Att bli överöst av en känslomässig urladdning av en tonåring kan kännas som att befinna sig mitt i en briserande bomb. Är det dessutom den egna tonåringen som urladdar kan situationen bli krävande. Här kommer tips för dig som drabbas.

”Mamma jag hatar dig. Jag vill aldrig med ha med dig att göra.”

Oj, vad hände här?

Vi backar bandet.

Framför oss står två personer. En mamma och en tonårsdotter. Dottern skriker och mamman krossas känslomässigt av de hårda ord som dottern nyss har uttryckt. Mamman har verkligen försökt. Hon har gett allt, och lite till, till sin dotter. Ändå får hon höra det här. Varför?

Är det fullt på insidan kan minsta droppe få hela känslobägaren att explodera. Känslourladdning är ett sätt att bli av med det jobbiga.
Är det fullt på insidan kan minsta droppe få hela känslobägaren att explodera. Känslourladdning är ett sätt att bli av med det jobbiga.

Känslourladdningen handlar om blir av med det jobbiga, inte om föräldern

Först och främst: Känslourladdningen är snedvriden. Det är inte sin mamma som tonåringen hatar. Det hon hatar är alla smärtfyllda känslor som hon bär på och vill bli av med. Att det just nu är mamma som får ta smällen, det är förstås olyckligt. Men känslorna behöver komma ut. Just nu krossar de hårda känslorna den unga flickan från insidan. Flickan behöver bli av med känslorna för sin egen skull. Känslomässig urladdning är ett sätt att snabbt göra sig av med många känslor.

Idealfallet

Vad tonåringen behöver lära sig är att bearbeta sina känslor på ett sunt och andligt uppbyggande sätt. Det är inte en medfödd reflex utan något som vi behöver lära oss. Att åren går och tonåringen blir vuxen är ingen garanti för att ungdomen lärt sig att hantera sina känslor. Det finns många vuxna människor som inte hittat tjusningen med känslorna, utan är rädd för dem.

Känslor ger oss näring och energi, som vi kan använda när vi medvetet skapar vårt eget liv.
Känslor ger oss näring och energi, som vi kan använda när vi medvetet skapar vårt eget liv. Men för att känslorna ska bli andligt uppbyggande behöver vi lära oss att använda dem.

Ta vara på känslans näring

Näringsupptaget av känslor påminner om näringsupptaget av mat. Vi får i oss mat, vi spjälkar den och kroppen tar vara på dess näring – och gör sig av med restprodukter. Mat är livsnödvändig. Utan mat, ingen näring, ingen uppbyggnad, ingen energi.

Känslomässigt fungerar det på samma sätt. Vi upplever känslor, spjälkar dem och tar vara på dess näring – och gör oss av med restprodukter.

Vi behöver känslor för att få energi, andlig näring och för att medvetet kunna skapa vårt eget liv genom attraktionslagen.

Öppna sig och möta sina känslor

Att öppna sig och bearbeta våra känslor gör att vi spjälkar känslorna, så att vi kan ta vara på guldkornen och göra oss av med det vi inte vill ha. Att öppna oss känslomässigt är därför bland det viktigaste vi kan göra för vårt andliga välmående.  Detta är en färdighet vi behöver lära oss.

Som förälder vill du skapa en atmosfär som gör det lätt för dina barn att öppna sig och bearbeta sina känslor.

Bearbetning kan vara:

 • Tid att tänka efter (ex måla mandalas eller klippa gräs)
 • Skriva (sätter ord på känslorna vi har)
 • Samtala med en vän
 • Samtala med en terapeut

Vilken är din egen favoritbearbetning?

Vad tycker din tonåring om att göra.

När är en bearbetning färdig?

När vi bearbetat något färdigt så har det ingen känslomässig laddning längre. Vi har tagit vara på all näring och släppt taget om resten. Vi triggar inte längre.

