Har du något inom dig som behöver komma ut? Beroende av hur mycket du har i din inre kreativitetsbägare kan ditt behov se väldigt olika ut.

Har du så mycket inom dig att du inte vet var du ska börja? Eller har din kreativitet upphört precis när det gått som bäst? I båda dessa fall ligger förklaringen i din inre kreativitetsbägare.

Ordet kreativitetsbägare kommer ifrån författaren Julia Cameron och hennes  bok Konsten att vara kreativ genom livet. Hon hade nämligen upptäckt ett mönster hos sina kreativa kollegor. I många fall upphörde kreativiteten när det gick som bäst. Personerna kom in i ett flow, isolerade sig från omgivningen för att få stanna kvar i sin bubbla och skapade mängder. Men en dag tog det tvärslut. Julia hittade en förklaringsmodell som jag lär ut till alla mina kursdeltagare på Reiki steg 2. Nu tänkte jag berätta för dig om den.

Kroppen är en enda stor känslobägare

Föreställ dig att din kropp är en bägare. I denna samlar du känslor. Du har säkert hört att vi samlar känslor i magen, och detta är sant. Det är i magen (navelchakrat/sacralchakrat) som vi smälter de känslor som vi upplever. Denna metaforiska känslobägare handlar inte om var i kroppen vi samlar känslorna utan den mängd känslor vi just nu bär inom oss. Själv visualiserar jag känslobägaren över hela kroppen, men om det är lättare för dig att förnimma den endast i magchakrat så kan du med fördel göra så.

Med en full känslobägare är du så fullspäckad att du inte kan tänka eller känna efter.

När bägaren är full

Har du någon gång känt ”Jag måste få prata av mig?” / ”Skriva av mig” / ”Vara i fred och sitta och måla?” Om du gjort detta då har du upplevt hur det känns när känslobägaren är full. Intrycken är så många att det inte går att höra vad man själv tänker. Du är förvirrad. Glömsk. Trött. Du vet inte vilket ben du ska stå på eller om du ska skratta eller gråta.

Töm, töm, töm

Om din inre känslobägare är för full finns det bara en lösning. Du behöver tömma bägaren. Du behöver få prata till orden tar slut. Skriva till du känner dig alldeles matt. Och vara ifred till du känner en Inner Peace. I detta överfulla läge finns det ingen anledning att analysera det som bubblar upp. Det ska bara upp och ut. Tillståndet har vissa likheter med en fyllecell. När det blivit för mycket är man liksom oresonlig. Man behöver nyktra till först, sedan kan man se över sig själv och sin situation.

När känslobägaren är överfull:

  • Uttryck dig så mycket som möjligt. Skriv, prata, måla. Prata ut i tomrummet om folk inte orkar lyssna.
  • Var i din egen bubbla – fyll inte på med nya intryck.
  • Fysisk motion (en promenad) är guld! Gå för att rensa huvudet. Lyssna inte på poddar eller något som fyller upp dig med intryck igen.
  • Vill du gråta? Gråt! Forskning har visat att tårar innehåller stresshormoner. Stressen måste ju ta vägen någonstans…
Med en tom känslobägare kan du sakna inspiration och energi.

När bägaren är tom

Den andra ytterligheten är när din inre känslobägare är tom. Detta tillstånd uppstår antingen efter det att du gått igenom en intensiv, kreativ fas eller när du inte gjort något som väcker din geist på en väldigt lång tid.

Känslan av en tom känslobägare är uppgivenhet och utmattning. Ofta dränkt i meningslöshet. Du orkar ingenting. Vill ingenting. Och pressen av att behöva göra något kan göra dig förbannad. ”Fattar folk ingenting? Det går ju inte!”

Fyll upp!

När den inre känslobägaren är tom är det förstås dags att fylla på den igen! Då gäller det att göra sådants om väcker din inre glöd. Om du lever på att skapa bör du vara lite försiktig till en början. Om bägaren blivit helt tömd räcker det sällan med en påfyllning. Du behöver flera. Bägaren ska med fördel vara en tredjedel till halvfull för att du ska ha en maximal inspiration och samtidigt ha kapacitet att ta in ny inspiration och röra runt i det du har inom dig.

När känslobägaren är tom

  • Gör roliga saker
  • Ta en paus ifrån din kreativa sysselsättning en stund. Tillåt kreativiteten att fyllas upp igen.
  • Lyssna på poddar, läs böcker, umgås med vänner, gå på fest… Fyll på med känslor, tankar och upplevelser – av den kvalitét som får ditt hjärta att sjunga

Var befinner du dig? Stanna upp och känn efter. Är du överfull och behöver tömma? Eller har behöver du fylla på?

Reikin då?

Men var kommer Reikin in i sammanhanget? Hitta gärna ditt eget svar till denna fråga. För min egen del är Reikin livsnödvändig för att tömma min inre känslobägare och ge mig en tankemässig fristad där jag kan höra mina egna tankar. 95 % av tiden använder jag Reikin för att landa och bearbeta det jag redan har inom mig. Även om energin i sig själv gör mig upprymd.

Men så finns det de där 5 % av gångerna när Reikin tar mig i kontakt med en djup längtan som gör att jag kan drömma större än aldrig förr… Dessa ceremonitider är fullständigt magiska. Det är den andliga påfyllningen som ger mig de visioner som jag strävar efter att förverkliga.

Känner du någon som hade behövt höra detta? Dela gärna inlägget!  

Prenumerera på söndagsbloggen – länk längre ned på sidan!

Skriven-av-AnnaSofia-2019