Har omständigheterna gjort att du är tvingad att lära om? Omlärning kan vara tuff. Men det finns fördelar i att lära om. Här får fem punkter som hjälper dig att veta vad du ska göra och vad du inte ska göra, om du vill ha en så trivsam omlärning som möjligt.

När du tvingas att lära om - testa så pass många gånger att det blir lätt!
Allt är svårt innan det blir lätt

1. Bjud in det nya

Visste du att vår själ älskar att lära sig nya saker? Det ligger i själens natur att expandera. När själen rutinmässigt gjort något under så lång tid att det slutar komma in ny näring, då vill den vitaliseras och lära sig något nytt. Vi kanske inte riktigt resonerar på samma sätt som vår själ… När vi kan något går det lätt, och vi tycker om när det går lätt. Vi är inte särskilt förtjusta i att spelreglerna förändras och det som var lätt plötsligt blir svårt.

De nya förutsättningarna gör att allt vi gör tar betydligt längre tid än tidigare. Dessutom blir resultatet sämre! Det är inte konstigt att vi blir nostalgiska och längtar tillbaka till ”den gamla goda tiden”.

Men andligt är det nyttigt, spännande och till och med lite äventyrligt att lära sig nya saker. En uppmuntrande tröst, och något som vi då och då kan påminna oss om när vi är tvungna att tänka om. Allt är svårt innan det blir lätt.  

Livscykelkurvan visar att allting är i ständig rörelse, speciellt när vi tvingas att lära om.
Allt har en början, mitt och ett slut. Varje fas har sina utmaningar. Vilka utmaningar ser du vid respektive fas? Bild från Wikipedia.

2. Omskolning är trots allt den lätta vägen

Att behöva lära sig något nytt kräver energi. Vår kropp vill givetvis spara på krafterna. Vanor och ryggradsreflexer har i uppgift att minska energislöseriet och spara på energi.

Inlärning kostar energi. Först går det energi till att ta emot den nya kunskapen. Sedan går det energi till att använda den nya kunskapen. Och till sist går det energi till att hitta nya rutiner. Så ja, det är kostsamt att lära sig nya saker.

Men det finns en sak som kostar ännu mer energi!

Om du lyssnar på framgångsrika entreprenörer så kommer du att höra att de medvetet tränar sig i nya färdigheter och öppnar upp för förändring. Varför? Därför att de tycker att alternativet – nedgången – är fruktansvärt otäck och de gör allt i sin makt för att undvika den.

Nedgång är psykiskt krävande

Alla som arbetar på en arbetsplats som ska läggas ned, eller bor i ett hus som ska rivas, vet vilken känslomässig stress det är att befinna sig i något som håller på att försvinna. Jag har själv arbetat på flera verksamheter som har varit på väg att säljas. Det är som att befinna sig i ett svart hål. Samma sak gäller relationer som har slutat ge energi. Det blir platt. Märkligt. Tomt. Trots att det är detsamma som det alltid varit. Och det är just det som är problemet. Inget nytt har kommit in. Det ÄR DETSAMMA som det alltid har varit.

I valet mellan omskolning eller att hålla kvar i något som håller på att gå förlorat har själen ingen tvekan. Själen älskar att lära sig nya saker! Det vitaliserande och andligt upplyftande att lära sig.

Så fastän omskolning är krävande så är det i förlängningen det lätta alternativet. När vi kommit till vägens ände är det själens önskan att omskola sig och lära sig nya saker. Speciellt när vi lär oss saker som vi verkligen vill lära oss. Det kanske är perfekt timing för att följa den där inre rösten? Vad vill du lära dig mer om?

När du tvingas att lära om kan det vara frustrerande. Korka igen de negativa tankarna.
Gör inte situationen värre än den behöver vara. Korka igen frustrationen. Acceptera att det är utmanande. Släpp det sedan.

3. Träna dig i att korka igen frustrationen

Det är ingen höjdare att känna: ”Det här kunde jag igår, men jag kan det inte idag.” Eller ”Jag hade ju redan valt den bästa lösningen, nu måste jag nöja mig med det näst bästa.”

När känslan av frustration börjar bubbla inom dig finns det ett sätt som snabbt kan ta dig ur frustrationen. Tyvärr är detta sätt inte något universalmedel som omedelbart försätter dig i livets framgångsflöde. Tekniken hjälper dig snarare undvika att det negativa flödet. Det negativa flödet gör bara vägen längre och svårare.

När du känner: ”Fasiken vad less jag är på den här skiten.” Gör punkt där. KORKA IGEN. Tänk inga fler tankar. Ta två (eller tio) djupa andetag och njut av den sköna avslappning som andningen ger dig.

Gå inte in i de negativa tankarna

Undvik alla följdtankar, vilka troligen inte är upplyftande för fem öre. ”Fasiken vad less jag är på den här skiten.” KORKA IGEN HÄR. Tänk inte följdtankarna: ”Jag är vansinnigt trött på att ingenting fungerar som jag vill. Varför utsätts jag för det här eländet…”

Undvik speciellt alla dömande och självanklagande tankar, som har en tendens att ploppa upp när vi vältrat oss i frustration tillräckligt lång tid. Gå inte in i: ”Jag är hopplös. Det finns ingen plats för mig. Det är lika bra att jag lägger mig ned och dör!”

