Historien om vd:n som lärde sig att prioritera har gjort stort intryck på mig. Den kom ifrån Svart bälte i vardagseffektivitet, skriven av David Allen. Den handlade om en vd som upplevde att aldrig fick något gjort. Han anlitade effektivitetskonsult efter effektivitetskonsult, och de lämnade dyra fakturor och tjocka utredningar. Men vd:n fick fortfarande inget gjort.

En dag anlitade han en ny typ av effektivitetskonsult. Han började sitt arbete som alla andra konsulter. Han följde vd:n en vanlig arbetsvecka för att se vad vd:n verkligen gjorde på jobbet. Så skrev han en utredning. Men när han lämnade in den blev vd:n förvirrad. Konsulten hade inte lämnat in en hundrasidig utredning. Istället lämnade han in ett enda papper.

Kvinna som ligger avslappnad och prioriterar

Vd:n läste. Det var en punktlista, med endast tre punkter. Där stod:

1. Skriv ned alla dina arbetsuppgifter

2. Rangordna dessa efter prioritet

3. Utför dina arbetsuppgifter efter fallande prioritet.

”Det är allt som behövs sa konsulten, och du behöver inte betala mig nu. Testa i en månad. Betala mig sedan vad du tycker dessa råd är värda.”

Aldrig tidigare hade Vd:n betalat ut ett så stort konsultarvode.

Det ligger mycket sanning i denna historia, men det finns förstås en utmaning i den. Hur vet man vad som har högst prioritet?

För att svara på frågan om vad som har högsta prioritet har jag haft hjälp av ännu en historia. Hoppas den kan hjälpa dig också:

Läs historien om professorn och golfbollarna

Historien om professorn och golfbollarna

När vardagens stress verkar oöverstiglig och 24 timmar inte räcker till – Kom ihåg hur du ska fylla glasburken, det gör hela skillnaden.

En professor stod framför sin klass med en bunt saker framför sig.

När lektionen började tog han, utan att säga ett ord, fram en tom glasburk och började fylla den med golfbollar.

När han var klar frågade han klassen om burken var full.

De var överens om att så var fallet.

Då började han fylla burken med småsten och skakade något på burken så att småstenen fördelades mellan golfbollarna.

Han frågade sedan klassen igen om burken var full, och de sa även denna gång ja.

Nu tog professorn fram lite sand och hällde i glaset. Och den fyllde nu resterande hålrum i glaset. Han frågade igen om det var fullt, och klassen svarade enhälligt ja!

Sen hittade läraren två koppar kaffe som han hällde i glaset och som snabbt försvann ner i burken. Klassen skrattade …

“Så”, sa professorn medan skratten klingade av. “Föreställ er nu att den här burken representerar ert liv.”

Golfbollarna representerar de viktiga saker, familj, barn, pojk- och flickvänner, vänner, god hälsa och vad ni brinner för. Enkelt uttryckt, saker som, om allt annat gick förlorat, ändå skulle ge er ett lyckligt liv.

Småsten föreställer andra saker som är viktiga, jobb, ditt hus, din bil.

Sand representerar alla andra sysslor.

Professorn fortsatte: Om ni lägger sanden i burken först, finns det ingen plats för varken grus eller golfbollar. Detsamma gäller för livet i allmänhet. Om du lägger all din tid och energi på de små obetydliga sakerna, kommer du aldrig kunna ge tid till saker som är viktiga. Uppmärksamma därför de saker som är viktiga för din lycka, leka med barnen, ta var på din hälsa, bjud dina nära och kära på middag. Spendera tid på din hobby, för det kommer alltid att finnas tid att städa huset.

Prioritera golfbollar, resten är bara sand.

En av studenterna räckte tittade upp handen och frågade vad kaffet skulle representera. Läraren log: “Jag är glad att du frågar. Det är bara för att visa att oavsett hur upptaget livet kan verka, finns det alltid plats för ett par koppar kaffe med en vän.

Kvinna som ser ut över solnedgången

Känn efter genom ett stilla sinne

Men hur vet man då vad som är golfbollar, småsten och sand? Ja, det måste man helt enkelt känna efter helt själv. Det kräver eftertänksamhet och ett stilla sinne.

Så här gör jag:

Min högsta prioritet är att vara mycket med min familj, och vara en pigg och glad mamma. Nästan varje dag bygger jag tågbana och med Duplo, åker rutschkana, läser sagoböcker, och färglägger barnbilder tillsammans med min treåriga son.

Firman är också mycket viktig för mig, men där är jag medveten om att jag lagt ribban betydligt högre än vad jag behöver göra. Jag tycker frågorna med inre lugn och andlighet är så roliga, spännande och viktiga att jag vet att kommer att arbeta med dem varje dag i resten av mitt liv. Jag har mycket jag vill göra, och då behöver jag skapa förutsättningar för att kunna lyckas med det jag företar mig.

För att kunna göra detta behöver jag vara i god fysisk och mental form. Så jag träna mycket Yoga, mediterar och Reikar okynnes mycket – återhämtning och en god nattsömn har alltid en hög prioritet. Håll i dig nu, men jag går och lägger mig kl 21! Det är också tokviktigt att jag håller fokus, för det kan finnas många saker som distraherar. Jag går inte in i saker, inte ens mentalt, som inte leder till något uppbyggande.

Detta är mina fyra viktigast-prioriteringsområden vilka alltid ligger i topp. Sedan gör jag 2:a hands prioriteringar varje dag utifrån min att-göra-lista, vilken alltid har minst tio punkter. I takt med att jag prickar av dem, har det en tendens att komma upp nya. Men de viktigaste sakerna, de är alltid samma varje dag!

Tycker du att mitt sinne är väldigt disciplinerad? Då stämmer det! Jag kommer så väl ihåg den andliga läsning som jag fick år 2011.

Readern: “Oj vad du är organiserad, vad jobbar du med?”

Jag : “Jag arbetar som healer.”

Readern: “Nej, men vad jobbar du med egentligen?

Eftersom jag är så insnöad så kan mitt sinne då och då blir superless, och vid de tillfällena brukar jag göra något helt annat. Jag ser min geist som en häst. Den kan mycket väl gå dressyr, vara elegant och hålla sig inom ramarna. Men när den gått där för länge bara måste den sträcka på benen och få springa lite fälttävlan. När jag blir tvärless brukar jag släppa det jag har för händerna och göra det jag tycker är roligt. Det kan vara allt från att se Elementary (jag vet att den slutat gå, men den var ju så bra och det finns ju repriser!), göra tavlor och fotoböcker (sommarens projekt), eller plocka blåbär (också sensommarens projekt). Umgänge med vänner brukar av någon anledning sammanflätas med att utvecklas inom företagandet, så det ligger som första prioritet och räknas som jobb…

Vilken är din prioritet?

Så här inför en ny termin kan det vara värdefullt att avsätta en halvtimme, och gå in i frågan. Vad är det som är din högsta prioritet – just nu?

Jag är så inspirerad av historien om golfbollar, så när jag gör mina prioritering så gör jag dem i just bollform (och inte i listor). Jag har en bild här som du gärna får använda dig av. Bara spara, och skriv ut.

Bild som du kan spara och skriva ut

Ge dig gärna en Reikibehandling innan du börjar. Reikin hjälper dig att landa i dig själv, och släppa taget om stressen, så det blir lättare att känna vad som är viktigt.

Kom ihåg att prenumerera på söndagsbloggen! Och att följa din egen prioritet förstås!

Skriven av AnnaSofia