Tycker du att det är utmanande att förklara vad Reiki är när du träffar nya människor? I så fall har jag ett knep som du kan använda dig utav.

”Reiki? Vad är det?”

Du hinner knappt börja din förklaring om Rei som betyder universiell och Ki som betyder livsenergi innan din samtalspartner börjar sväva ut till kosmos. När du kommit till Mikao Usui börjar samtalspartnern skruva på sig, uppenbart uttråkad av samtalet. Och själv har du ju inte ens kommit till den intressanta delen där du berättar om distansreiki och att Reiki används på sjukhus i England som ett komplement under cancerbehandling.

Det handlar inte om Reiki – det är svårt för alla att berätta vad de gör

Misströsta inte. Det handlar inte om Reiki eller att din samtalspartner har svårt att förstå sig på energier. Många företagare upplever samma sak – det är svårt att berätta vad man egentligen gör. Jag kan bara berätta om en historia jag hörde bara i veckan.

Efter att ha haft ett mycket framgångsrikt yrkesliv i över tjugofem år tog mannen med sig sin pappa på ett studiebesök till sitt arbete. Den sociala pappan hittade en anställd som han började prata med. Plötsligt hör mannen sin pappa säga: ”Jaha, jobbar min son med det? Jag trodde han gjorde något helt annat.”

Det finns ett berättarknep

Som tur är behöver du inte berätta allt du vet om Reiki för att få människor intresserade av att komma på behandling. Det finns ett berättarknep som jag tänkte avslöja för dig. Det här knepet återfinns i många sammanhang. Marie Furleo berättar om det i B-School. Det är också något som alla BNI-are får lära sig när de tränar sig på sin hisspitch som de delar med sig på varje veckomöte.

Berätta om ett specifikt resultat

När du berättar vad Reiki är, var specifik. Välj ut något som de flesta Reikikunder brukar uppskatta och berätta om endast den saken. När du säger:

”Förra veckan gav jag Reiki till en ung man som lidigt av oro i hela sitt liv. Efteråt sa han att han aldrig varit så avslappnad tidigare. Han var fullständigt hänförd.”   

På detta sätt väcker du ett intresse hos den du pratar med. Jaha? Kommer unga män till henne? Jag trodde framförallt att det var medelålders kvinnor som var intresserade av stresshantering… Intressant att han blev så avslappnad på bara en behandling? Vad är det som gör att det blir så?

På detta sätt har du berättat: 1. Vad du gör. 2. Vilka kunder du brukar ha. 3. Vilka resultat de kan då. Allt detta har du sagt på mindre än 30 sekunder. På ett lyssnarvänligt sätt. I just detta fall är hisspitchen en slags storytelling.

Var specifik när du berätta något. Som att detta är en bild på en kvinna på ett fält.
Det är härligt, men klurigt, att hitta historierna som gör det lätt att förstå.

Tänk efter. Testa. Tänk igen. Testa igen.

Om detta sätt att presentera Reikin känns utmanande… tja… Då kan jag bara bekräfta att det är det. Det tar en stund innan man hittar historierna som folk vill lyssna till. Man får helt enkelt tänka efter. Testa. Tänk igen. Testa igen. Men om vissa personer kan gå runt och fundera över siffror i sitt sudoku eller ord i ett korsord kan ju du gå runt och fundera över talande historier och storytelling.

Själva berättandet är en helt annan fråga. Att berätta om en nyckelscen, ur sitt sammanhang, på beställning är ganska utmanande. Det är ingen som sätter det första gången. Du får helt enkelt testa dig fram till ett sätt som passar just dig. Övning ger färdighet.

Belöningen gör det hela värt det

Det är mycket jobb involverat i berättarteknik, men det är också ett roligt, kreativt jobb. Känslan är fantastisk när folk faktiskt lyssnar och är intresserade av det du gör!

Hur många fler personer tror du kan få upp ögonen för Reikin – så att de kan få hjälp – med genom denna berättarteknik? Genom att träna dig i berättarteknik kan du göra världen lite bättre. För varje person som minskar sin oro, även om resultatet bara varar ett par veckor, är en välsignelse.

Ps. Jag har skrivit om min egen förklaring av Reiki här på hemsida. Vad tycker du om den? Historien hamnade däremot på en helt annan sida… Och den handlar inte riktigt om Reiki, utan om magin med Inner Peace.

Jag har också gjort om välkomstsidan. Det här kommer att bli temat på söndagsbloggen kommande år.

Visst prenumererar du på söndagsbloggen och får alla blogginlägg + historien bakom – direkt i din mailbox? Signa upp! Det finns en länk längre ned på sidan.

Skriven-av-AnnaSofia-2019