Sök

Oväntat om Reikiforskning

En vecka innan deadline rev vi manuset. Plötsligt skapades något som legat i luften i över femton år… Kan det vara så att cirkeln slutits?

I augusti 2023 hörde Ellinor av sig till mig. ”Jag har blivit tillfrågad att skriva en artikel om Reiki till tidningen Free, men jag har inte riktigt tid… Vill du hjälpa till?”

Underskatta inte synergin i ett välfungerande samarbete

Jag och Ellionor har jobbat tillsammans ett par år. Samarbetet började när hon satt i Reikiförbundets styrelse, men hon tyckte styrelsearbetet handlade om så mycket annat (än Reikiforskning) så hon klev av. Men vårt samarbete fortsatte. De senaste åren har jag fått upp ögonen för hur mycket återkommande samarbeten med personer du tycker om att arbeta med kan betyda, och så har verkligen varit fallet med Ellinor. Vi delar en gemensam dröm och trivs med att jobba tillsammans.

En ny era

2021 anordnade jag och Ellinor den första digitala Reikikonferensen i Förenade Reikiförbundets regi. Här började det >

Vi hade en forskare som berättade vad som krävs för att forskning ska hålla tillräckligt hög nivå för att bli en kraft att räkna med. Vi hade mingel och diskussionsgrupper för de 30 tal personer som var med.

Och så hände något som skapade en ny era.

Under konferensen berättade Ellinor om en studie där man gett Reiki till kvinnor som hade bröstcancer och genomgick kemoterapi.  Jag känner flera som gått igenom kemoterapi, och behandlingen är onekligen krävande.  I min roll som moderator så min uppgift var att ställa de där frågorna som man fick när man lyssnade, så jag både fick – och skulle – komma med infall.

”Nämen vänta nu, säger du verkligen att?!”

När Ellinor berättade om skillnaden mellan de som fick Reiki & de som inte fick Reiki hörde jag mig själv säga:  

Tortyr att inte få Reiki

”Men, det ser ju ut som man TORTERAR de personer som inte får Reiki?”

”Ja” svarade Ellinor. ”Det tyckte forskningsteamet också. Så efter studiens avslut erbjöds även kontrollgruppen Reiki.”  

En ny nich

Jag var så tagen av Ellinors föreläsning att jag, på morgonen efter konferensen, skrev jag en artikel om det Ellinor precis berättat. Den hamnade på Förenade Reikiförbundets blogg, sökbar och tillgänglig. För forskning i sig själv är inte känt för att vara lättförståelig… (Tro inte att jag kommer igenom de tunglästa artiklarna, det är Ellinor som gör det.)

Frågan har alltid varit med

När jag tittar tillbaka på mina (snart 20?!) år i branschen så ser jag till min förvåning att forskning alltid varit en röd tråd.

I min tredje lokal (under mina första två år som Reikiföretagare) arbetade jag för en forskare, och denna fantastiska kvinna har för evigt förändrat mitt liv.

kvinna går upp för trappor

Ville jag? Orkade jag?

Strax innan jag började arbeta för forskaren stod jag inför ett vägskäl. Jag hade drivit Reikimottagning i två år, haft två olika mottagningar och även haft Reiki som företagsfriskvård på arbetsplats. Men nu skulle mitt nav, min mentor och hon som fått mig att starta verksamheten, avveckla. Skulle jag kunna stå på egna ben? Orkade jag verkligen starta verksamhet igen? En tredje lokal, ville jag ens det? Skulle jag ens klara det när min mentor inte vevade in kunder till mig längre?

I samma veva träffade jag den person som blev min andra Reikilärare. Han frågade:

”Ska du inte bli Reikilärare?”

”Jag vet inte vem jag ska gå hos… Min lärare lär inte ut till masternivå.”

”Jag kan lära dig.”

Ville ha ett lyft

Vid denna tidpunkt var jag utexaminerad civilekonom. Forskaren erbjöd mig ett jobb som receptionist, men jag var inte så sugen på det. Inte för jobbet som så, det verkade väl helt okej. Jag ville bara att min utbildning skulle ha gjort skillnad. Jag ville ha ett lyft. Inte göra ungefär samma sak som jag gjorde innan jag utbildade mig.

Men så gjorde min nya master en läsning till mig. Han sa: ”Det finns en lättare väg att få det du vill ha, och en svårare. Du kan när du vill ta dig från den lättare vägen till den svårare, och vice versa. Men du kommer fram i alla fall.”

