Vill du lära känna nya sidor av dig själv? Det finns ett knep som människor har använt sig utav i alla tider. Det kräver energi, men kan förändra ditt liv.

När du vill utvecklas och lära känna dig själv finns det ett knep som är otroligt funktionellt – och vanligt förekommande! När du får reda på vilket det är kommer du omedelbart att känna igen dig. När du blickar bakåt i ditt eget liv kan du se hur detta många gånger resulterat i viktiga vägskäl som gett dig kraft att komma vidare.

Det handlar givetvis om samtal med andra människor.

Lyssnande och pratande kan vara utvecklande och läkande.
Lyssnande och pratande kan vara utvecklande och läkande.

Samtal kan vara utvecklande och läkande

När vi pratar med andra människor händer två saker. Vi lyssnar och vi pratar. Både lyssnandet och pratandet kan vara både utvecklande och läkande.

Har du upptäckt att vissa samtal fyller dig med energi medan andra samtal fyller dig med frågor? Vår själ älskar när båda dessa saker sker – helst samtidigt. Den upprymda känslan i att få energi är ljuvlig. Frågorna som väcks hjälper oss vidare i vår personliga utveckling. Det bästa är förstås att investera energin från den upprymda känslan in i de lite kluriga frågorna, vilka kräver energi att gå in i.

Skjut inte budbäraren

Det kan hända att du känner styrka och klarhet när du hör något som hjälper dig vidare i din personliga utveckling. Men det är lika vanligt att du känner dig liten, okunnig, ifrågasatt och påhoppad med orimliga uppgifter. ”Ja, nog skulle det vara bra om jag kunde DET DÄR, men jag kan det ju inte!”

När du samtalar med en coach brukar coachen linda in orden på ett sätt som gör att du känner styrka och klarhet inför uppgiften. I ”verkligheten” är ofta det sistnämnda alternativet betydligt vanligare. Kollegan/chefen eller till och med vännen kan vara plump i sitt uttryck och vi kan ta illa vid oss. Tipset är: Skjut inte budbäraren. Ta istället vara på guldkornen.

Anledningen till att gnällträsket är så välbesökt

Att lyssna och ta till sig av ett samtal är jobbigt. Att utvecklas, hitta vägar framåt och ta emot bönesvar får vår själ att sjunga – men det är krävande. Det är alltid tyngre att ta täten och vara den som spårar upp outforskade områden, än att ta rygg och komma med åsikter. Det är därför som människor hellre pratar väder och vind än sådant som verkligen kan göra skillnad. Det är också därför som gnällträsket är så välbesökt. Det är tryggt, förutsägbart och skapar handlingsförlamning. ”Det där verkar otäckt, det är nog ingenting som jag vill ha.” Om du tycker att det är jobbigt att ta täten, lek med tanken att de som pratar om dig skulle göra samma medvetna jobb som du gör. Tror du att de hade gnällt lika mycket då?

Fyra varianter av samtal

För att göra det lättare för dig att ta vara på klokheterna i ett samtal har jag delat in dem i fyra olika kategorier. Dessa är:

  • Informationssamtalet
  • Samtalet som hjälper dig att höra dig själv
  • Triggern
  • Försvarstalet

Intuitionsövning: Känn efter. Vilket av samtalen tilltalar dig mest just nu?

Rätt given information i rätt tid stärker vår självkänsla.
Rätt given information i rätt tid stärker vår självkänsla.

Informationssamtalet

Informationssamtalet har, precis som namnet antyder, till syfte att ge information. Det är undervisande i sin natur och är till för att lära någon något. En typisk mening är: ”Slå av telefonen genom att trycka på den här knappen.”

Finns det något läkande i informationssamtalet?

Ja, faktiskt. Informationssamtalet är kanske inte läkande i sig själv. Men vår själ tycker om att lära sig nya saker. Rätt given information i rätt tid stärker vår självkänsla. När vi vet vad vi ska göra, när och varför är det lättare för oss att lyckas. Det är andligt upplyftande att lyckas med det vi företar oss själv.

