Detta inlägg vann rösttävlingen med hela 29 % av rösterna och blev sommaren 2019 års bästa inlägg

Det började när min man och hans kompis var hånfulla på egen bekostnad. De stod i dörröppningen och skrattade rått medan jag gjorde mig redo för att fara till jobbet och ge Reikibehandlingar. Jag var inte imponerad över deras sätt att tänka och uttrycka sig. De försvarade sig:

”Det skadar ju ingen, vi pratar ju bara om oss själva.”

”Jo, ni gör visst skada!”

Men inte förstod de vad jag menade. Deras åsikt är ju det normala. Det är ju mina tankar om tankens kraft som anses vara märkliga.

Fotografier av vatten som aktiverats av ord

En av de första kontakterna jag hade med den andliga världen var filmen What the bleep do we know. I den blev tittaren presenterad för Masaru Emotos arbete. Han har tagit fram en teknik för att fotografera vattenkristaller. Han tog destillerat vatten, klistrade på en etikett med ett ord, lät stå och tog sedan ett fotografi.

Skillnaden i hur snöflingorna såg ut var påtaglig. Kärleksfulla ord blev vackra snöslingor. När hårda ord användes blev det bara kaos kvar.”It makes you think” sa berättarrösten i filmen. ”If words can make that to water, imagine what they can do with us.”  Människokroppen består ju av ca 65% av vatten.

Jag gav upp min dröm om att förklara för maken och hans vän innan jag ens försökt. Och när jag kom fram till jobbet hade jag lyckats släppa min frustration. Jag öppnade upp heligt utrymme och tog emot kvällens första Reikikund.

Varför inte ris?

Så började Reikikunden prata om ett experiment som någon gjort, som de hade skrivit om i tidningen Nära. De hade gjort om Masaru Emotos experiment, men med kokt ris! Jag blev eld och lågor! Mögel i ris är något som är synbart för ögat. Det här med att frysa vattenkristaller är liksom alldeles för avancerat för hemmabruk.

Till min makes förtret hade jag till nästa tag inhandlat tre små brukar och planerat om middagsmaten så att vi behövde ris till maten. Jag steriliserade brukarna med ytdesinfektion, och upptäckte när jag skulle väga det kokta riset att batterierna i vågen tagit slut. Nåja, hur noga kan det vara? Tre matskedar borde väl vara hyfsat samma mängd? Jag skrev tre lappar som jag klistrade över burkarna. Det stod:

Du är amazing

Neutral

Jag hatar dig

Bäst att undvika placebo?!

Jag ville att texten skulle täcka hela burken, så att jag inte kunde tjuvkika på resultatet och därmed påverka det (Genialiskt eller hur, försöka undvika placebo i ett experiment som ska påvisa just placebo). Sedan tvingade jag makens kompisar (som var på besök även denne kväll) att rikta kärlek i Amazing-burken och ilska in i Hat-burken.

Sedan ställde jag burkarna med kokt ris fullt synbara (så vi inte skulle glömma bort försöket) på tavellisten i vardagsrummet. Jag menar, var ställer du dina mögelodlingar?

Tror du verkligen att det kan fungera?

Eftersom jag var eld och lågor berättade jag för några personer om mitt försök. Men jag slutade snabbt. Första personen blev nyfiken. ”Berätta hur det går.” Nästa reagerade instinktivt, jag minns inte den exakta ordalydelsen, men andemeningen var: ”Är du ta mig fan dum i huvudet? Tror du verkligen att det kan fungera? Att positiva tankar kan göra skillnad, ja absolut. Men på ris? Det är ju omöjligt!”

Har jag missat något? Borde jag ha ändrat förutsättningarna?

Jag började få ågren. Varför utsatte jag mig egentligen för att göra experiment? För vad betydde det egentligen om det inte fungerade? Skulle jag bara bevisa att det bara var bullshit som jag håller på med? Eller betydde utfallet ingenting? Vad betydde det om utfallet inte betydde någonting?

Tvivlen växte. Kan verkligen några ord på ett papper göra skillnad? Dessutom i ett hem som är fyllt av kärlek? Kan kärleken i rummet på något sätt förändra utfallet? Dessutom var det länge sedan jag hörde talas om experimentet? Mindes jag det verkligen? Kunde Masaru Emoto gjort någon slags förstärkning kraftaktiveringen? Det var kanske bäst att jag också gjorde det.

Inte kan väl jag vara arg på en burk med ris?

Min tanke var att vi skulle förstärka effekten av lappen genom att dagligen tänka glada tankar till Amazing-buriken och därefter tänka arga tankar till Hatar-dig burken (och inte tänka alls på neutralburken) Men denna idé grusades tidigt. ”Inte kan väl jag vara arg på en burk med ris?” sa maken. Och det klarade jag inte av själv heller. Då och då har jag visualiserat en arg blixt mot Hata-burken och en lätt, helande bris över Amazing-burken. Men inte regelbundet. Annars har brukarna stått intill varandra på en tavellist ovanför teven.

Förutsättning: en dag där jag orkade hantera besvikelse

Hur länge tar det innan mögel visar sig? Jag vet inte. Men vad jag visste endast ville kika en dag när jag orkade hantera besvikelse. Eftersom bara ett fåtal överhuvudtaget visste om experimentet kunde jag lämna det onämnt. Jag behövde inte berätta att det inte fungerade.

Jodå, det hade möglat

Efter 32 dagar tog jag bort lappen som dolde Amazing-riset. Det hade möglat. Vitmögel låg, framförallt mot i toppen, i burken. Jag tog bort lappen från Neutral-riset. Det hade också möglat. Burken var full av vitmögel.

Men? Jag var tvungen att titta noga. Allvarligt? Var det inte påtagligt mycket MER vitmögel i neutralbruken? Hade det fungerat? Hade de goda tankarna begränsat antalet vitmögel? Men, hur stod det då till med Hata-riset?

Hjärtat började pulsera i bröstet när jag tog bort lappen som dolde den sista risburken. Inget vitmögel. Men fullt av GRÖNMÖGEL? Och något som såg ut som en röd djävulsklo? Hat-burken såg onekligen betydligt giftigare ut än de andra burkarna.

Hur är det ens möjligt?

Nu är jag ingen mögelexpert, men jag tycker det är anmärkningsvärt att ris från samma kokta sats, som paketerats på samma sätt, kan angripas av TVÅ OLIKA SORTERS mögel!

Jag vet inte vad du säger om detta experiment, men jag behöver lite tid att smälta resultatet. Det verkar som om ord på ett papper (och lite tankekraft) faktiskt gör avsevärd skillnad. Både positiva och negativa.

Visst får det en att tänka? Om ord kan göra så med ris, föreställ dig vad de kan göra med dig…

Missa aldrig ett inlägg! Prenumerera på söndagsbloggen! Länk lägre ned på sidan!