Du är ute på promenad. Himlen är klarblå och du möts av ljumma brisar. För ovanlighetens skull har du varken sällskap av telefon eller ljudbok. Tankarna pendlar mellan det lilla och det stora. Du funderar ömsom över vilken mat du ska bjuda på under veckan, ömsom grubblar du över kollegans märkliga beteende. Då händer det!

Idén slår dig som en blixt ifrån en klar himmel. Klarseende är bara förordet. Du är både upprymd och förväntansfull. Nu vet du exakt vad du ska göra!

Men vad var det egentligen som hände?

Du kom i kontakt med drömtiden.

Lek med tanken att det finns en energimässig dimension som innehåller allt som någonsin har existerat och allt som någonsin kommer att existera. I en mystisk ”ursoppa”, likt det näringslösning genom vilken livet en gång uppstod, finns allting i sin renaste form: som en energi.

Där finns energin av att kontrollera eld, bränna lerkrukor och göra yxor av flinta. Där finns energin av att tämja vattenkraft och mala mjöl. Här finns visionen om internet, sanningen om svarta hål. Thrillerförfattaren Dan Brown leker med detta begrepp i en av sina böcker. När en av karaktärerna befinner sig i en knipa utgår hon ifrån att har tillgång till den information som hjälper henne att ta sig ut. ”Minns hur du tog dig ut!” sa hon till sig själv. Inte: Hur ska jag ta mig ut? Minns hur jag tog mig ut.

Denna energimässiga dimension beskrivs i många traditioner och har många namn. Mitt favoritnamn kommer ifrån aboriginerna och är drömtiden.

Drömtiden är den plats där allt existerar i sin renaste form.
Drömtiden är den plats där allt existerar i sin renaste form.

Vad är drömtiden?

Drömtiden är den plats där allt existerar i sin renaste form. När aboriginerna står inför en utmaning är det schamanens uppgift att gå in i trance för att kunna drömma de drömmar som ska föra världen vidare. Schamanen strävar efter att få inre syner och visioner som kan bistå hela samhället och fungera som ledstjärnor i utvecklingen.

Behöver man vara schaman för att kunna besöka drömtiden?

Man behöver INTE vara schaman för att besöka drömtiden. Författare, konstnärer och entreprenörer gör det hela tiden. Ofta utan att vara medvetna om det!

Har du hört att många entreprenörer ofta har en släng av bipolaritet? Att de stundtals kan vara maniska, för att andra stunder vara djupt deprimerade? Detta beror på att personerna har lätt att resa i sitt energisystem. De hämtar information från drömtiden genom kronchakrat och tolkar energin genom sitt tredje öga där de känner tilltalande känslor eller ser starka inre bilder.

När vi ser en konstnär skapa något som vi aldrig sett förut kan vi fascineras över konstnärens fantasi. Men konstnären ”hittar inte på” Istället försöker de återskapa något som de redan ser för sin inre bild. Alla mästerverk har en gång börjat som en tanke. Drömtiden är den plats där tankarna hämtar näring.  

Hur besöker man drömtiden?

Det finns två tillvägagångssätt att besöka drömtiden, men om man börjar studera syftet med dem upptäcker man att de i praktiken går ut på samma sak. Det handlar inte om vad man gör – utan hur man gör det.

Drömtiden finns mellan tankarna. I det tillstånd som vi kallar det meditativa, eller djupavslappnade, tillståndet. När vi låter tankarna komma och gå, precis som de vill, då kan vi besöka drömtiden. När vi befinner oss bortom ältande, oro eller medvetna visualiseringar (Att visualisera räknas som träning, att befinna sig i det djupavslappnade tillståndet är återhämtning).

De två vanligaste sätten att besöka drömtiden är:

  • Trance, vilket är att vara djupt avslappnad och kliva in i det meditativa tillståndet. Schamaner trummar länge och regelbundet på sin trumma för att gå in i trance. Leonardo da Vinci tittade på skuggan av en ljuslåga i taket för att hamna i ett djupavslappnat tillstånd. Du kan även komma till detta tillstånd genom meditation eller genom Reiki.
  • Pilgrimsvandringar. Genom att promenera under en så lång tid att du hinner tänka klart alla tankar har du lättare att komma i kontakt med drömtiden. Drömfärder kallade aboriginerna sina vandringar under vilka de strävade efter att få kontakt med evigheten och ”tiden innan tiden började”. (Begreppet drömfärder kommer ifrån Sylvia Brownes Din drömguide).

Känslan? Ibland kan det kännas som en blixt ifrån en klar himmel!

När tror du att det är lättare att besöka drömtiden?

Det viktiga är inte vad man gör, utan hur man gör det. När tror du att det är lättare att komma i kontakt med drömtiden?

  • När du klipper gräs för att koppla av eller när du tävlar med dig själv för att få gräset klippt på så kort tid som möjligt?
  • När du lyssnar på en god bok eller när du låter tankarna komma och gå?
  • När du ger dig själv Reiki eller när du ger Reiki till andra?
Ju mer du besöker drömtiden, desto lättare blir det för dig att få kontakt med den.
Ju mer du besöker drömtiden, desto lättare blir det för dig att få kontakt med den.

Hur ofta ska du besöka drömtiden?

Att fånga kreativa idéer är magiskt, men det är också en förmåga som du kan träna upp. Ju mer kreativa idéer du omsätter, desto mer kreativa idéer får du tillgång till. Troligen fick Leonardo da Vinci fick inte ”en glimt av framtiden” första gången han mediterade. Förmågan utvecklade sig över tid.

Regelbundenhet är alltid bättre än tillfällig intensitet (intensitet brukar förresten blockera de kreativa tankarna), men det är bättre med mycket och sällan än inte alls.

Ur hälsoaspekt gör 20 minuter meditation om dagen underverk! Lägg dessa samman med de hälsoaspekter du får av 30 min daglig promenad – och du har en tidseffektiv fullträff. 30 minuter promenad om dagen – där dina tankar kan komma och gå precis som de vill, och du får både meditation och motion. En perfekt sysselsättning så här i sommartid.

Vill du ta det hela till nästa nivå? Lägg till 20 min djupavslappande meditation eller Reiki! Morgon eller kväll (eller mitt på dagen i hängmattan, vilket som passar dig bäst)

Lycka till!

Vill du ha draghjälp till drömtiden? Ett distansreikiskick är fenomenalt för ändamålet. Prenumerera på söndagbloggen för att få reda på när nästa Reikiboost går av stapeln (länk längre ned på sidan). Eller anmäl dig till ett individuellt Reikiskick här

Skriven-av-AnnaSofia-2019