”Om jag bara blir av med det där som skaver – en gång för alla – då kommer allt att bli bra” Det är bra ett problem. Det fungerar inte så.

Människan är skapande i sin natur. Det innebär att vi är förprogrammerade för att se utvecklingsmöjligheter. Detta ställer till det för oss.

Vi tänker: ”Om jag bara___ så kommer allt att kännas bra.”

Det där bara kan vara vad som helst.

  • Om jag bara blir klar med den här arbetsuppgiften.
  • Om jag bara går ned till min målvikt.
  • Om jag bara blir av med den där irriterande energitjuven.

Det jag kommer att säga härnäst kan vara provocerande. Om du instinktivt känner: ”Hon har fel! Jag ska minsann visa henne…” så får du mycket gärna göra det.

Det går att bli av med det som skaver, men inte genom att bara...
Det går att bli av med det som skaver, men inte genom att bara…

För mig kom snarare förvåning, och kanske en påtagligt snopen känsla, när jag fick reda på detta. Eller, det handlar kanske inte så mycket om att få reda på något. Det handlar mer om att acceptera något.

Det var mer:

”Jaha, är det därför det inte funkat?”

 Vilket ersatte:

”Det är ju själva f*n att jag aldrig lyckas.”

Det blev ett ordentligt uppsving för mitt självförtroende.

Det tar aldrig slut

Instinktivt tror vi att vårt liv blir bättre om vi blir av med det som skaver. Ut ett evolutionistiskt perspektiv så är denna övertygelse fundamental. Om vi inte är övertygade om att det blir bättre, varför skulle vi då engagera oss i att göra det?

Och visst blir det bättre när vi gjort det. MEN bara för att vi löst upp något som skavde innebär det inte att allt är guld och gröna skogar. Det kommer att komma NYA SAKER!

  • När vi nått målvikten dalar vår motivation. Dessutom måste vi köpa nya kläder.
  • När energitjuven försvinner kommer något annat som tar energi i vårt liv.

Det är som Gösta Linderholms låt:

Det man inte har det längtar man till, och när man fått det som man vill ja då står tiden still.

Likheterna är stora med den trehövdade Hydran från grekisk mytologi. Om du, efter stor mängd hårt arbete, hugger av ett huvud på draken växer det ut tre nya på Hydrans hals.   

et som skaver påminner om Hydran i den grekiska mytologin. När du hugger av ett huvud växer det ut tre nya.  samma stund som du blir av med det som skavar uppstår tre nya utmaningar.
Det som skaver påminner om Hydran i den grekiska mytologin. När du hugger av ett huvud växer det ut tre nya. samma stund som du blir av med det som skavar uppstår tre nya utmaningar.

Den friske har många önskningar, den sjuke bara en

Har du varit sjuk någon gång? Varit helt sängliggande? Så slut att du knappt orkat se på teve? När man är sjuk går all energi till kroppens immunförsvar och för att göra en frisk. Kroppen läker alltid det som har högst prioritet först. Har du inte hälsan, då behöver all energi gå till att göra dig frisk. Därför orkar du inte göra något annat än att bli frisk.

Men när du blir frisk då behöver kroppen inte längre lägga all energi på att bekämpa sjukdom längre. Då, vaknar den ena längtan upp efter den andra, likt tre nya huvuden på Hydran.

Det ligger mycket sanning i talesättet: Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

Ju mer energi vi har, desto fler önskningar kommer vi att få!
Ju mer energi vi har, desto fler önskningar kommer vi att få!

Det kommer alltid nya saker

Detta innebär att den som varit sjuk först är stressad för hen inte orkar göra något.

Sedan blir hen stressad för att hen inte orkar allt som hen vill göra!

Man blir alltså friskare och friskare, och får allt mer energi. Men det finns fortfarande saker som skaver! För vare slutfört projekt bubblar det upp allt fler saker som man vill göra. Människans biologiska längtan efter utveckling och att få skapa gör att det alltid kommer nya saker som vi vill göra.

För de som lever på sin kreativitet är detta mycket uppskattat. De vet att kreativiteten aldrig tar slut, utan tvärtom. Den ökar ju mer vi använder oss utav en. Men de som inte lärt sig att glädjas över alla idéer som skaver och pockar på uppmärksamhet kan tvärtom bli stressad av det hela.  