Fick det jag behövde

Jag tackade ja till receptionistjobbet, omedveten om alla dolda välsignelser som väntade. På pappret såg det kanske inte ut som något ”lyft”, men i praktiken fick jag med mig insikter och färdigheter som jag fortfarande har med mig varje dag. Dessutom kunde jag ha behandlingslokal i samma byggnad. Min egen verksamhet blomstrade.

Mångfacetterad

Min nya chef var en naturkraft. Hon var vice ordförande i LKR, legitimerade kiropraktorers riksförbund, hon hade en forskningstjänst på KI och hon drev en framgångsrik kiropraktorklinik (alltid med minst två veckors väntetid).

Det var hennes engagemang i den nationella organisationen LKR som fick mig att tacka ja när jag blev tillfrågad att kliva in i styrelsen för Förenade Reikiförbundet i Sverige. (Detta  tack vare samma betydelsefulla master som då satt i valberedningen). Jag såg vad hon kunde göra nationellt, jag ville göra något liknande. Då satt jag i styrelsen år 2009-2011. (Återvände 2018)

Det var min chefs forskning som fick mig att förstå hur det är, bakom kulisserna, när man forskar. Min chef var i världsklass; högintelligent, driven och framåt. När andra forskade på heltid gjorde hon detta på tre dagar i veckan, samtidigt som hon hade en klinik som omsatte miljonbelopp. Än idag tror jag inte det går att hitta bättre forskare. Hon bangade inte för några motgångar och allt hon rörde blev succé. Dessutom kunde hon formulera sig i tal och skrift. Jag kunde inte förstå hur den engelska texten kom till henne med sådan lätthet.

Det behövs Reikiforskning

Vid denna tidpunkt (år 2008-2009) hörde jag att det behövdes forskning om Reiki. Var jag än gick hörde jag samma sak: ”Vi behöver forskning” ”Vi behöver visa att det fungerar.”

Samtidigt blev jag själv intervjuad av tre olika forskare, varav ingen av dem kunde Reiki. Jag hade haft Reikimottagning i tre-fyra år och började få en glimt av vad Reikin kunde hjälpa till med… Detta var långt mycket mer än vad jag någonsin kunnat drömma om. Så jag förvånades över ytligheten forskningen som bedrevs. Själv ville jag undersöka vad Reikin kunde hjälpa till med, men det verkade som forskarna snarare ”undersökte” om de överhuvudtaget var intresserade av att lära sig Reiki. ”I vilken annan bransch får personer som inte ens är verksamma i branschen forska i den” fnös jag besviket? Det är som om läkare ska forska i cement? Vi kommer aldrig komma framåt på detta sätt.

Så jag fylldes av sorg och besvikelse. Min dröm krossades. Det låg en omöjlighet i det som var.

Blev inget mer?

Sorgen och besvikelsen ökade mångdubbelt efter min chef doktorerat. Det är fortfarande min fulla övertygelse att det inte går att göra ett bättre jobb än vad min chef gjorde. Hon blev publicerad, hon försvarade sin avhandling, hon gjorde allt! Och hon gjorde det hårresande bra…

Men vad hände?

Avhandlingen hamnade på hyllan. Hur många känner idag till hur kiropraktik kan underlätta vid ländryggsmärta? Inte många alls… Hur många vet överhuvudtaget om att spädbarn med kolik ofta har nackspärr? Jag har sett nattlivet transformeras för flera familjer när deras nyfödda fått den mjukaste, mest omtänksamma kiropraktiken och koliken försvunnit på ett ögonblick. Jag tror att jag hade sluppit åratal av huvudvärk och migrän genom min uppväxt om min mamma hade vetat att det gick att ta kolikbarn till kiropraktorn. Än idag sprids denna typ av information via djungeltelegrafen – förälder till förälder. Det är så många som aldrig får veta detta.

Fem år av intensiv forskning, och resultatet blev… Ett diplom? Det blev inga ringar på vattnet alls.

Drömmen slocknade

Jag förstod: Det krävs ett visst handlag för att forska, men det krävs en helt annan ingång för att sprida det forskningen handlar om. Forskning behöver marknadsförare.

Min dröm om forskning slocknade, det var ju omöjligt. Jag var besviken och i sorg.

Vi bläddrar framåt tio år.

Bli den förändring du vill se i världen

Jag hade just hållit första Reikiforskningskonferensen med Ellinor. Jag är så upprymd av resultaten att jag inte visste var jag skulle ta vägen.

