Det kom en fråga på mailen: Jag är ReikiMaster enl Holy Fire III och tar emot klienter och håller kurser inom detta. Det är fantastiskt och jag älskar varje minut. Dock har jag senaste tiden känt en växande dragning till den mer ursprungliga formen av Reiki, den som då och då kallas för den klassiska. Min fråga till dig är hur jag isf ska utbilda mig. När jag läser kursinnehållet så är Reiki 1 och Reiki 2 detsamma i båda inriktningarna. Det verkar vara i mastern den stora skillnaden ligger. Kan jag välja att hoppa på mastern direkt?

Svaret är: Det kan du göra, men du kanske gör dig en otjänst.

Olika färger

Vibrationen skapar unika förutsättningar

Olika Reikitraditioner, och även de olika stegen i respektive tradition, har olika vibration. Det finns ingen vibration som är bättre eller sämre än någon annan. De är bara olika.

När du är i ceremoni minns du alla tidigare ceremonier, sa shamanen Jörgen I Eriksson. Detta tycker jag är lättare att förklara på ett lite annat sätt. Har du rest utomlands någon gång? Kanske flera gånger? Hur du upptäckt att du, när du kliver av planet och den varma luften i utlandet slår över dig, minns alla tidigare gånger du varit i utlandet? För mig händer samma sak även på flygplatser. När jag kommer till flygplatsen minns jag tidigare resor.

Minnet finns i dig, utan att du tänker på det, men när du möter en liknande energi så kommer minnet tillbaka till dig. Det är därför du i ceremoni minns alla tidigare ceremonier och varför vissa minnen endast vaknar när du är ett specifikt energiläge.

Både kunskap och vibration

När du går en Reikikurs gör du två saker. Du får en viss kunskap, men framförallt så befinner du dig i ett visst energiläge. För mig så är klassisk Reiki vibrationen och färgen vit, medan AngelicReiki är full av färg och är som en regnbåge.

På varje Reikikurs tillkallar man den speciella energin för att kunna befinna sig i just det energiläget. Kursen är till för att du ska kunna vistas i just det energiläget, så att du ska kunna lösa upp blockeringar som matchar den specifika nivån.

Vilken energin är kan jag däremot inte svara på. Den känns lite olika inför varje kurs. I AngelicReiki tillkallar man den mest perfekta ängeln just nu, och det är lite det som händer inför en kurs. Det finns många energier tillgängliga, men det är den som passar bäst för stunden som kommer.

bro

När vi kliver in i en kurs påverkas vi av dess energi

Själv är jag fullständigt fascinerad över hur stor skillnad det är på en kursdeltagare och någon som ”bara” läser ett inlägg i bloggen. Ett blogginlägg kan man läsa, bli inspirerad, men ändå vara ganska den samma. Men när man väljer att gå en kurs, då börjar energin från kursen att flöda till kursdeltagaren. Det blir inte bara text, trots att kursen är textbaserad. När man kliver in i en kurs får man ett energiband till kursen, vilket ger ett helt annat djup, och skapar helt andra förutsättningar. Energin ifrån kursen (de osynliga krafterna) är med deltagaren från det de anmäler sig, till kursen är slut.

Läs mer: Energibindningar ska ge win-win >

Känn efter

Du säger att kursinnehållet för de båda traditionerna ser likadant ut, och det kan gott stämma. (Jag har inte gått Holy Fire än, så jag kan inte detaljerna. AngelicReiki 1&2 ser helt annorlunda ut än Reiki steg 1 och Reiki steg 2). Men även om kursinnehållet är liknande kan jag inte svara på om du även tillgodosett dig av den energimässiga vibrationen ifrån kurser du inte formellt har gått. Ibland har man gjort det, och då har man ingen dragning till dessa nivåer (längre).

En kurs är alltid unik

Som lärare vill jag tillägga att två Reikikurser aldrig blir identiska – även om kursmaterialet är detsamma. Eleverna påverkar energin. Läraren påverkar energin. De frågor som ska komma upp i luften påverkar energin. Jag har själv haft fem formella Reikilärare. Men det jag lärt mig ännu mer av alla mina hundratals elever och det som händer i klassrummet. Kurser är fortfarande lika spännande och fascinerande.

Själv har jag undervisat Reiki sedan 2008, och jag har befunnit mig i varje energiläge (Reiki steg 1, Steg 2 och mastern) många gånger, och ändå är jag lika nyfiken varje gång jag håller kurs! Det blir aldrig samma. Det är därför jag låter Reikiutövare att repetera för blygsamma 1350 kr. Jag vill ge Reikutövarna samma möjlighet att uppleva det jag får förmånen att ta del av. Det är som att läsa en bok flera gånger. Det blir aldrig samma upplevelse, för man tar in olika saker.

Kanske omvänd ordning?

För min del får du gärna hoppa direkt på mastern. Det finns kanske något i den utbildningen som du behöver ta del av nu! Något som har högre prioritet än något annat?

Men var öppen för att du kanske börjar längta efter steg 1 och steg 2 så småningom. För det finns gobitar i dem också.

Sedan vill jag flika in att alla lärare inte lär ut exakt samma sak. Jag känner exempelvis ingen annan lärare än jag som lär ut känslobägaren till exempel…

Tack för att du läst! Är det något som kommit till dig? Något minne kanske?

Och du! Visst prenumererar du på söndagsbloggen?

Skriven-av-AnnaSofia-2019