När vi bearbetat något färdigt har vi tagit vara på guldkornen, och gjort oss av med resten...
När vi bearbetat något färdigt har vi tagit vara på guldkornen, och gjort oss av med resten…

De två delarna

För att vi ska kunna bearbeta något färdigt behöver vi

1. Tid att tänka färdigt

2. Kunskap om vad som hände och varför

Om vi redan samlat på oss den kunskap vi behöver för att förstå, då räcker det ofta med tid och självreflektion för att få de svar vi behöver.

Men om vi saknar vissa viktiga pusselbitar, så behöver vi vara öppna för bönesvar så att livet kan visa oss vad vi behöver veta. Detta kan vara studier, samtal eller att lära genom andras exempel.

Känslomässigt förstoppad

Om vi ansamlar känslor uppstår blockeringar. Känslorna samlas obearbetade i en stor hög. Det är som en garderob vilken vi öppnar och kastar in smutstvätt, sopor och sådant som vi varken vill se själv eller visa för andra. Vad brukar du gömma undan när du får gäster?

Vi kan ha fått i oss så stor mängd känslor att det tar tid att spjälka dem. Eller så är känslorna svårsmälta. Oavsett anledning blir resultatet att vi mer eller mindre blir känslomässigt förstoppad. Det mest hälsosamma alternativet är förstås att minska mängden nya intryck för att skapa utrymme att spjälka det vi redan fått i oss. Men detta kräver medvetenhet och disciplin. De flesta gör därför tvärtom. De ökar mängden känslor till det är så fullt att kroppen får panik och behöver urladda. Eller bedövar sig med distraktioner eller alkohol.

Som en bomb som riskerar att explodera

Ju längre tid vi håller saker inom oss, desto större blir det känslomässiga trycket. Känslorna bubblar upp i tid och otid, ständigt närvarande och påkallar uppmärksamhet. Detta sker på grund av kroppens egna självläkande krafter. Kroppen vill inte vara full av obearbetade känslor! Varför tror du att vårt undermedvetna sorterar intryck medan vi sover? Jo, för att städa och lägga var sak på sin plats. Minnen, känslor och intryck är tillgångar så länge de befinner sig på rätt plats. Men så länge de ligger osorterade i en enda stor röra är de ett problem.

Vissa kan hålla enorma mängder känslor inom sig innan de exploderar. Andra blir rastlösa redan efter ett par känslor. Men oavsett mängd så är upplevelsen den samma. Känslan måste ut! Hur länge kan du hålla en hemlighet?

Ta tag i känslorna vid så tidigt läge som möjligt.
Helst vill vi ta tag i känslorna i ett så tidigt läge som möjligt, och förhindra att de lavinartat växer. Träning och medvetenhet är nycklarna. Vi kommer att “misslyckas” många gånger vi förstår vilka känslor vi behöver ta tag i och hur vi ska göra.

Bearbeta känslor i ett så tidigt skeende som möjligt

Vad tonåringen behöver lära sig för att slippa känslomässiga urladdningar är att bearbeta känslor i så tidigt skede som möjligt, istället för att lägga dem på hög.

Men om det sunda bearbetnings-tåget redan har gått gäller det istället att reda ut den akuta situationen på ett så välgörande sätt som möjligt.

Ta vara på guldkornet i det tonåringen försöker ge uttryck för när hon känslourladdar. Släpp taget om alla plumpa ord och smärtsamma känslor.
Ta vara på guldkornet i det tonåringen försöker ge uttryck för när hon känslourladdar. Släpp taget om alla plumpa ord och smärtsamma känslor.

Ge tonåringen det som hen behöver – ta själv vara på guldkornet

Vad tonåringen vill är att bli sedd och förstådd. I känslourladdningen finns det ett guldkorn av sanning som är mycket viktigt. Om du, som förälder, klarar av att lyssna villkorslöst hjälper du din tonåring. Om du dessutom klarar av att ta vara på guldkornet så får du värdefull information om vad som sker på tonåringens insida.

