Äntligen kommer vårsolen! Men varför är man så trött? Här kommer den energimässiga förklaringen! Och så får du fem kostnadsfria tips mot vårtrötthet.

Förändring tar på krafterna

Känner du till begreppet vår- och höstvindar? Det är ett uttryck som kommer ifrån biologiboken, och som visar den naturliga omrörning och som sker efter sommaren och efter vintern. Det är genom vår- och höstvindar som naturen vitaliserar haven. Det blåser så kraftigt att näringen som ligger lagrad på havsbotten rörs upp, så att den ska kunna komma till användning. Samtidigt syresätts havet.

Tänk om detta är en metafor för den förändring som virvlas upp på våren (och även på hösten). Har du känt dig lite omtumlad under dessa årstider? Tröttheten uppstår eftersom förändring tar på krafterna! Även om förändringen inte innebär att vi gör något annorlunda så behöver vår energikropp använda sin energi till att hantera förändringen. Så det är inte konstigt om vi blir trött emellanåt.

Maskros

Kollektiv trötthet

De flesta människor i Sverige börjar inte sitt nya år i januari, utan i september när skolan börjar. Dessutom följer de skolåret, vilket innebär att en helt ny kursplan introduceras i början av läsåret, vilken kommer att fortlöpa under höstterminen och vårterminen. Lagom till sommarlovet ska allt vara avslutat och klart.

Eftersom så stor del av befolkningen följer skolåret följer denna rytm har rytmen i sig blivit en kollektiv kraft. Den kollektiva tröttheten ligger i luften, och påverkar alla som är mottagliga för den. På våren börjar vi närma oss slutet av den krävande läroperioden och vi är trött eftersom vi jobbat hårt och länge. Vår livsgeist behöver semester! Den vill ladda om, fylla på krafterna och släppa alla krav, förväntningar och ambitioner och genom att bara vara.

Hamock över stan

Fullspäckad av intryck

Har du, under vårterminen och höstterminen, haft en balans som inneburit att du hunnit både känna och tänka efter varje dag eller vecka? Inte? Då kan du vara trött på grund av att du bär runt på en stor mängd osorterade intryck.

Våra intryck behöver hanteras för att vi ska få maximal nytta ifrån dem. Det är lite som hemmet när vi varit på resande fot och inte hinner packa upp, tvätta och landa hemma. Vi bara kastar in resväskan i hallen innan vi åker vidare, medan dammet lägger sig till rätta i bokhyllan och blommorna skriker efter vatten. Ett hem behöver närvaro och omsorg för att det ska kännas just som ett hem. Och känns inte hemmet som ett välkomnande hem, då tar det energi. Det tar energi att tänka på det och det tar energi att hålla sig borta från oredan!

Vårt känsloliv fungerar på samma sätt. När vi har många obearbetade intryck tar det energi att fortsätta pressa undan dem. Men det tar också tid och energi att sortera upp dem. Så det är lika bra att ta itu med dem så fort som tillfälle ges!

en full korg

Så det var förklaringarna till varför vi känner oss trött på våren. Logiskt eller hur? Och då har vi inte ens räknat med pollenallergi… Här kommer tipsen för energimässig påfyllnad!

Mer energi – fem kostnadsfria tips mot vårtrötthet

1. Släpp dina förväntningar

Att vilja något som är långt ifrån den plats där vi befinner oss tar förvånansvärt mycket energi! Acceptera att det är som det är, och gör det bästa av rådande omständigheter. Du kommer att bli förvånad över hur mycket mer energi du får när du njuter av nuet istället för att anklaga dig själv och gräma dig över att saker är som de är.

2. Gör det du kan – men långsamt

Att göra saker är bra av flera anledningar. Resultat är upplyftande! När resväskorna är tömda, tvätten ren och blommorna vattnade känns det bättre. Men själva görandet har värdefulla fördelar i sig själv…

Görandet är nyttig träning, men det är också en möjlighet att vara kreativ – eller att varva ned. Kratta gården, men gör det för att vara ute och få frisk luft och känna solens varma strålar mot ansiktet. Avbryt när du är less, och fortsätt en annan dag (men avsluta ordentligt, ta bort löven så vinden inte gör arbetet ogjort). Vårstäda. Men dela också upp arbetet i flera små delar, och fördela under flera olika dagar.

Målsättningen är inte att du ska bli klar så fort som möjligt, för har du lite energi så bränner du krutet alldeles för snabbt med den inställningen. Målsättningen är att du ska få slappna av och njuta så mycket som möjligt! Testa, du kommer att bli överraskad över skillnaden när du skiftar mindset. Det tar mindre energi men du får förvånansvärt mycket gjort.

3. Gör något nytt

Våren är till för att vitalisera och skapa ny energi. Så passa på att göra något som du inte gjort förut. Fyll på din kreativitetsbägare med något som du inte gjort på länge, eller något som är helt nytt. Nu är det ju förstås så att allt nytt tar extra energi, så det här tipset både ger och tar energi. Men när du känner påfyllnaden och glädjen av det nya, och hur du slipper det ”gamla” tugget en stund. Då förstår du vad vitaliseringen går ut på!

4. Vila

Lägg dig i solstolen. Lägg dig i soffan. Slut ögonen. Och lägg med fördel dina Reikihänder på dig själv. Det finns en anledning till att man i andra länder har siestor. Visste du många som tränar riktigt, riktigt hårt på elitnivå, ofta vilar en stund efter sina intensiva träningspass? Det är återhämtningen som gör en starkare.

Det finns riktlinjer som verkligen fungerar: Om du inte har tid att vila, vila en timme. Har du absolut inte tid att vila, då behöver du vila i två. När du vilar får du distans, vilket gör det lättare att prioritera. Så det är en investering!

Och sömn. Kom ihåg att sova ordentligt. När du är vårtrött, lägg dig åtminstone en halvtimme tidigare, kanske mer. Och ge dig tid att varva ned på kvällen innan du går och lägger dig, annars kommer huvudet att fortsätta jobba medan du sover och då får du inte samma återhämtning.

Med vila kommer du att upptäcka att du faktiskt får mer gjort, framförallt genom att du prioriterar bättre.

5. Ta emot

Generellt har de flesta lättare att ge, än att ta emot. Och visst är det härligt att ge! Vår mänsklighet älskar generositet! Men det är lika viktigt att ta emot. Och ju mer man har, desto mer kan man ge. Ta emot genom att känna tacksamhet. Ta emot genom att lyssna på komplimangen och låta den genljuda genom hela din kropp. Ta emot genom att vara i ett avslappnat läge. Genom att ta emot fyller du krafterna, så orken, kreativiteten och lusten kommer tillbaka.

Ta emot en present

Hur fyller du på med kraft under våren? Ge dina tips i kommentatorfältet! Och dela gärna till någon som brukar vara vårtrött!


Ibland behöver vi tappa det som är viktigast, för att förstå vad vi har.

Läs mer >

Energibindningar ska ge dig win-win

Läs mer >

4 saker som Reiki kan göra för dig

Läs mer >

Skriven av AnnaSofia