Sök

Viktigt för att lyckas under tillväxten

Har du bjudit in en förändring? Här kommer värdefulla tips som hjälper dig att hålla momentum uppe och lyckas med tillväxten.

Känner du igen ordet livscykel? Det handlar om de fyra olika faserna i en utveckling.

Allting har en egen livscykel och det kan vara värdefullt att vara medveten om var man befinner sig för tillfället. Varje fas har nämligen sin egen funktion och kräver olika saker av oss.

Livscykeln innehåller idé, tillväxt, mognad och slutligen avveckling.

Många coacher talar om hur man sätter igång en utveckling, alltså om att få en idé och börja följa denna. I detta inlägg kommer jag istället att berätta om det som vanligtvis glöms bort, nämligen livscykelns andra fas: Tillväxten.

Motståndet har öppnats 

Tillväxten följer efter vi fått en idé och dessutom förankrat den. Energimässigt behöver vi både önska in det nya och ta emot det när det kommer, innan vi överhuvudtaget får till en tillväxt.

Allra viktigast är att öppna motståndet till det nya.

Om vi har ett motstånd till det nya kommer all ny energi ”falla av”. Du har säkert hört uttrycket: ”Vi kan leda en häst till vattnet, men vi kan inte få den att dricka.”  Om vi vill ha något behöver vi öppna upp vårt motstånd till att få det. Vi behöver dricka vattnet.

Det nya kommer

När motståndet öppnats börjar de nya energierna att komma till oss.

Den vi har varit börjar påverkas av det nya som vi tar emot. Och det är här det spännande sker…

Känner du till att färgerna blå och röd blir lila om de blandas?

En ny färg

Lek med tanken att ”din färg” är blå. Du är blå. Färgen i din aura är blå.

Så möter du en person som verkligen fascinerar dig. Denna är röd. Färgen i den andra personens aura är röd.

När du börjar släppa in det röda upphör du att vara blå. Men du blir inte heller röd. Istället börjar du bli lila… Ditt blåa förändras genom att du tar emot av den röda personens energi.  

Ser på världen med helt nya ögon

I psykologin får vi lära oss att alla människor ser på världen på sitt unika sätt, men detta förstår vi först när vi själv lärt oss något nytt, förändrats och börjat se världen genom nya (lila) ögon.  Transformation innebär att vi bokstavligt byggs om från insidan!

Mest bra, men lite jobbigt också

Känslan är mångfacetterad när vi börjar se världen med nya ögon.

Det är härligt att börja se sådant som vi tidigare varit blind för. Plötsligt börjar en ocean av nya möjligheter vara tillgängliga för oss.

Men det kan också vara obehagligt när vi börjar se saker vi inte riktigt vill se. Ibland svider insikterna litegrann… ”Oj fasiken, jag är omgiven av människor som inte känner sig själv? Hur kunde jag då tro att de skulle kunna förstå sig på mig?”

Men när vi landat i det nya och känner att vi har någorlunda koll på läget kommer vi att känna hur självförtroendet stärks när vi vet vad vi nu kan göra i de situationer som tidigare gäckat oss.

På ny mark är vi ofta på helspänn…

Alla försvarsmekanismer är fullt aktiva

Vår energikropp gillar det välkända och vantrivs i utmanande förändring. När vi förändras, när vi går från att vara blå till att bli lila, känner inte vårt inre igen sig längre, så vipps slår alla försvarsmekanismer igång! Instinkten är att fly eller fläkta. Vi blir överdrivet känslosam och kan reagera starkt på minsta lilla.

Vi befinner oss dessutom utanför vårt kompetensområde. Det är lätt att gå in i känslor som att vara sårbar och okunnig. Dessutom tappar vi magkänslan. Den tidigare draghjälp vi fått av våra visioner och vår intuition slocknar, då vi behöver vara trygg och befinna oss i en välkänd miljö för att intuitionen ska fungera.

Här är det vanligt att få panik och undra om man är på rätt väg. Men man behöver inte förstärka den jobbiga känslan om man inte vill… Läs: Måste det vara obekvämt att vara utanför sin konfortzon?

Fyll på med resurser medan du växer.

Resurskrävande i tillväxtfasen

Det är resurskrävande att växa. Vi behöver både resurser för själva tillväxten och för att orka lära oss det nya som uppstår. Så redan här behöver vi dubbla resurstillgången!

Dessutom är det resurskrävande när känslorna går på högvarv (vilket de gör när vi befinner oss utanför vår konfortzon).  

Så det är ingen överdrift att säga att vi behöver dubbla mängden återhämtning under tillväxten.

Det är till och med långt räknat. Vi kan behöva tredubbla eller fyrdubbla återhämtningen just nu.

Och tänk helst inte så mycket…

Låt hjärnan vila. Ofta.

Håll tankarna borta från spinn

Vår hjärna älskar utmaningar. Så fort den ställs för en fråga vill den hitta ett svar.

Men under tillväxten är vi inte redo att hitta ett svar – inte än! Varje dag översköljs vi av frågor – som vi ännu inte kan lösa.

Det är visserligen bara en tidsfråga tills vi kommer att kunna lösa det nya…

Men just nu, för stunden, är det troligen omöjligt att knäcka koden! Vi har inte tillräckligt med information för att dra slutsatser.

Så under tillväxttiden är det viktigare än vanligt att bromsa mängden tankar och sluta älta de nya utmaningarna!

Trötta inte ut dig. Du behöver krafterna till andra saker. Ge hjärnan utrymme att vila upp sig – helst i flera timmar varje dag!

PS! Saker du redan kan utan och innan kräver ingen tankekraft. Du kan vila i rörelse. Speciellt ogräsrensning, klippa gräsmattor, hänga tvätt eller städa kan (om du vill) fungera som återhämtning. Fast det är klart att en promenad eller ett kvällsbad också är trevligt. Och som alltid är livsenergipåfyllande Reiki guld på kvällarna innan du ska sova….

Ingen tillväxt är komplett utan att lyfta fram Good to Great och Jim Collins. Extra spännande i sammanhanget är förstås fortsättningen Great by Choice och Hur jättarna faller.

Fortsätt göra det viktigaste

Den snabbaste, enklaste, mest träffsäkra och skönaste vägen till att maximera sin tillväxt är alltså att öka återhämtningen och tänka mindre.

Men kom också ihåg att fortsätta med det som är riktigt viktigt. Det är tyvärr vanligt att vi slutar med det som gör oss frisk när vi blivit frisk…

När du fått positivt momentum, håll detta uppe! Gör det som driver utvecklingen framåt, vila från resten och njut av att saker verkar falla på plats, som av sig själv.  

KOM IHÅG det viktigaste av allt! Se till att sladden är i energikroppen!!!

Så…

Sträva efter att uppleva lugn och ro, så ofta som möjligt.

Låt det som dragits igång falla på plats.

Ha tillit, du lär dig mer än vad du tror. Det går bättre än vad du tror.

Gör det viktigaste, det som fortsätter hålla momentum uppe.

Lyssna inte på alla känslor i detta läge. Känslan kan vara förrädisk. Gånget halvvägs verkar varje framgångsrikt projekt som en fullständig katastrof. Mitt i förändringen har det gamla raserats och det nya har inte visat sig än. Det kan gå jättebra men kännas skit.

Fortsätt framåt. Du är på rätt väg.

När du vant dig med det nya kommer du tycka att det är det bästa du gjort i hela världen! Så värt det!

Här får du tips på guidad Reiki som är extra värdefulla under denna tid.

Har detta inlägg hjälpt dig?

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x