Sök

Varför har du nytta av Borkmanns punkt?

Känner du till Borkmann? Visste du att han hade ett knep som du kan ha stor nytta av? Det hjälper dig att veta när du ska fatta beslut, och när du inte kan göra det...

Borkmanns punkt är en av de värdefullaste mindsets som jag kommit i kontakt med. Den har gett mig både livsflyt och sinnesro. Hoppas den kan göra detsamma för dig.

Vem är då Borkmann? Han är ingen effektivitetskonsult och han har ingen podd. Faktum är att han inte existerar överhuvudtaget. Han är en fiktiv guru i kriminalaren Håkan Nessers bok Borkmanns punkt, som kom 1994. Han är huvudkaraktären van Veeterens tidigare chef, hans bollplank och inspirationskälla.

Det här sa Borkmann:

”Förr eller senare når varje utredning den punkt då man inte behöver mer information för att finna gärningsmannen. Det svåra ligger i att upptäcka denna punkt.”

Ditt liv blir enklare om du känner skillnaden

Kriminalhistorien är förstås lite annorlunda än den vanliga världen. Men det finns en rytm i uppbyggnaden av en kriminalhistoria som du kan ha praktisk nytta av. Om du lär dig att känna in energin – och att skilja på – när något fortfarande byggs upp (och det inte går att fatta ett beslut) gentemot när något är moget och det är det är dags att fatta ett beslut, då kommer du att få sinnesro. Du kommer fortfarande ha massor att göra, förstås. Men du kommer inte att behöva slösa bort din tid till att ogrundat fatta beslut när du saknar viktiga pusselbitar. Du kommer att bli snabbare på att veta när du ska fatta beslut, och inte slösa tid på att uppfinna samma hjul flera gånger. Vill du veta mer?

Om du saknar viktiga pusselbitar kommer du inte att kunna lägga pusslet… I detta läge behöver du vara öppen för fler pusselbitar.

Du behöver beslutsunderlag – samla pusselbitar

I en kriminalhistoria sker vanligtvis ett mord. Via mordet får utredarna vissa ledtrådar. De hittar ett hårstrå, ser ett fotavtryck eller får höra grannens vittnesbörd. I detta läge är det fortfarande för tidigt för att säga vem mördaren är. Ledtrådarna är för generella.

Känner du igen denna inledande fas i en kriminalhistoria?

Påminn dig själv: Hur känns denna del av historien?

Som läsare är det förstås spännande. Man sugs in i historien och vill veta mer.

Men som kriminalare, den persons som faktiskt ska lösa mordgåtan, ger det hela inre stress. Man vet att man har ett problem, men man vet inte hur man ska lösa det. Är det ett slumpartat dråp eller en seriemördares första offer? Kommer fler personer att utsättas?

Här gäller det att hålla lugnet för att kunna se klart. Det är alldeles för lätt att måla fan på väggen, skrämmas av worst-case-scenario och bli lamslagen av det värsta som skulle kunna hända.

Här gäller: Styr bort tankarna från mardrömmen. Fokusera på nuet och pusselbitarna. Och viktigast av allt: Fokusera på att få nya pusselbitar.

Medan du samlar pusselbitar

  • Var lugn
  • Acceptera att du inte kan lägga pusslet – än
  • Var öppen, leta efter fler pusselbitar

Med andra ord. Ge dig tid att slappna av. Meditera. Var i Reikienergi.

När du fått de pusselbitar du behöver, då är det dags att lägga pusslet.

Dags att lägga pusslet

Det finns ett tillfälle när du fått den sista pusselbiten för att kunna lägga pusslet. I praktiken är det samma sak som att du har en kartong med ett fullständigt pussel, men bitarna ligger i en enda stor hög. Du behöver lägga pusslet för att kunna se vad det föreställer.

Känner du igen denna avrundande fas i en kriminalhistoria?

Påminn dig själv: Hur känns denna del av historien?

Denna fas är raka motsatsen till den inledande fasen. Du behöver fortfarande lugn, men av en annan anledning. Du behöver ge dig tid att bygga pusslet. Om du ohejdat fortsätter att samla pusselbitar kommer du bara att bekräfta sådant som du redan vet, och du blir stressad över att du sitter fast och inte kommer vidare.

Medan du bygger pusslet

  • Var lugn och uthållig
  • Fokusera på pusselbitarna, hur de ser ut och hur de passar (inte på att leta fler pusselbitar)
  • Hitta en fristad där du kan tänka utan distraktioner (ta ett bad, en promenad, meditera, ge Reiki eller varför inte bygga ett riktigt pussel?)
Bygg gärna pusslet medan du ramlar över pusselbitarna. Det gör det lättare att få en översiktsbild.
Bygg gärna pusslet medan du ramlar över pusselbitarna. Det gör det lättare att få en översiktsbild. Tack Lovefromlapland för bilden.

Nästa nivå: Sätt ihop pusselbitarna medan de kommer

När du lärt dig att skilja på energin när du samlar pusselbitar gentemot när det är dags att bygga pusslet kan du kombinera de två teknikerna. Detta gör kriminalaren systematiskt under hela kriminalhistorien. Det är därför det är så spännande… Vem är egentligen mördaren? Varför gjorde hen det hen gjorde?

Para ihop de bitar som kan passa ihop för att få en översiktsbild… Men var ödmjuk för att du saknar pusselbitar. Fatta inga beslut. Du kan ha misstankar om vem som är mördaren, men anklaga inte förrän du undersökt om det verkligen finns fog i misstanken.

Hitta rytmen genom Borkmanns punkt

När du lärt dig att känna igen dessa olika faser kan du använda din intuition för att hjälpa dig att navigera i tillvaron. Du kan ganska snabbt känna skillnaden mellan att du har de pusselbitar du behöver eller om du saknar viktig information.

Du lär dig att:

  • Vara öppen och lyssna när du letar pusselbitar
  • Kliva in i din kreativa bubbla (och stänga ute omvärlden) när du bygger pusslet

Och att du alltid, alltid, alltid har fördel av att ha ett inre lugn och ge dig tid att känna och tänka efter. Att vara medveten och avslappnad är alltid tidseffektivt, gentemot att ohejdat rusa fram, missa information som finns framför ögonen och inte ta sig tid att bygga pusslet när tiden är redo.  

Vad kan du göra nu när du känner till Borkmanns punkt?

Vill du hitta ditt eget lugn?

Lös upp det som skaver. Hitta pusselbitarna. Gör denna Känslomässiga sortstädning.

Tips: Vill du ha klarhet varje vecka? Prenumerera på nyhetsbrevet Söndags-Reiki. Länk längre ned på sidan.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iracelia
Iracelia
3 years ago

Very nice!!!! Dessutom, fick jag tips på en ny bok. Kram.

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x