Men tack vare mitt engagemang i Reikiförbundet hade jag en kanal för att sprida denna typ av information! Jag hade varit med i BNI och förstått vikten av nätverk och samarbeten – och detta hard fått mig att var gränsöverskridande i mitt sätt att arbeta.

Och tack vare mitt stora skrivintresse (skrivit 2-3 timmar om dagen, 7 dagar i veckan sedan 2013) så kunde jag fånga essensen i en lättläst text. (av en händelse hade jag redan publicerat min första artikel i tidningen Free, vilken handlade just om karma på skrivande och vad helande kan hjälpa till med). Den texten kan du läsa nedan (klicka på bilden)

Plötsligt hade jag blivit den där marknadsföraren jag såg behov av för tio år sedan? Och dessutom var jag insatt i området?! Jag hade lärt mig det jag saknade…

Jag hade blivit den förändring jag sett behov av…

Nästa steg

Mitt och Ellinors samarbete fortsatte. Hon hittade artiklar och berättade om dem för mig. Jag skrev lättlästa texter som gjorde att gemene man kan förstå vad man kommit fram till.

Här hittar du artiklarna >

Inför nästa konferens bestämde vi oss för att ge ett helhetsperspektiv. Istället för att berätta om ännu en artikel, kan vi inte sammanställa och se vad man idag forskar om?

Förutsättningarna var som dag och natt

Åter så var jag hänförd. Tiden hade verkligen förändrats. Såsom det var när jag började i branschen var det inte längre. Det var knappt någon artikel som handlade om ”funkar det?” Istället hade man gått in i Reiki vid de mest utsatta områdena som man kunde föreställa sig.

Det var inte längre utomstående ”som spanade in för att se var Reiki kunde vara för något”. Nu var det personer inom sjukvården som forskade om Reiki! Skillnaden var som dag och natt!!

Du kan se min föreläsning på youtube:

Eller läsa här >

Cirkeln är sluten

Jag och Ellinor började skriva artikeln till Free. Hon skrev, jag assisterade. Men så kom vi till en punkt där vi behövde tänka lite annorlunda…

En vecka innan deadline rev vi vårt färdiga manus för att började om! Ivrigt påhejad av redaktören.

Jag tackade mina skrivrutiner och min trygghet i att kunna leverera text, för nu blev det utmanande… Det var ju Ellinors ingång och vinkel som efterfrågats, inte min. Jag behövde bjuda in något helt nytt. Så fick jag en idé.

Varför inte intervjua Ellinor? Vem vill inte veta mer om denna fascinerande kvinna?!

Men artikeln blev för kort? Den behövde dubblas i omfång?! Mer intervju kändes som kaka på kaka…

Efter några dagar kom nästa idé.

Jag kunde ju och så plockade jag berätta lite om de artiklar vi presenterat. Vad kunde passa bättre än att berätta om frukterna av vårt gemensamma arbete?  

WOW!

Resultatet blev en Reikiartikel som inte liknar något som någonsin producerats. Jag tror att läsare kommer att se på Reiki med helt nya ögon efter den här artikeln. Så som Reiki & forskning förändrats för mig genom åren.

Tiderna är nya, gamla frågor är inte aktuella längre. Det är som IT. Vi kan inte förstå dagens samhälle genom att titta hur det var för tjugo år sedan. Tekniken har förändrat förutsättningarna. Det är inte samma längre.

Själv är jag förundrad och fascinerad över hur forskningen varit en röd tråd under hela mitt företagande. Forskningen har mer eller mindre legat runt mig i alla mina verksamhetsår.

Själv har jag en känsla av att det här var min ”doktorering”

Nu har jag fått tillträde till en helt ny värld.

Och jag tror att den världen innehåller det jag drömde om när jag var tonåring. Att jobba med något som verkligen gör skillnad för människor. Jag vill att världen blir bättre för att jag var här.

Denna nya värld är tillgänglig för dig också, tack vare att du följer mig här i bloggen.

Jag håller dig uppdaterad! Signa upp för nyhetsbrevet så du inte missar någonting.

Tack för du lyssnat.

Ps. Vill du testa Reiki? Gör den Känslomässiga storstädningen så ofta du vill. När du börjar fundera över vad mer Reiki kan hjälpa dig med, då skapar du ett konto i Reikiportalen.

Anna-Sofia Giese Vesterlund
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Oväntat om Reikiforskning […]

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x