Sök

Sparar du på grannens sopor?

Skulle du rota igenom grannens soptunna, bära in grannens skräp i ditt eget hem och spara på det? Troligen inte. Så varför sparar vi på grannens känslomässiga skräp?

Varje dag möter vi människor som tömmer sig från känslomässigt skräp genom att prata. Detta betyder inte att det personen säger är skräp. Verkligen inte. Långt ifrån. Personen kan berätta saker som är äkta, känslosamma, svåra och utmanande. Ordet skräp är till för att påminna oss om vad vi ska göra med det som personen säger. Släppa taget om det. Bära ut det till soptunnan, och låta det stanna där.

För vad vi brukar göra är nämligen motsatsen.

En laddad potatis

När en person har något inom sig som är jobbigt eller skaver är det som att bära på en laddad potatis. Instinktivt känner de att de måste få prata av sig, så snabbt som möjligt, med någon som förstår. För när personen berättar så försvinner den laddade potatisen. Det blir lugnare på insidan. Men var tar den laddade potatisen vägen?

Den laddade potatisen ska förstås hamna i soporna. Den ska in i komposten, där Moder Jord kan bryta ned den och ta vara på dess näring.

Men det som händer är ofta motsatsen.

Den ena personens känslomässiga skräp är den andras laddade potatis.

Skicka vidare den laddade potatisen

När vi lyssnar på personer som tömmer sig ifrån känslomässigt skräp brukar orden vara fyllda av smärta och intensitet. Detta gör att orden får stor slagkraft. Instinktivt vill den som lyssnar hjälpa personen som pratar, så att de slipper känna så där.

Den laddade potatisen lämnar alltså personen som bar den, men hamnar hos den person som lyssnade. Som i sin tur går runt och känner potatisens laddning. Hur ska hen kunna hjälpa så att personen slipper känna så här fortsättningsvis? Svaret är: Genom att själv göra sig av med den laddade potatisen. För även om lyssnaren hittar en lösning är det inte säkert att den som pratade och gjorde sig av med potatisen är intresserad av just den lösningen.

All tid och energi som lyssnaren lägger på att hitta en lösning till någon annan är tid som lyssnaren inte lägger till sig själv.

Engagera dig i andra människors heta potatisar om:

 • Det är något som intresserar dig
 • Du själv har nytta av svaret

Engagera dig INTE i andras heta potatisar om:

 • Du ”bara” vill att prataren ska ha det bra (Det kan du nämligen inte påverka. Det enda sättet att bli av med jobbiga saker är att sluta fokusera på dem och istället fokusera på saker som får en att må bra).
 • Om potatisen distraherar dig ifrån det som är viktigt för dig

Ps. Att släppa taget om heta potatisar är en träningssak. Allt är svårt innan det blir lätt. Det är lite som att lära sig att meditera och släppa taget om sina egna tankar. Nycken för att lyckas är att genuint vilja göra något. (Denna text är till för att ge dig motivation).  

Det finns sällan någon baktanke.

Anledningen till att jag skrivit denna text om känslomässiga sopor är de skarpa ordalag som ofta används om energitjuvar. Det är förvånansvärt många som bestämmer sig för att sluta umgås med människor därför att de mår dåligt i deras närvaro. Men det behöver inte vara så…

Instinktivt vill alla människor umgås med personer som ger energi, är upplyftande och sprider glädje. Men vad gör vi instinktivt när vi umgås? Jo, vi kastar ur oss av vårt känslomässiga skräp för att göra oss av med våra laddade potatisar… Så vad händer? Energin sänks! Och sedan sänker vi energin ytterligare genom att minnas och kalla tillbaka den laddade potatisen!

Genom att sluta älta, fundera eller grunna på den laddade potatisen så gör vi oss själv, och alla andra i vår omgivning, en tjänst. Vi höjer energin!

Varför spara på andras känslomässiga skräp?

Hjälp att komma vidare

För om sanningen ska fram…

Vad vill du ska hända med det du säger?

 • Lätta dina egna bördor
 • Få sympati och medhåll
 • Bli sedd och hörd
 • Få kraft att komma vidare
 • Bollplank

Vad vill du inte ska hända?

 • Att människor blir tyngd av dina bördor

Troligen är det så att du, om du fick veta att andra mådde dåligt av dina bördor, skulle sluta att berätta om dem…

För egentligen? Vem tjänar på att bli tyngd av bördor?

Vem kan vinna på om känslomässigt skräp hamnar i soptunnan?

Alla mår bättre när den laddade potatisen tappar sin laddning.

Kom ihåg:

Det är generöst, omtänksamt och kärleksfullt att göra sig av med sådant som fyllt sin funktion. Du gör alla en tjänst genom att släppa taget om känslomässigt skräp.

Bär ut känslomässigt skräp till soporna och gör en tjänst till:

 • Den som hade den laddade potatisen
 • Till dig
 • Till personer i din omgivning, som slipper påverkas av det som du tar med dig

Alla vinner på att du slutar spara på grannens sopor!

Bli av med grannens sopor!

Gör en Känslomässig storstädning!

Tips: Vill du ha klarhet varje vecka? Prenumerera på nyhetsbrevet Söndags-Reiki. Länk längre ned på sidan.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x