Det helade tillståndet känns inte

Att det ständigt dyker upp nya saker gör att många missar att de faktiskt mår bättre! Istället för att bli glad över att det där som skaver är borta börjar blir de stressad över all längtan som skaver och kräver uppmärksamhet.

Det är först när vi blickar bakåt som vi kan se förändringen. Och anledningen till att personer som går ned i vikt först förstår omfattningen av sin viktnedgång när de ser före- och efterbilder. Vi kan också se skillnaden när vi läser gamla dagböcker och påminna oss om vad som tidigare upptog våra tankar. 

Utvecklingen sker gradvis. Först när de grundläggande behoven är tillfredsställda kan nästa nivå  infinna sig. Vi lägger alltid 100% uppmärksamhet på den nivå vi befinner oss på.
Utvecklingen sker gradvis. Först när de grundläggande behoven är tillfredsställda kan nästa nivå infinna sig. Vi lägger alltid 100% uppmärksamhet på den nivå vi befinner oss på. Den fantastiska bilden är översatt och hämtad ifrån verywellmind

100 % uppmärksamhet går till…

När jag började med andlighet så trodde jag att det skulle bli lättare och lättare med tiden. Jag såg på Maslows behovsheriarki som en pyramid där varje trappsteg blev mindre och mindre.

Till viss del blir det lättare med tiden. Allt är svårt innan man kan det, vilket innebär att övning gör att saker blir lättare. Ju mer vi övar, desto lättare kommer det att bli.

Men när vi kan något till den grad att det är självklart, då kommer 100% av vår uppmärksamhet att gå till NYA områden. Det är detta som Maslows behovsheriarki illustrerar. När vi inte längre behöver kämpa för att få mat på bordet, så kommer vi instinktivt att höja ribban och fokusera på andra områden. När vi ”bara har gjort det” kommer tre nya saker som pockar på uppmärksamhet. Det är så vi fastnar i ekorrhjulet.

Du kan bestämma dig för att ha det bra

De goda nyheterna är att du kan ha det bra varje dag. Precis där du är. Oavsett var du befinner dig i Maslows behovsheriarki. Oavsett hur många ”Jag ska bara…” du har på din lista.

Lycka är ett mindset. Det är en mental inställning.

Du kan välja in glädje och tacksamhet trots att du inte nått ditt mål. Du kan till och med vara glad och tacksam trots att du inte ens nått ditt delmål.

Du kan välja att fokusera på sådant som ger energi i stället för det som skaver.

Bjud in en lösning

Att släppa taget om det som skaver innebär inte att du stoppar huvudet i sanden och struntar i allting. Du ska ta tag i sådant som är viktigt! Men genom att vila upp dig fysiskt och mentalt blir det betydligt lättare för dig att urskilja vad som är viktigt, och på vilket sätt du vill ta tag i det. Lägg energin på att bjuda in en lösning, hellre än att påminna dig om att du har ett problem.

Ju mer tacksam – desto mer får du

Att sluta fokusera på det som skaver och istället fokusera på det som du är tacksam över har en magisk effekt.

Ju mer du är tacksam desto mer får du att vara tacksam över.

Dessutom. Sanningen är tyvärr ganska krass. Sannolikheten är stor att du INTE känner glädje ens när du nått ditt mål. Du ser bara de tre nya hydrahuvudena.

Så börja idag!

Leta efter det du är tacksam över.

Vad är du tacksam över just idag?
Vad är du tacksam över just idag?

Vad har hänt idag:

  • Som skulle kunna vara ett positivt tecken
  • Där du fått uppskattning
  • Som är så självklart att du tar den för given

Känn glädjen över dessa saker.

Denna enkla övning är fenomenal på att rikta din uppmärksamhet bort från det som skaver och till det som ger dig energi. Träna dig i att glädjas i det lilla så kommer du att hitta glädje var du än befinner dig.

Detta är också det enda sätt som verkligen fungerar när du vill bli av med det som skaver.

Vill du veta när nästa Reikiboost går av stapeln? Anmäl dig till Söndagsbloggen! Länk längst ned på sidan.

Skriven-av-AnnaSofia-2019