Då och då får jag meddelanden av Reikiutövare som är bestörta över vad vissa Reikilärare gjort eller sagt. Utövarna hade hoppats att alla Reikilärare arbetat så mycket med sig själv att de frigjort sig ifrån alla mänskliga kortkommanden, och endast spred ovillkorlig kärlek. Men så är det inte. Även om många påstår att de har den ambitionen, så är det inte alla som lyckas.

Jag hade själv en ohyggligt negativ syn på andliga lärare när jag började i branschen. Att jag faktiskt hade några positiva andliga förebilder, det tänkte jag inte på. Jag tänkte aldrig på hur stor påverkan Oprah hade i mitt liv, och hur sund syn på andlighet som hon hade. Jag tänkte bara på skräckexemplen. Bara några år innan jag började med andlighet var det bland annat en alternativterapeut som hade rekommenderat en klient att sluta ta sin medicin, och istället dricka sin egen urin. En kringresande schaman erkände glatt att han minsann brukade berätta det folk ville höra, så därför kunde han motsäga sig själv.

Jag var så uppskrämd över branschen att jag med vägrade göra en konkurrensanalys när jag skrev min affärsplan till Känsla, för: ”Jag ville inte se eländet”. Jag valde istället att identifiera mig med terapeuter som jag tyckte om och högaktade. Dessa befann sig i andra områden.

Det finns goda föredömen i alla branscher. Men det finns också personer som inte riktigt är där än…

Frågan finns i ALLA branscher

Men när jag hörde vad som pågick bakom kulisserna i de andra terapeuternas bransch började jag förstå att det här med dåliga lärare eller dåliga utövare är frågor som cirkulerar i alla branscher. Många certifieringar och skyddade yrkestitlar har uppkommit av exakt den här anledningen. Till och med B-Schools Marie Forleo börjar sin försäljningsutbildning genom att rensa luften och berätta om de dåliga säljarna, vilka gjort ett negativt avtryck på hela branschen. De goda säljarna, de som verkligen hjälper människor, de märker man inte ens av. Man tänker inte på att de säljer. Istället känner man sig sedd, inspirerad och engagerar.

Så de dåliga lärarna finns i alla branscher. Och de som är riktigt skickliga, de tänker man inte på.

En dålig människa är den goda människans uppgift

En god människa är

den dåliga människans lärare

En dålig människa är

den goda människans uppgift

Den som inte vördar sina lärare

och den som inte vördar sin uppgift

fastän aldrig så kunnig, är han förvirrad

Miyamoto Musashi Fem ringars bok

Det finns inga genvägar. Vi får öva till vi lyckas.
Det finns inga genvägar. Vi får öva till vi lyckas.

Det stora insiktsklicket

För mig kom det stora insiktsklicket när jag gick BodyPump-utbildning i Stockholm. Efter utbildningen ska man filma ett helt pass, vilken ska bli godkänd av en granskningsgrupp. Först efter godkänd film är man certifierad.

”Men, vad händer om man inte blir godkänd?” frågade en deltagare.

”Då övar man, och skickar in igen.” sa instruktören.

Klick, klick, klick sa det när insikterna föll på plats. Märkligt att man kan behöva nästan trettio år av erfarenhet innan man upptäcker det som alltid funnits framför en.

Om man vill bli riktigt duktig på något, då behöver man öva.

Om man inte kan, då behöver man öva ännu mer.

Man övar till man lyckas.

Det enda som egentligen spelar någon roll det är om man verkligen är djupt passionerad över det man övar på. Är man det, då har man drivet som får en att fortsätta öva ända till man lyckas. Är man egentligen inte engagerad i det man övar på, då är det svårt att uppbåda det outsinliga engagemang som behövs för att bli storartad på det man sysselsätter sig med.

Tusentals utvecklingsområden och fortfarande utvecklingspotential

Ta vilken elitidrottsperson som helst. Det är inte helt enkelt att bli storartad i ett område, inte ens om man har en naturlig talang. Det är så mycket som man ska kunna. Det handlar inte bara om själva sporten. Lika mycket handlar om att kunna fokusera, trots att det är rörigt runtomkring. Och utveckla mindset som tillåter en att lyckas. Visst var det Simon Sköld som sa att han började vinna kampsportsmatcher när han lärde sig mental träning?

