Detta inlägg handlar om den kvinnliga energin. En kraft som nästan varit spårlöst försvunnen men som nu återtar sin naturliga plats i samhället. Många av de problem vi har haft beror just för att den kvinnliga energin har saknats.

När jag började läsa till civilekonom bad mitt ex mig om en sak. Han var gravallvarlig, och hade tydligen haft ordentligt huvudbry.

Han sa:

”När du blir ekonom, kan du lova mig att inte klippa av dig håret?”

Jag:

”?????”

Han:

”Kvinnor i maktposition har en förmåga att klippa av sig sitt långa hår. Ju högre de klättrar i karriären, desto kortare blir håret.”

Vad han egentligen menade kan jag förstås bara spekulera i. Men min tolkning var att han iakttagit ett mönster. När en kvinna ville göra karriär och kliva in i ”männens arena” gjorde hon detta genom att försöka passa in i miljön som hon ville tillhöra. Detta gjorde hon genom att ge avkall på det som gjorde henne unik. Det mjuka kvinnliga ersattes av det hårda manliga.

Det individuella har redan fått ta mer plats

Detta samtal utspelades sig för nästan tjugo år sedan, och jag tycker inte riktigt att världen är likadan idag som den var då. År för år har det unika och individuella fått ta allt mer plats, och jag upplever inte att folk ger upp sig själv på samma sätt för att passa in i normen som det kanske var på åttio- och nittiotalet. Idag är det självklart att det ska finnas kvinnor på alla arbetsplatser, och det handlar inte om att kvinnan ska försöka efterlikna män. Idag läser man böcker om människors olikheter och pratar om röda, gula, gröna och blåa personligheter (Vilka beskrivs i ”Omgiven av idioter” av Thomas Eriksson). Man strävar efter jämlikhet och vill ta vara på människors unika särprägel.

Men än känner inte alla att de har rätt att vara precis som de är, även om vi är på god väg. Om vi hade varit DÄR hade inte Felix Sandman behövt skriva Boys with emotions där han ber om att få känna de känslor han faktiskt har – vilket ”på andligt språk” handlar om att tillåta sig att känna de kvinnliga egenskaper – som alla människor (män och kvinnor) har.

Guanyin symboliserar den kvinnliga energin
Sägen säger att den nya Buddhan kommer att vara en västerländsk kvinna

Den kvinnliga energin är den nya Buddan

I den andliga världen finns det en sägen. Det kommer inte att inkarneras någon ny Buddha. Den nya Buddhan är istället en västerländsk kvinna.

Detta betyder förstås inte att den manliga Buddhan byts ut mot en västerländsk kvinna. Det betyder att den KVINNLIGA ENERGIN är den nya Buddhan.

Har Yin svartmålat den kvinnliga energin?

Den kvinnliga energin är den manliga energins motpol i symbolen Yin och Yang. Yin är den svarta delen. Den symboliserar kvinnlighet, passivitet, kyla, död, måne vatten och vinter. Medan Yang är den vita delen. Den symboliserar manlighet, aktivitet, värme, liv, dag, sol och eld.

För egen del kan jag erkänna att jag – utifrån vissa beskrivningar yin och yang-perspektiv – inte direkt tycker att den kvinnliga energin låter särskilt tilltalande. Ska man välja passivitet istället för aktivitet? Död istället för liv? Vinter i stället för sommar? Det känns väl lite sisådär…

Men när man söker vidare kan man hitta ord som beskriver den kvinnliga energin på djupare sätt. Det intuitiva. Det långsamma – och medvetna. Det mjuka, gentemot det hårda. Det värdefulla passiva (förberedelserna och den viktiga ställtiden) mot det aktiva (toppen på isberget).

En kvinnas prägel

För mig ligger kvinnligheten i de ord som finns i den kvinnliga energin – men som kanske inte nödvändigtvis beskrivs i symbolen Yin och yang. Dessa ord är: mystisk, intuitiv och fertil. Den kvinnliga energin skapar något speciellt. Tänk på en klassisk ungkarlslya. Hur ser det ut? Det allra mest nödvändiga finns – förstås. Men det är likväl något som saknas. Det saknas en kvinnlig prägel.

Har du någon gång varit på en mansdominerad arbetsplats? Miljön känns liksom hård. Tråkig, lite tom och känslolös… Även om det är nystädat kan det kännas lite stökigt, till och med dammigt. Det är ingen som klivit in med sin omsorg, sjungit för blommorna i fönstret och förälskat sig i detaljerna. Ofta är det svårt att sätta ord på vad den kvinnliga energin faktiskt gör, men i många fall gör den hela skillnaden.

Jag tror det är det här, omsorgen, närvaron och intuitionen är den energi som är på väg tillbaka i samhället.

En kvinna ger dig alltid något bättre

Har du hört denna:

Oavsett vad du ger en kvinna så ger hon dig något bättre.

Ger du henne ett recept ger hon dig en måltid.

Ger du henne ett hus ger hon dig ett hem.

Ger du henne en spermie ger hon dig ett barn.

Ger du henne ett leende så ger hon dig ditt hjärta.

Hon multiplicerar och förstorar allt oavsett vad du ger henne.

Så om du ger henne skit kan du förvänta dig ett helvete tillbaka.

Den sista raden tycker jag snarare beskriver vad som händer när den kvinnliga energin är ur balans. Märk väl att när den kvinnliga energin är ur balans har den en tendens att slå även den manliga energin ur balans.

Vill du läka mannen behöver du först läka kvinnan…

Känsla är viktigare än vad vi kan föreställa oss

Den kvinnliga energin har en färdighet som vi har allt att vinna på att lära oss. Om vi gör detta kan vi medvetet styra våra liv. Då kan vi medvetet välja in den riktning som vi vill ha mer utav.

Det handlar förstås om att ta tillvara på våra känslor. Att ha känslor är inte hysteriskt, men det gäller att lära sig att hantera dem. Alla överdrifter är destruktiva, oavsett om det handlar om att ha för många känslor eller för få. När den kvinnliga energin är så obalanserad att den är hysterisk tvingar den fram en obalans hos den manliga energin så att den blir känslokall och fullständigt logisk (boys without emotion).  

Här kommer en hälsning ifrån attraktionsförespråkarna Abraham-Hicks:

Hårt arbete är inte vägen till välbefinnande. Att må bra är vägen till välbefinnande. Du skapar inte genom handling. Du skapar genom vibration. Och sedan, driver din vibration fram handlingen.

Fyra tips som stärker den kvinnliga energin

  • Tillåt dig att känna efter
  • Var moderligt villkorslös, värdera inte de känslor som kommer till dig
  • Skapa med omsorg
  • Uppskatta skönhet
  • Lyssna på din intuition

Vad betyder den kvinnliga energin för dig?

Prenumerera på söndagsbloggen. Då får du veta när nästa Reikiboost går av stapeln. Du får också veta när nästa kostnadsfria Webinarium är. Länk längre ned på sidan.

Skriven-av-AnnaSofia-2019