Det här inlägget handlar om ett faktum som Steven Aitchison satt fingret på: Människor förändras av två anledningar: antingen har deras sinne öppnats eller så har deras hjärta krossats. Och framförallt den senare delen Vad gör vi när vi får vårt hjärta krossat?

Min son är tre år. Om det finns en enda färdighet som jag önskar honom så är det just den här. Det kallas GRIT, men det handlar om något som är betydligt viktigare än fokus och disciplin. Det handlar om att samla ihop sig själv efter att ens hjärta har blivit krossat.

För din egen skull, hitta ett sätt att hantera hjärtesorg.
För din egen skull, hitta ett sätt att hantera hjärtesorg.

Kommer det verkligen att skita sig?

Jag har känt mig lite negativ i min inställning att: det är bara en tidsfråga innan något skiter sig. Passar en sådan inställning verkligen en andlig vägledare? Är det varningssignaler jag reagerar på? Eller än värre, är det skuggsidor gör sig påminda?

Så hörde jag skådespelaren, filmproducenten och regissören Ron Howard säga: ”Det är alltid en tidsfråga innan du får ditt hjärta krossat” på sin kurs Teaches Directing på Masterclass.com. Han sa det inte ur rädsla och något man behöver undvika. Tvärt om. Han sa det för att inspirera människor till att fortsätta följa sitt hjärta och vara helhjärtade.

”Det är alltid en tidsfråga innan du får ditt hjärta krossat.
Det kan vara idén som aldrig kommer till produktion.
Det kan vara så att du gör filmen, men den säljer inte så bra som du hoppats på.
Eller så säljer den bra, men den blir inte nominerad för pris.
Eller så blir den nominerad för pris, men vinner inte.
Eller så vinner den pris, men den du verkligen ville imponera på tycker inte om den.”
Ron Howard

Ja, det är lite sorgligt. Men det är också sant. Det kommer alltid, vid något tillfälle, något som tar hårt. Grit är hur man förhåller sig till sådana stunder. Stannar man kvar, och provar igen till man lyckas? Eller vägrar man att ta den d*a skiten och drar?

Gå från ett misslyckande till ett annat, med bibehållen entusiasm

Inom entreprenörskap vet man om att det alltid är en tidsfråga innan man får sitt hjärta krossat, och att det därför är viktigt att återskapa sin tro och sitt hopp. Sir Winston Churchill sa: ”Framgång är förmågan att gå från ett misslyckande till ett annat med bibehållen entusiasm.”

Själv trodde jag att jag hade ett ganska bra sätt att hantera misslyckanden. Jag är uppväxt med Uneståhls avslappningsskivor. Där har jag varje kväll under hela min gymnasietid fått höra: ”Du kan inte misslyckas. Du kan få erfarenheter som du lär dig ifrån, men du kan inte misslyckas.”

Men så upptäckte jag till min förvåning att min rädsla inte ligger i själva misslyckandet, utan i att bli besviken. Jag har inte velat hölja förväntningarna, för att inte göra mig eller de jag entusiasmerat besvikna. Inte konstigt att det tagit mig sjutton år (!!!) innan jag hittat min skrivröst!

(Note to reader: Jag gick min första skrivarkurs 2002, så det är sjutton år mellan första skrivkursen och söndagsbloggen. Däremellan finns två opublicerade böcker, en publicerad bok, en diktsamling och ca 1000 a4:a sidor blogginlägg och närmare 2000 sidor med mailkonversationer. Och så två ytterligare skrivarkurser förstås. Jag är så tacksam över att alla som ger mig beröm för mitt skrivande och tycker att jag är duktig. Själv känner jag snarare: Jäsiken vad hon var svårlärd!)

Halva hantverket i skrivandet består ju av att skapa förväntan. Men om jag inte vill skapa några förväntningar, för jag inte vill att någon ska bli besviken, då faller ju hela läsupplevelsen! Det är verkligen sant att din största belöning förutsätter att du går igenom din största rädsla.

Finns det något sätt att göra citronsaft när livet kastar sura citroner på dig?
Finns det något sätt att göra citronsaft när livet kastar sura citroner på dig?

Hitta ett mindset som hjälper dig att kämpa vidare

Har du någon gång känt, när saker inte gått som du velat: NU SKITER JAG I DET HÄR?! Det vet jag att jag gjort. Flera gånger. Jag har säkert gjort det också, fler gånger än jag velat erkänna. Jag tror också att jag än fler gånger satt ribban lågt, för att slippa undvika den där besvikelsen. Eller gett upp innan jag ens försökt.

Hade jag inte läst om alla entreprenörer som misslyckats, men hittat tillbaka, och haft citat ifrån människor som påmint mig om vikten av att fortsätta till man lyckats, så hade jag garanterat kastat in handduken för länge sedan!

Då och då ser jag människor som kastar in handduken. Ger upp är liksom en löjlig förklaring för den urladdning, besvikelse och ilska som personerna känner. Känsloupplevelsen överskuggar all rim och reson. Ofta är det över en småsak dessutom. Utomstående brukar aldrig förstå vad som hände och när.

Ditt trauma kan ge dig nycklarna till en helt ny värld. Om du vågar gå in i smärtan.
Ditt trauma kan ge dig nycklarna till en helt ny värld. Om du vågar gå in i smärtan.

En ödesskiftande scen

Man får ge upp. Det är helt okej att ge upp.

Men de där scenerna som uppstår när vi får vårt hjärta krossat, de formar vårt öde. När vårt hjärta krossas delas vår ödestråd.

Plötsligt har vi ett val. Vi kan ge upp, och då kommer livet att skriva om vårt öde ungefär som bilens GPS tar ut en ny vägbeskrivning.

Eller så kan vi sörja färdigt, samla ihop oss och försöka göra saft av de där citronerna som livet kastade till oss. Och få fortsätter vi på vår livsväg. Starkare och mer beslutsam än någonsin.

Du väljer väg. Universum formar sig efter dina val. Men allt som kommer till dig fortsättningsvis kommer att påverkas av hur du hanterade din egen hjärtesorg.

Att helas är att göra om och göra rätt

Har du mycket inom dig? Så kan jag (tyvärr) berätta att du har en hel del scener inom dig där du gav upp. Hur kan jag veta det? Jo, om du följer din livsväg så får du inga blockeringar! Bara det faktum att du har blockeringar betyder att du, eller dina föräldrar, eller dina förfäder, har gett upp när de fått sitt hjärta krossat. Du har inte fått lära dig GRIT, läka ditt brustna hjärta och fortsätta öva.

För att du ska komma vidare behöver du att lära dig att fortsätta framåt, trots att du fått ditt hjärta krossat. Det är en av de riktigt svåra utmaningarna med helandet. Att lära sig att samla ihop sig, ta tillbaka sina drömmar, och testa en ny väg. Och det är denna förmåga jag önskar kunna lära min son. Det är en av de viktigaste färdigheterna i hela livet.

Har du erfarenhet av de ödesskiftande händelserna? Berätta!

Skriv gärna din berättelse i din book-of-magic…

Vill du veta med mästermålaren Michelangelo sa om saken? Geni är evigt tålamod.

Skriven-av-AnnaSofia-2019