Orden gör det lättare att förstå oss själva.
Orden gör det lättare att förstå oss själva.

Samtalet som hjälper oss att höra oss själv

Workshops, terapi och goda vänner har en sak gemensamt. De skapar ett samtal i vilket vi kan höra oss själv. Detta är den typ av samtal som vi mår bäst utav.  

Fråga: Vilka samtal brukar du befinna dig i som är informationssamtal i sin natur?

Var finns det läkande i samtalet där vi hör oss själv?

När vi uttrycker vad vi tänker och känner blir vi själv medvetna om vad som föregår på insidan. Orden gör det lättare att förstå oss själva. Många gånger använder vi ord för att ”lätta på trycket”. Vi säger orden för att kunna släppa taget om dem, ungefär som vi biktar oss för att sluta känna skam och istället ta emot av den villkorslösa kärleken. Ofta behöver vi ”lätta på trycket” först, för att se vad vi egentligen känner… Vilket ligger under det jobbiga.

Samtal som sker i Reikienergi är ofta av denna natur. Det är ingen slump att det som bubblar upp kommer till ytan. Orden bubblar upp under sin rörelse från det omedvetna till det medvetna.

Fråga: När har du samtal i vilka du kan lyssna till dig själv?

 En trigger är något som väcker starka känslor.
En trigger är något som väcker starka känslor.

Triggern

Kedjan är bara så stark som dess svagaste länk. Men hur ska du veta var den svagaste länken är? Livet har löst detta åt dig: Genom att göra den till en trigger.

En trigger är något som väcker starka känslor inom dig. I den andliga världen används begreppet trigger ofta som något problematiskt, men det finns många som använder triggers för att skapa positiva vanor.  Den som exempelvis använder handpositioner när hen mediterar kan bli lugn genom att använda handpositionerna i andra sammanhang – i exempelvis bilkön.

Finns det läkning i triggern? 

Triggern är valbar. Det innebär att det finns oändlig mängd läkning i den – om du väljer att möta den. Om du vill utvecklas i raketfart, uppmärksamma vad du triggar på. Syna sedan korten. Varför triggar du på det du gör? Varför är området så känsligt?

Fråga: Vad skulle kunna hända om du gjorde kedjans svagaste länk stark istället?

Försvarstalet är de ord vi uttrycker eftersom vi känner oss trängd, anklagad, hånad eller utsatt.
Försvarstalet är de ord vi uttrycker eftersom vi känner oss trängd, anklagad, hånad eller utsatt.

Försvarstalet

Försvarstalet är motsatsen till samtalet som hjälper oss att höra oss själv. Det handlar om ord vi uttrycker eftersom vi känner oss trängd, anklagad, hånad eller utsatt. Samtalet är egentligen inget samtal. Det påminner mer om en kamp. Antingen försöker vi blockera attacken för att få den att upphöra. Eller så går vi till motanfall. Denna typ av ”samtal” är vanliga i hårda miljöer där människor har mycket inom sig och det är lågt till tak.

Finns det läkning i försvarstalet?

Nej, ingen läkning kan ske när vi befinner oss i miljöer som tvingar oss till försvarstal. Om du är omgiven av hård energi av detta slag behöver du dubbelt så mycket mjuk energi hemmavid för att kunna läka ut det hårda och kunna höra ditt inre.

Fråga: När tvingas du befinna dig i försvarstal?

Vilken av dessa samtal är du mest välbekant med?

Vilka vill du ha fler utav?

Hösten 2020 kommer en aurakurs i vilken du får hjälp med att lösa upp hård energi som tvingar dig till försvarstal. Prenumerera på söndagbloggen (länk längre ned på sidan) så blir du den första som får veta när aurakursen lanseras!

Skriven-av-AnnaSofia-2019