När jag öppnade David Allens bok Svart bälte i vardagseffektivitet kände jag hur min käke snabbt föll mot golvet. Herregud, den här killen hade fattat något viktigt! Och det handlade om kärnan i mitt arbete? Det var han som beskrev vad mental Inner Peace verkligen är, varför det är så värdefullt och hur man får praktik nytta av tillståndet (förutom att må bättre, vilket i och för sig är fantastiskt).

Hjärnan är till för att tänkas med

Det David Allen skriver i är något som är så enkelt att de flesta glömmer bort det. ”Hjärnan är till för att tänkas med.”  Vad de flesta gör är att de försöker hålla så många saker i huvudet samtidigt, vilket skapar en enda stor röra vilken blockerar den mentala energin. Det handlar om pågående projekt, nya idéer, och ständiga påminnelser om sådant som man helst hade velat undvika. Alla dessa tanketrådar är naturliga. Vi människor är ju skapta för att skapa. Men att samla på dem i huvudet (istället för på papper eller i en kalender, som är skapta för ändamålet) hämmar oss. När vi är fullt sysselsatta med att försöka komma ihåg något tänker vi inte kreativt, och då använder vi inte heller hjärnans kapacitet fullt ut.

Avslappning gör att vi använder större del av hjärnan

När vi är avslappnade sker något magiskt. Hjärnan börjar använda sina dolda resurser och lägger samman intryck från omgivningen med våra tidigare erfarenheter i det undermedvetna, vilket gör att vi kan dra slutsatser och se till helt nya lösningar. Leonardo Da Vinci visste detta. Han sa: ”När stora genier gör som minst är de som mest aktiva.”

Hur gör man då? Få det gjort, svart bälte i vardagseffektivitet har flera praktiska förslag, men sammanfattningen lyder:

 Avslappning gör att du använder större del av din hjärna.

Knyt upp lösa trådar – bestäm vad du ska göra och när du ska göra det

  • Allt som är ännu är olöst är en lös tråd som tar energi. Knyt upp lösa trådar! Tar det mindre än två minuter att göra, gör det omedelbart. Skriv det där svaret. Lägg undan det där pappret.
  • Tar det mer än två minuter, skriv in när du kan göra det i kalendern Avsätt dina två minuter till att konkretisera när du ska göra det och skriv in det i kalandern. I huvudet kan det låta så här: ”Justja, svärmor behöver en present. Jag ska ju ändå på stan nästa torsdag kl 13. Jag kan göra det ärendet innan. Då skriver jag in köpa present till svärmor kl 12:15 torsdag nästa vecka i kalendern.” Och sedan GÖR du det du sagt att du ska göra!
  • Många komplexa led? Om det frågorna istället är komplexa med många led är det viktigt att konkretisera vad arbetet består av och avsätta tid i kalendern för att varje delmoment.

Omsätt tankarna till handling

Visst låter det banalt?! Det är det! Men det är också otroligt effektivt! Och skönt för huvudet. För mig, som förut hade så mycket mental energi att jag var ojordad, blev skillnaden blev enorm! Eftersom jag studerat meditation förstod jag omedelbart vilket tillstånd som David Allen beskrev och jag anammade hans modell helhjärtat, så tekniken fungerade.

Jag började konkretisera vad som skulle göras, och schemalagde mina aktiviteter. Det är nu nästan tio år sedan, och jag har fortfarande nytta av klokheterna som Allen gjorde mig medveten om varje dag. Hans bok är en av de där böckerna som förändrat mitt liv för all framtid.

Omsätt dina tankar till handing

Ge intuitionen utrymme

Visst låter det intuitivt och andligt?! Nej, jag vet. Det låter inte andligt alls. Men det är det! Detta är den tanke-hanterings-teknik-som tillåtit mig att ta till vara på alla tankar som kommer till mig. Jag har fått ett utflöde för allt jag vill och längtar efter, istället för att allt ska fastna i huvudet och ingenting blir gjort. Jag blir både mer kreativ och får mer gjort!

När huvudet inte är fullt upptaget med att ”försöka komma ihåg” eller ”tänka samma tanke som igår, och i förrgår, och dagen innan dess” är det lättare att vara öppen för spontana infall och intuitiva signaler. Då är vi betydligt mer kreativa. Och det är också anledningen till varför medium,som kommunicerar med osynliga krafter, börjar sessionen med att meditera.

När vi stillar tankebruset är det lättare att höra intuitionen. Det kan förstås ta en stund innan du knäcker koden, men när du gjort det kommer din kreativitet att få betydligt mer utrymme! Och det var det som Leonardo Da Vinci menade.

Ge intuitionen utrymme

Känner du att du använder din hjärnas fulla potential? Vad skulle kunna ske om du gjorde det?

Skriven av AnnaSofia