Detta inlägg handlar om den manliga energin. En kraft är oändligt omtänksam och på alla sätt stödjande i sin natur, men som i dagens genusfixerade samhälle nästan har blivit ett skällsord. Här behövs helande och renässans!

För några år sedan satt jag på en utbildning som deltagare. Jag pratade om några av de kvinnliga egenskaperna i ett positivt sammanhang.

”Du får inte säga så där” sa en av de andra kvinnliga deltagarna. ”Det finns ingenting som är manligt och kvinnligt. Det är generaliserande och förtryckande att säga så.”

Det är dessa ord som inspirerar mig att skriva detta inlägg. Genusdebatten har stundtals blivit så pass aggressiv att folk blivit rädd för att med ord beskriva positiva kvalitéer som hjälper oss att förstå oss själv och våra medmänniskor.

Alla människor är unika – och så ska det vara

I veckan gick jag utbildning inom Handelns digitala transformation via Handelsrådet. Där berättade föreläsaren att handeln är på väg att bli allt mer individuellt utformad. Man har nämligen förstått att en person vill vara unik, betydelsefull och delvis sticka ut ifrån mängden. Det går inte längre att ta fram generella produkter som riktar sig till alla. Inom handeln anses alltså personlighet vara något positivt och det som leder utvecklingen framåt. Det är så långt ifrån ”kvinnor vill ha det här” och ”män vill ha det här” som man kan komma. I genusdebatten har frågan istället blivit så infekterad att en ung tjej på 20 år tycker att orden manligt och kvinnligt har blivit skällsord.

Detta inlägg har ingenting med yrkesval eller lönesättning att göra. Istället handlar det om en kraft (en energi = en deva) som alla människor har inom sig – fast i olika mängd och som kan visa sig på olika sätt.

En person som är hälften man och hälften kvinna
Vår vänstra kroppshalva representera den kvinnliga energin. Den högra kroppshalvan representerar den manliga.

Halva kroppen är manlig, andra halvan av kroppen är kvinnlig

Alla människor har både manlig och kvinnlig energi i sig. Den manliga energin flödar genom vår högra kroppshalva. Den kvinnliga energin flödar genom vår vänstra kroppshalva.

Detta handlar inte om en person beskriver sig som man eller kvinna, inte ens om de föredrar det könlösa. Alla män har manlig och kvinnlig energi i sig. Alla kvinnor har manlig och kvinnlig energi i sig. Alla som inte vill definiera sig i ett kön har manlig och kvinnlig energi i sig. Däremot kan energierna förstås komma i olika mängd. Det finns kvinnor som har mer manlig energi än kvinnlig på samma sätt som det finns män som har mer kvinnlig energi än manlig. Vi har en unik mix.

Yin och Yang
Yin och Yang är två olika energier som finns inom varje man och kvinna

Kvinnligt och manligt är Yin och Yang

Kvinnligt och manligt handlar om Yin och Yang. Två olika energier som finns i allt levande. Yang är den aktiva energin. Den som är logisk, strukturerad, matematisk och hård i sin natur. Yin är istället den passiva energin. Den som är intuitiv, meditativ, kreativ och mjuk i sin natur. Yang är den manliga energin. Yin är den kvinnliga energin.

Den ena energin är inte bättre eller sämre än den andra. Det är balansen för dem båda som är nyckeln. De kreativa idéerna och lösningarna kommer till oss när vi besöker drömtiden och befinner oss i den intuitiva energi Yin, medan Yang ger oss den struktur som kan förverkliga idéerna. Var för sig kommer energierna inte till sin rätt. För mycket Yin ger prat och ingen handling, och överdrivet mycket Yang ger tomhet. Vill du ha ett exempel? Tänk ungkarlslya. Eller baracker…

Den manliga energin vill göra den kvinnliga energin nöjd

Jag var i tonåren när jag hörde talas om en bok som hjälpte mig att förstå den manliga energins natur. Jag kan garantera att alla män jag kommit i kontakt med sedan dess har haft nytta av det jag fick lära mig. Boken har garanterat gjort livet enklare för min man. Boken var Män är från Mars, Kvinnor från Venus av John Grey.

