Icehotel

En tur till Icehotel, vilken härlig minisemester!

När frågan kom: ”Vill ni följa med till Icehotel?” tog det inte många sekunders betänketid. Vi tackade ja direkt! Inte ens väderprognosen kunde ta ned den goda stämningen, tre droppar regn, båda dagarna, lovade väderappen. Äsch! Vi ska ju ändå mest vara inomhus eller i bil!

Då det ändå är 35 mil från Luleå till Kiruna (tar bara 90 min med flyg från Stockholm) bestämde vi oss för att sova över i Kiruna. Och vilka ljuvliga bilmil! Lövträden var gula och barrträden gröna. Bergen som tornade upp sig i fjärran. Jag förstod inte hur högt upp vi kom förrän dagen efter när vi åkte nedför och det knastrade i öronen som under en flygtur.

Exceptionellt bra bemötande

Jag vet inte vad jag hade förväntat mig, men Icehotel överträffade alla förväntningar. Först kom vi lite sent. Serveringen stängde kl 14, vi kom 13:30. Ändå möttes vi av glad, trevlig och tillmötesgående personal. Snacka om att känna sig välkommen, istället för i vägen! Älgköttbullar i gräddsås, jag säger bara MUMS!

I receptionen brann en brasa och receptionisten hjälpte mer än gärna till med sådant som låg utanför hotelets väggar, som att leta öppettider till kyrkan (den hade stängt, så den såg vi bara utifrån).

Supergod mat, fantastisk miljö och outstanding personal.

WOW! Och lagom kallt!

Hur kallt kommer det att vara? Man får ju en cape? Behöver man mycket extrakläder? Väl inne i Icehotel 365 tyckte vi norrlänningar (som är van med snö) att det var paradis. -5 och ingen vind. Bättre kan man ju inte få det. I varje hotellrum vi gick in fick man känslan av WOW! Hur kan man göra sånt här? Det knastrade under fötterna för varje steg vi tog. Och det var perfekt med antalet turister för vår smak. Det var vi och två familjer, förutom de som arbetade på stället. Att jobba varannan helg och därför vara ledig på fredagar har sina fördelar! Tror det här med att turista off-season är min grej!

I Icebar tog vi förstås en vargtass (vodka och lingondricka) förutom jag som hade äran att köra till hotellet. I mitt is-glas fanns det bara lingondricka.

En persons driv kan smitta av sig till många

Sedan körde vi runt (i regnet) i Kiruna och imponerades av staden. Jag har varit i ganska många byar på sistone. Både sådana utan entreprenörer, där snittåldern på befolkningen ökar för varje och sådana som har lagom många entreprenörer och befolkningsantalet är relativt konstant, nästan ökande. Så kontrasten med Kiruna där det finns superentreprenörer som attraherar både kunder och anställda från hela världen, och akademiker som rymdforskar, liksom gigantiska LKAB var påtaglig! Jag har ofta hört att entreprenörer är en stads nav, men denna gång förstod jag verkligen vad man menade! Det sägs att det krävs en stad för att uppfostra ett barn, men det verkar också att det krävs en hel stad för att möta en entreprenörs drömmar.  

Ett kort besök i Kiruna

Vi bodde centralt i Kiruna och fick ett gigantiskt familjerum. Parkettgolvet var fullt av små prickar – som troligen kommer ifrån Icebugs.  Vi tog en promenad i stan (i mörkret, i regnet) innan middag där det på många ställen var fullbokat (!!). Till sist klev vi in i en kinaresturang. Inredningen kändes förvånansvärt välbekant, och efter ett toalettbesök var jag övertygad. Det var en Pincos gamla lokaler. Det var fräscht, så inte för det.

Men vad säger det om en företagare som gärna agerar i en annan kedjas koncept?! Utan att vilja göra det till sitt eget? Det väckte många tankar. Både gällande den nedlagda Pinscos (vad hände där liksom?) och den nya verksamheten. Nog kan jag förstå att man tycker det är smidigt att köpa en hel och klar restaurang (vet ett ställe i Luleå som gjort samma sak, dock inte med en så välkänd inredning) och nog sparar man en halv miljon i investeringskostnader. Men ändå? Vill man inte göra något eget? Om man inte vill gå in i något eget, är det inte bättre att kliva in i en kedja? Upplevelsen väckte förvånansvärt många tankar.

Kiruna kyrka, helt i trä
Spana in trästommarna!

Kiruna kyrka

Vi sov gott hela natten, och besökte sedan Kiruna kyrka innan vi åkte de nu fem timmarna hem (vi åkte via vänner hem till svärföräldrarna).,

Födelsedagafirande

Idag har vi firat min man som fyller år! Vi har finbesök både från Tyskland (min man är halvtysk) och från kusinen.

Tycker det är superhärligt med alla nya och udda grejer som vi redan har gjort (har sovit i tre olika hotellrum under september) och som är på väg! Har verkligen känt behov att fylla på med något som inte kommer till mig i vardagen.

Brukar du turista på hösten?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] En magisk plats som vi besökte för första gången. Läs om upplevelsen här. […]

Stäng
Med kärlek från Känsla.nu
Copyright © 2024. Alla rättigheter förbehållna.
Stäng
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x