Anledningen till att en elitidrottsperson är i sin bransch är för att de fortfarande känner att de har utvecklingspotential. Det finns fortfarande svagheter som kan bli styrkor. När det inte finns några utvecklingsmöjligheter längre, då lägger elitidrottspersonen ofta av. Det finns inget att sträva emot längre.

Dåliga lärare personifierar utvecklingsområden

Alla färdigheter uppkommer på samma sätt. Medan vi förfinar våra styrkor möter vi våra svagheter och utvecklar dem. Alla dåliga lärare som vi möter visar oss vad som händer om vi inte utvecklar vår svaghet. De personifierar ett utvecklingsområde. Och vi kan, om vi själv vågar släppa taget om obehaget och möta vårt eget högmod, möta de frågorna hos oss själva. För att slippa gå på samma nit själv.

Det går utmärkt att utvecklas genom dåliga exempel

Mina negativa förebilder har haft en positiv effekt

Alla de negativa förebilder jag haft har haft en positiv effekt. De har hjälpt mig att sätta ord på frågor som jag troligen inte hade engagerat mig i tidigare. Mina ord har gett mig en klarhet och hjälpt mig att ta ut den riktningen i vilken jag vill röra mig.

Än idag har mina kunder nytta av att jag blivit förskräckt av andras kortkommanden. Som ni vet ger jag inga kostråd. Jag tycker att kosten är alltför komplex för att arbeta professionellt med. Samma sak gäller kosttillskott och medicin. De delarna lämnar jag över till de personer som verkligen är passionerade för dessa delar. Så mannen som rekommenderade sin kund att dricka sin urin har gjort ett positivt avtryck. Jag ger mig inte in i områden som jag inte behärskar.

Och schamanen som hittade på saker medan han föreläste? Själv letar jag universella sanningar, sådant som alltid är detsamma. Jag strävar även efter att alltid vara sann mot mig och alla jag möter. Det här med att vända kappan efter vinden, det är inte min grej. Dessutom måste lögnare ha ett gott minne, och alla som känner mig vet att jag inte använder min hjärna som uppslagsverk. Jag glömmer bort namn och årtal. Vid upprepade tillfällen har jag till och med sagt fel ålder – på mig själv! Jag vet att jag alltid säger saker ifrån en plats av kärlek. Om någon citerar mig så minns jag kanske inte exakt vad jag sagt, men jag vet alltid vilken andemening jag sa det i.  

Lägg energin på dig själv

När du möter en andlig lärare som inte håller din standard – låt dig inte avskräckas. Använd istället läraren som en inspirationskälla till att själv bli den person du vill vara. En dålig människa är den goda människans uppgift.

Gå in i problematiken. Vad är det egentligen du går igång på? Skicka Reiki på dig själv, i alla områden som du går igång på hos den dåliga läraren. Gå inte in i fällan att tro att du är fri från alla jordiska tillkortakommanden och att du inte skulle kunna hamna i samma läge. I motgång är det alldeles för lätt att tappa bort sig själv längs vägen.  

Lägg absolut inte din energi i den andra personen. Om den andra personen gör sin egen hemläxa kommer hen att öva till hen lyckas, och en dag ha hittat en lösning till sitt eget tillkortakommande. Om du varit fullständigt absorberad av vad den andra gör eller inte gör, då kommer du inte att ha utvecklat dig själv. Och när förutsättningarna skiftar, då blir det du som hamnat efter.

Ge dig själv förutsättningar för att lyckas

Ja, det är känsligt, kämpigt och utmanande att möta sina egna tillkortakommanden, men det är inte så pinsamt som vi kan tro. Är det inte värre att fortsätta göra något, som alla andra ändå är medvetna om, istället för att hitta ett annat mindset och ge sig förutsättningar för att lyckas?

Och vad ska du göra? 

Börja med: Vad tycker du att den dåliga läraren ska göra? Gör det. Alltid.

Ta nästa steg i din personliga utveckling. Prenumerera på Söndagsbloggen! Länk finns längre ned på sidan.

Skriven-av-AnnaSofia-2019