John Grey berättar att det ligger i en mans natur att vilja göra sin kvinna nöjd. När en man har en nöjd kvinna är han den lyckligaste personen i hela världen. Han gör allt i sin makt för att uppnå detta, och när han lyckas (vilket han endast kan göra om kvinnan ger honom förutsättningar som gör det möjligt att lyckas) så vill han upprepa denna bragd gång på gång.

Det var denna beskrivning av den manliga energin som gjorde att pusselbitarna föll på plats. Jag hade förstås träffat flera män som inte levde upp till denna beskrivning. Det handlade om män som aldrig dög, aldrig gjorde rätt och som aldrig fick känna sig nöjd, manlig och stolt. Genom att förstå hur mannen ”misslyckats” blev det lättare att förstå varför det blivit som det blivit. Kvinnans besvikelse hade blivit en destruktiv spiral.

Slak eller för hård?

Det finns två sätt att se att den manliga energin inte kommit till sin rätt. Den första är att mannen gett upp och är slak, passiv och kuvad. Vad han än gjort så har han bara fått bannor och skällsord. Så han har gett upp hoppet. Han försöker inte längre göra kvinnan nöjd – det ger ju ändå ingenting!   

Lika vanlig är motsatsen, när mannen blir överdrivet hård och stöter bort kvinnor. Han vill inte längre ha en kvinna i rummet. Anledningen? Frågar du mig som helare handlar det inte om patriarkat. Det handlar istället om andliga sår, djupa besvikelser och en upplevelse av personligt misslyckande. Vem vill ha en daglig påminnelse av något plågsamt som får dig att tappa kraft?

Kärleksfullt par
Den manliga och den kvinnliga energin kommer till sin rätt – tillsammans

Tillsammans för framgång

När den manliga och kvinnliga energin arbetar i harmoni förstärker de varandras positiva egenheter. Det sägs att bakom varje framgångsrik man står en kvinna. Detta säger den tvåfaldige vinnaren av Pulizer Prize David McCullough när han står på scenen i dokumentären Painting with words. Samma sak säger den oändligt populära Napoleon Hill i The magic Ladder to Success: The Wealth-Builder´s Concise Guide to Winning! Han skriver: Det är min övertygelse om att det är kvinnorna som skapat de framgångsrika männen.

Komplettera varandra

Och nej, det handlar inte bokstavligen om att kvinnan ska stå bakom mannen medan han skövlar framgång. Det handlar om vad som händer när den kvinnliga och manliga energin arbetar tillsammans och förstärker varandras positiva kvalitéer, istället för att försöka motverka varandra.  Inom den andlig världen finns två sägner. Den första är: För att läka mannen behöver du först läka kvinnan. Den andra är: Nästa Buddha inte kommer att vara en man – utan en västerländsk kvinna.

Det manliga och kvinnliga handlar inte om vad som händer i världen eller på din arbetsplats, även om de iakttagelserna är väldigt intressanta. Det handlar om vad som händer i dig och i din relation med dig själv. Arbetar din inre kvinnliga och din manliga energi tillsammans, eller försöker de motverka varandra?

Blomma
När en man känner sig uppskattad vill han ge dig mer!
John Grey

Fyra tips som stärker den manliga energin

  • Visa uppskattning
  • Leta efter tecken på omtänksamhet (handling, inte ord)
  • Gör det lätt att lyckas: ge rätt information i rätt tid
  • Tillåt den som skapar att göra det på sitt eget sätt

Vad brukar du göra för att uppskatta den manliga energin?

Vill du få reda på när nästa Reikiboost går av stapeln eller när du kan logga in för nästa kostnadsfria Webinarie? Prenumerera på söndagbloggen – länk längre ned på sidan!

Skriven-av-AnnaSofia-2019