna endast inställda på det jag ville ha mer utav – i rörelse.

Allt detta har varit nycklar ”kurser” som gjort att jag nu kan vältra mig i min egen personlighet och mitt driv. Ju lättare jag har för att slappna av, desto mer får jag njuta av intensiteten…

För målet har aldrig varit att ha balans.

Balans när nyckeln för att kunna expandera.

Har detta inlägg hjälpt dig?

Berätta!

Anna-Sofia Giese Vesterlund
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x