Den 15:e augusti är det Mikao Usuis födelsedag. Reikins grundare föddes år 1865 och dog den 9:e mars 1926. Det finns flera historier om varför, och när, han upptäckte Reikin. Här berättar jag den historia som fångat mitt hjärta.

Vid min första kontakt med Mikao Usui fick jag höra att han var en japansk universitetsprofessor. På den tiden, tidigt 1900-tal, var det tradition att en professor skulle kunna svara på alla elevernas frågor. Mikao Usui fick frågan:

”Hur kunde Jesus hela andra människor?” Det kunde han inte svara på. Av heder sade han upp sig ifrån sin tjänst och gav sig ut i världen för att söka svar. Slutligen hamnade han på berget Kurama, där han fastade i tre veckor, slogs av en blixt i huvudet och fick sedan helande händer.

Nästa gång jag kom i kontakt med bakgrundshistorien var han inte en japansk universitetsprofessor, utan en västerländsk universitetsprofessor. I övrigt gick historien på samma sätt. Mikao Usui fick frågan, och så började hans sökande…

Reikins grundare Mikao Usui
Reikins grundare Mikao Usui föddes 15:e augusti 1865.

Närmare ursprungskällan

Men så ramlade jag över min favoritbok, Light on the Origins of Reiki av Tadao Yamaguchi. Tadaos mamma hade gått Reiki för Dr. Hayashi som var Mikao Usuis efterträdare. Det var han som drev Usuis Reikiklinik och utbildande den västerländska Reikimodern Takata.

Jag tyckte att den här historien låg närmare ursprungskällan. Dessutom kändes den mer äkta. Om Mikao Usui hade varit en andlig sökare som sökte upplysning förklarade det drivet och den intensiva längtan. Den enda skillnaden i historierna är egentligen Mikao Usuis yrke, men med tanke på sin breda yrkeserfarenhet kanske han hunnit med att vara professor ett tag? Skillnaden ligger också i anledningen till att Mikao Usui var en sökare. Letade han efter en förmåga att hela? Eller handlade det hela om andlighet? Kanske handlade det om båda?

Jag tog mig friheten att översätta texten nedan, vilket kommer direkt ifrån Light on the Origins of Reiki av Tadao Yamaguchi.

Läs ett annat inlägg sprunget ifrån samma bok. Att vara Reikiförälder >

Reikins ursprung – upplysningen av Mikao Usui

Reikins grundare Mikao Usui föddes i Taniai Mura (numera Miyamacho) år 1865. Han arbetade som polis, anställd, journalist, politisk sekreterare och även religiös missionär. Men trots sin breda yrkeserfarenhet han ställde sig den frågan: ”Vilken är den sanna meningen med livet?” 

Efter omsorgsfulla studier av historia, medicin, Buddhism, Kristendom, psykologi, asketism och spåkonst, för att nämna några, nådde Usui slutsatsen: ”Den sanna meningen med livet är att uppleva fullständig inre frid eller fullständig stillhet.” Detta fick honom att studera Zenbuddism i ett försök att uppnå detta tillstånd.

Men trots att Usui praktiserade asketism under tre år hade han inte nått det upplysta tillståndet. Han blev desperat och bad sin Zenmästare om råd. Zenmästaren svarade: ”Du kanske ska uppleva döden.” 

Detta var en stor överraskning för Usui, som nu började fundera över om det var färdigt – kanske hans liv var över.

I mars 1922 gav Mikao Usui upp livet. Han begav sig till berget Kurama, utanför Kyoto och började fasta.  

I slutet av sin tredje fastevecka kände Usui plötsligt en kraftfull stöt i mitten av sitt huvud, som om blixten slagit ned. Han förlorade medvetandet. Efter flera timmar vaknade han och märkte att solen hade börjat gå ned. Till sin förvåning kände han sig återhämtad på ett sätt han aldrig tidigare upplevt. Under incidenten hade Reikienergi penetrerat hans kropp och själ. Mikao Usui förstod: ”Universum är jag – och jag är universum.” Han hade upplevt upplysningen han så länge sökt efter.  

Bild från Reikins födelseplats
Reikins födelseplats (klicka på bilden för att hitta ursprunget).

Upplyst och med helande händer

Upplyst sprang Usui glädjefyllt nedför berget. På vägen snubblade han på en sten och slog av en tånagel. Han lade sin hand över tån och till hans förvåning försvann smärtan, blödningen upphörde och tån helades. Överväldigad skyndade han sig tillbaka till Zentemplet för att berätta om händelserna för Zenmästaren som sagt åt honom att uppleva döden. Zenmästaren bekräftade att Usui nått det upplysta tillståndet och bad honom använda healingförmågan som han fått på berget för att hela andra och leda dem till upplysning.   

Väl hemma provade Usui healingen på sin familj och resultatet övertygade honom att dela gåvan med andra. Han utvecklade en metod som kunde föra vidare gåvan till andra personer. Denna metod kallas numera: The Usui Reiki Treatment Method for Improvement of Body and Mind”. […]

En månad efter sin upplysning flyttade Usui till Tokyo där han öppnade “Usui Ryoho Gakkai” där han undervisade och praktiserade Reiki. Innan Usui dog lämnade han över ansvaret att föra Reikitraditionen vidare till Chujiro Hayashi, en pensionerad marinofficer.  

Energi från en outsinlig källa, i en separat energikanal och som läker på orsaksnivå

Min egen väg in i Reikin berodde inte på en andlig längtan efter upplysning. Inte heller hade jag någon fascination för helande händer. Via min dåvarande arbetsplats hade jag varit på min första guidade meditation, och jag kände instinktivt att jag ville gå en kurs för kursledaren. Och det skulle vara det tuffaste hon hade. Reiki – fullständig fysisk och mental transformation, hade hon skrivit i sitt informationsblad. ”Skitbra! Det ska jag gå! Undrar vad det är för något?”

När jag gick Reikikursen hade jag inte tagit emot en endaste Reikibehandling, och inte någon annan typ av healingbehandling heller. Men jag hade börjat skriva på affärsplanen till min Reikiverksamhet Känsla – ditt välbefinnande (som 2019 ombildades till Inner Peace by Känsla). Innan jag anmälde mig till Reikikursen hade jag nämligen läst Kraft genom Reiki av Paula Horan. Vartenda hårstrå reste sig över hela min kropp. ”Men? Det är ju det här jag ska jobba med?”

Det jag föll för i Reiki var att energin kom ifrån en outsinlig källa, jag kunde få hur mycket som helst utav den. Egenbehandling var en förutsättning för att jag ville lära mig tekniken.

Jag älskade också att energin flödade genom en separat energikanal, vilken alltid skapade en ren energi – fri från andra människors energier, åsikter och sjukdomar. Att Reikienergin dessutom sökte sig till orsaken till problemet – istället för att lulla runt och dämpa symtom, gjorde hela skillnaden! Tuff väg eller inte, är det inte bättre att bli av med orsaken till problemen en gång för alla än att ha dem kvar, och behöva hantera dem, varje dag i resten av sitt liv?

Varje dag är jag tacksam över att Mikao Usui följde sin längtan och fann det han sökte efter! Så ett stort GRATTIS till dig – hoppas du har det bra på andra sidan!

Men nog om mig och Reikins bakgrund… Din egen historia är lika viktig! Varför började du med Reiki? Berätta i kommentatorfältet nedan!

Se till att prenumerera på Söndagsbloggen! Länk längre ned på sidan!

Skriven av AnnaSofia