Låt mig vara arg färdigt

När jag växte upp hade jag och min mamma många duster. Jag ville göra saker som min mamma inte ville att jag skulle göra. Likt en rebell slogs jag för min frihet.

En eller två gånger hände det att jag kunde vara arg, ledsen och besviken utan att min mamma sög åt sig känslan. Jag fick min känslomässiga urladdning och den gick över på några minuter. Jag var henne oändligt tacksam de få gånger detta hände.

Än vanligare var det att min mamma sög åt sig min känsla, och sedan ville hon att jag skulle trösta henne för att hon var ledsen?! Dessutom surade hon och skrev långa brev om hur mycket jag hade sårat henne, vilka förstås var oerhört plågsamma att läsa. Min känslourladdning blev en veckolång mardröm, som förstås resulterade i att jag slutade utrycka mina känslor och istället började ansamla dem inom mig. Känslor som jag sedan behövde åratal av Reiki för att lösa upp. Fördelen är att jag, i mitt sökande av att förstå vad som hände, hittat de förklaringar som gör att jag kan skriva denna text till dig.

Släktbanden transporterar känslor

Människor som är överfulla av känslor är svåra att ha att göra med. De behöver urladda för att överhuvudtaget bli kontaktbara. En familjemedlem i rakt nedåtgående släktled är ännu svårare att ha att göra med. Detta på grund av energibandet som går mellan familjemedlemmar.

Energibandet märkte jag av under min uppväxt. Jag kunde sitta hemma i mitt rum och höra min mamma sätta nyckeln i nyckellåset. I samma ögonblick översköljdes jag av samma känsla som hon kände. Jag var avslappnad och glad. På en sekund var jag istället arg, frustrerad och kopiöst trött. Min mamma behövde inte ens komma in i lägenheten innan jag hade full koll på vad hon kände – därför att jag kände samma sak. Det krävdes en enorm viljestyrka från min sida för att inte bråka med henne, trots att bråket låg i luften mellan oss.

Hjälp genom att skicka styrka genom släktbanden!

Men energibandet kan också vara en fördel! Om du som förälder har barn som kämpar så kan du skicka kärlek, ljus och styrka genom detta band! Du kan alltså ge barnet det som det behöver som mest, utan att överhuvudtaget vara i samma rum! Det är därför som så många Reikiutövare ser resultatet av sitt eget helande hos sina egna barn! När föräldrarna läker så läker barnen per automatik. Det är fullständigt magiskt!

Vad du vill göra som förälder till barn som känslomässigt urladdar:

 • Var det lugn som barnet behöver
 • Ge dig själv Reiki, meditera, slappna av
 • Lyssna villkorslöst, fånga guldkornen – släng bort soporna

Det bästa du kan göra när dina barn mår dåligt är alltså:

 • Ta hand om dig själv
 • Skratta och gör roliga saker
 • Vårda din energi

Allra helst, om du vill gå all-in och vara ett överdrivet stort stöd:

 • Lär dig själv det du önskar att dina barn ska kunna

Dina färdigheter flödar genom energibanden. Dina barn behöver givetvis lära sig själv. Bara för att du kan cykla betyder det inte att dina barn med automatik kan cykla. Men om du själv kan cykla är det betydligt lättare för dig att guida dina barn genom läroprocessen. Känslomässig urladdning en tonåring går att minimera.

Vill du ha energimässig hjälp att rena dig själv eller släktbanden – då kan jag hjälpa dig (och er!) läs mer om distansreiki >

Prenumerera på söndagsbloggen. Då blir du den första som får veta när nästa Reikiboost är (ska vi använda den till era släktband?) eller när nästa kostnadsfria Webinarie går av stapeln! Dessutom får du alla blogginlägg bekvämt tillskickade i mailen. Inlägg kommer en gång in veckan, ibland lite oftare när det händer speciella saker.

Välkommen in i energin

Skriven-av-AnnaSofia-2019