Sök

En flaskhals i taget

Utveckling kommer inte i jämna regelbundna doser. I vissa stunder verkar den explodera. Andra står den helt still.

En av mina favoritförklaringsmodeller kommer ifrån företagsekonomin. När jag hörde talas om flaskhalsar föll inte polletten ned på en gång. Men förklaringen fastnade. Tankarna sökte sig till den när jag var frustrerad över något som inte fungerade. Hur mycket tid och energi jag än lade på att lösa och bygga bort problemet dök alltid en ytterligare flaskhals upp. Med modellen fick jag lugn och tillit. ”Det är så utvecklingen går till. Vi utvecklas alltid en flaskhals i taget. Du kommer alltid att fastna i ´kedjans svagaste länk´.”

Kedjans svagaste länk sätter nivån

Du har säkert hört talas om uttrycket: Kedjan är bara så stark som dess svagaste länk. Detta är sant på många nivåer. I kroppen är det samma sak. Det är den svagaste länken, inte den starkaste, som bestämmer vad som ska komma till dig.

Bild på en flaskhals
Flaskhalsen gör att flödet tappar fart.

Flaskhals

En flaskhals är något som gör att produktionen (eller flödet) minskar i fart. Flaskhalsen gör att vätskan inte kan rinna så snabbt som den hade gjort om halsen hade saknats.  I företaget kan de bestå av brist på exempelvis maskiner eller material. I kroppen kan det de vara svagheter exempelvis ett värkande knä eller stressrelaterad huvudvärk som hindrar framfarten. Det kan också vara en skuggsida som saboterar för dig) (Nyhet våren 2024, nu kan du lösa upp skuggsidor i Reikiportalen, tekniker som tidigare bara var tillgängliga på masternivå finns här för dig).

När vi löser upp en svaghet, hittar orsaken till det värkande knäet och rehabar bort det eller hittar ett sätt att hantera stress som inte ger huvudvärk, kommer flödet att återställa sig i flaskan – som om den varit en burk i stället för en flaska. Skuggsidan blir en allierad i stället för en sabotör. Det finns inget som hindrar och begränsar.

Bild på en löst flaskhals
När flödet kommer igång sker allt på en gång i ketchupeffekten. Det kan ta en stund innan tillvaron normaliserar sig.

Ketchupeffekten

När flaskhalsen lossar kommer allt på en gång! Ibland kan det ske från den ena dagen till den andra. Andra gånger sker utvecklingen gradvis, under en period av en vecka eller ett par månader. Upplevelsen är ofta ”Oj, allt sker på samma gång.” vanligtvis följt av ”Skulle man inte kunna sprida ut det lite bättre?”

Tyvärr går det inte att sprida ut. När något har varit en flaskhals och flödet äntligen kommer i gång blir det något av en ketchupeffekt. Allt sker på en gång.  Det är roligt och intensivt, och garanterat utanför den egna bekvämlighetszonen. I denna explosion av framgång är det viktigt att hålla glädjen och lugnet. För stunden kan det vara kaos. Men avvakta en stund. Var inte för snabb med att försöka hitta en lösning.

Läs: Behöver det vara obekvämt att vara utanför sin konfortzon? >.

När utvecklingen går snabbt och explosionsartat sker saker på många plan. Detta gör att det tillkommer många pusselbitar. Om du försöker hitta en lösning i början av explosionen, när du kanske bara fått en av tjugo pusselbitar, kommer lösningen inte att täcka alla behov. Sätt dig ned och ge dig själv Reiki och säkerställ att du tar in den information du behöver, i stället för att stressa upp dig och pressa dig för att få en för tidig lösning.

Män som försöker öppna en flaskhals
En av utvecklingens tjusningar är att lösa upp flaskhalsar.

Ett problem – flera lösningar

När flaskhalsen löses upp kommer du troligen att upptäcka att den egentligen inte bestod av en sak, utan av flera saker. Sådant som fungerade bra medan flaskhalsen fortfarande existerade kan plötsligt sluta att fungera. Försök inte återgå till det gamla, reparera inte. Gå i stället in i det stora, ta fram visionboarden. Strunta i vad du har. Börja från början. Om du hade gjort om allt från grunden, hur hade du gjort då?

Läs Vision Board – varför behöver du en? >

Börja sedan den stora uppbyggnaden, en del i taget. Bygg långsamt. Låt saker visa sig längs vägen. Du behöver inte se allt innan du börjar.

Flaskhals på ett nytt ställe.
Vi utvecklas alltid en flaskhals i taget. När vi löst upp en flaskhals uppstår inom kort en annan…

Bra en stund – sedan…

Gå in i glädjen medan du förbättrar och förnyar. Njut av skönheten i din skapelse. Se de färdiga detaljerna (i stället för att lamslås över det som är kvar).

För när det är klart, och flödet fått puttra på i den nya glasburken, kommer du nämligen att hamna i en ny flaska, som har en ny flaskhals. Processen börjar om. Du upptäcker att det finns nya begränsningar som hindrar din framfart.

När vi går i mål och lyckas med något kommer vi alltid att vilja höja ribban! Vi kommer alltid att vilja ha mer och större. Ändå kan vi alltid vara lycklig och nöjd. Varje del av processen. Om vi tillåter oss det.

Vilken fas fas i livscykelkurvan befinner du dig i? >

Vill du ha hjälp för att hitta en väg ut genom flaskhalsen? Jag hjälper dig gärna via Reiki och andlig utveckling.

Läs: Viktigt för att lyckas med tillväxten >

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x