Troligen kommer du att behöva korka igen flera gånger innan de negativa tankarna upphör. Det tar tusentals upprepningar innan den nya vanan har satt sig och ersatt den gamla tankebanan. FORTSÄTT UPPREPA! Det funkar verkligen!

Bäst resultat får du om du sätter dig och mediterar eller ger dig Reiki. När du når den ljuvliga djupavslappningen har du glömt bort vad du irriterade dig på. Istället sprudlar du av positiva tankar. Testa själv. Du kommer att bli förvånad över hur fantastisk djupavslappning är för att hålla ett positivt sinnestillstånd.

När du fokuserar på sådant som du är tacksam över skapar du mer saker att vara tacksam över. En viktig nyckel när du tvingats lära om.
När du fokuserar på sådant som du är tacksam över skapar du mer saker att vara tacksam över. En viktig nyckel när du tvingats lära om.

4. Känn tacksamhet över det som fungerar

Tacksamhet är den mest fenomenala gåva som livet gett oss. Tacksamheten ger omedelbar belöning i form av glädje och förankring. När vi befinner oss i ett tillstånd av tacksamhet hamnar vi omedelbart i den positiva spiralen.

Var kreativ när du söker saker att vara tacksam över. Du behöver inte vara tacksam över det du gör för stunden. Om du inte känner ”Vad härligt det är att jag åtminstone provar, om jag nu får göra det här tio gånger till så kommer det gå galant.” behöver du inte gå in i den känslan.

Var tacksam för sådant som du faktiskt är tacksam över.

”Jag är tacksam över att solen skiner utanför mitt fönster.”

”Jag är tacksam över att jag har en telefon som fungerar och sätter mig i kontakt med omvärlden.”

”Jag är tacksam över att jag gick ut med soporna igår, för det luktar inte idag.”

Låt inte tacksamheten stanna i huvudet. Djupandas. Skicka tacksamhet genom hela kroppen. Känn tacksamhet i hela kroppen.

5. Acceptera att inget kommer att bli som förut

Nostalgi i all ära, men allt var faktiskt inte bättre förut. Bara för att det nya känns skrämmande betyder det inte att det gamla var bättre. Det betyder ”bara” att det gamla är välbekant. Tillåt dig att se de nya möjligheterna som uppstått. Detta gör du genom ditt mindset där du säger till dig själv att det är okej att leta positiva saker.

Acceptera och öppna upp för nya möjligheter

Istället för:

Det är inte samma sak

Tänk:

Det kan aldrig bli samma sak, men det kanske kan bli riktigt bra på sitt eget sätt

Leta medvetet efter vilka nya fördelar som du skulle kunna ta nytta av

Istället för:

Det här har jag förlorat

Tänk:

Det här har jag fått

Hur brukar du göra för att hantera förändring som du inte har valt?

CORONA-Hjälp!

Omställningen som sker samhälleligt (och också på ett personligt plan) är bland den största vi sett i mannaminne! Vi snackar ett skifte i klassen Ny tidsepok. (Läs, hur kan en influensa få hela världen att stanna upp)

En gång (flera år innan Corona) hörde jag en andlig person säga:

Vi befinner oss just nu i en tidpunkt att vi MÅSTE läka på energiplan och bli av med tung karma! Vi har så mycket tunga cellminnen att vi inte kommer framåt länge!

Om detta stämmer eller inte, det kan jag inte svara på. Men det är kanske därför så många lider av psykisk ohälsa?

JUST NU RASAR de gamla strukturerna, så att vi ska kunna bygga ett helt nytt samhälle. Detta är en gigantisk omställning, men VI ÄR REDO! Tekniken finns. Kunskapen finns. Kreativiteten finns. Men det är klart att det är svårt. Rädsla är lamslagande.

Av denna anledning har jag stuvat om i kalendern för att kunna ERBJUDA KONTINUELIGT STÖD. Med Reiki-Coachning * 3 har vi tre samtal (telefon, zoom eller mail) i vilken har du ett kärleksfullt bollplank som endast vill att du ska FÖLJA DITT HJÄRTA och leva utifrån ditt högre jag. Reikienergin är FANTASTISK i sammanhanget då den lyfter bort tunga karmiska ok, och löser upp begränsande bojor. Läs mer här >

Och du! Se till att prenumerera på Söndagbloggen. Då får du veta när nästa Reikiboost är. Eller när nästa webinarium (för dig som gått, eller är nyfiken på, Reiki) går av stapeln. Nästa webinarium är en KARMA-CUTTING-meditation från AngelicReiki som är fantastisk! (Och till och med kostnadsfri) Länk längre ned på sidan.

Skriven-av-AnnaSofia-2019